Minua kiusataan netissä

”Postasin kuvan itsestäni Instaan. Yks mun luokkalainen kirjoitti, että onpa mulla tyhmä ilme siinä. Sit kaikki muutkin rupesivat haukkumaan sitä kuvaa ja nauraan sille. Kukaan ei voi tajuta, miten se sattu ja miten häpesin itseäni.”

Otetaanko nettikiusaaminen mielestäsi tarpeeksi vakavasti?

Näytä vastaukset

 ...  ...

Kiusaaminen somessa tai peleissä on ihan yhtä väärin kuin kasvotustenkin. Ja kiusatuksi tulleesta tuntuu ihan yhtä pahalta.

Jos sinua kiusataan netissä…

 • Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi vanhemmallesi, vanhempasi puolisolle, opettajalle, isovanhemmalle, kummille, naapurille, terveydenhoitajalle, valmentajalle tai kaverin vanhemmalle.
 • Tallenna kiusaajan viestit tai kuvat. Kuvaa näyttö tai ota kuvakaappaus näytöltä.
 • Älä vastaa kiusaamisviesteihin, koska se voi yllyttää kiusaajaa jatkamaan.
 • Estä kiusaaja palveluissa, jotta hän ei voi lähettää sinulle lisää viestejä tai ottaa yhteyttä. Yhteisöpalveluissa pystyy estämään viestit tietyiltä käyttäjiltä esimerkiksi muuttamalla omia yksityisyysasetuksia.
 • Ilmoita kiusaamisesta palvelun ylläpidolle. Kiusaajalle voi tulla huomautus tai kielto palveluun. Vakavat ja toistuvat rikkomukset johtavat useimmiten käyttäjätunnuksen poistamiseen.
 • Nettikiusaaminen voi olla rikos. Nettipoliisilta saa nettikiusaamisen selvittelyyn tarvittaessa tietoa ja apua.

Miten kerron aikuiselle?

Vaikka sinulle läheiset aikuiset eivät olisikaan kovin tottuneita somenkäyttäjiä tai vaikka he eivät tietäisi kaikkea peliyhteisöstä, jossa kiusaamista tapahtui, he voivat silti auttaa sinua selvittämään tilannetta. Miettikää yhdessä, mitä kannattaisi tehdä, Pystyttekö selvittämään tilanteen itse vai pitäisikö teidän yhdessä tehdä ilmoitus asiasta ylläpitoon tai pyytää ammattilaisilta apua tilanteen selvittämiseen.

Näin kerrot aikuiselle:

 • Kerro, että sinua kiusataan somessa tai peliyhteisössä. Kerro, että toivoisit aikuisen kuuntelevan ja auttavan sinua.
 • Näytä, miten sinua on kiusattu netissä. Esimerkiksi kuvan tai keskustelun näkeminen auttaa aikuista ymmärtämään, mistä on kysymys.
 • Jos kiusaajat ovat samasta koulusta, kerro siitäkin aikuiselle. Olkaa yhteydessä koulun henkilökuntaan, esimerkiksi opettajaan tai koulukuraattoriin.
 • Voit pyytää aikuista auttamaan kiusaamisviestien tallentamisessa ja ilmoittamisesta ylläpidolle tai ottamaan yhteyttä nettipoliisiin.
 • Jos aikuiselle puhuminen tuntuu vaikealta, kirjoita ja kerro. Voit käyttää apuna tämän sivun alaosassa olevaa Huoli puheeksi-lomaketta. Anna se aikuiselle.

Jos sinusta tuntuu vaikealta kertoa, sano vaikka että ”mulla olisi yksi vähän vaikea asia, josta haluaisin puhua sinun kanssasi”.
Näin saat aikuisen kuuntelemaan. Joskus kiusatuksi tuleminen hävettää tai harmittaa. Tai voi nolottaa, jos on vaikka ensin itse sanonut muille jotain ilkeää, ja sitten joutunutkin itse kiusatuksi. Tai jos on tullut luottaneeksi vääriin ihmisiin ja vaikka lähettäneeksi itsestään kuvia, joita ei olisi jälkeenpäin ajatellen kannattanut lähettää. Älä lannistu. Muillekin sattuu virheitä. Sinä olet tärkeä. Kerro huolesi.  Jokaisen, jota on kiusattu, kuuluu saada apua.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu