Siirry sisältöön

Nuortennetin Peliviikko

Miten kilpapelaaja huolehtii hyvinvoinnistaan?

Pelaajan on tärkeää huolehtia ergonomiasta, tauoista, liikunnasta, unesta, kaveri- ja perhesuhteista ja siitä, että koulutehtävät tulevat tehtyä.

Jere Oikarinen kertoo miten pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan

Lentääkö läppä?

Olet varmasti kuullut jonkun sanovan ”se oli vaan läppä” tai olet ehkä itse sanonut niin. Nyt olisi hyvä hetki pohtia mitä itseasiassa läppä tarkoittaa, missä tilanteissa läpänheitto on ihan ok ja mikä taas ei mitenkään voi olla läppää.

Pelaa Lentääkö läppä -peliä Läppä-jäniksen kanssa

Tekemistä Peliviikolle

Nuortennetistä löytyy oma kokonaisuus pelaamisesta, josta löydät tietoa pelaajana kehittymisestä, pelien ikärajoista sekä peliaiheisia testejä.

Pelaamisen kokonaisuuden löydät tästä

Nuortennetin kävijöiden lempipelit

Nuortennettiin on kerätty Nuortennetin kävijöiden TOP 10 pelit perustelujen kera. Katso löydätkö listalta uusia pelejä pelattavaksi ja jätä meille omat mediasuosikkisi.

Pelisuosikit löydät tästä

Pelaaminen ja hyvinvointi

Pelikasvatustutkijatohtori Mikko Meriläinen on kirjoittanut Nuortennettiin artikkelit pelaamisesta ja hyvinvoinnista, sekä peliyhteisöjen merkityksestä. Käy lukemassa vinkit, miten voit vaikuttaa hyvinvointiisi pelaamisen yhteydessä ja kuinka voit olla rakentamassa toimivaa peliyhteisöä.

Lue pelaamisesta ja hyvinvoinnista

Nettikiusaaminen

Parhaimmillaan pelaaminen porukassa tuo paljon iloa arkeen! Mutta joskus käy niin, että valitettavasti myös peliyhteisöissä tapahtuu kiusaamista ja ulosjättämistä. Kiusaaminen netissä on yhtä väärin kuin missä tahansa muussa ympäristössä. 

Miten sinä toimit, jos näet tai koet itse kiusaamista peliyhteisöissä. Tärkeintä on kertoa asiasta kaverille, aikuiselle tai peliyhteisön ylläpidolle, kiusaamista ei pidä hyväksyä missään muodossa. 

Mitä voi tehdä, jos joutuu nettikiusaamisen kohteeksi?

Digihyvinvointi

Pelit, some ja erilaiset digitaaliset sisällöt ovat osa meidän arkea ja niiden ääressä ollaan niin koulussa, kotona ja vapaa-ajallakin. Älylaitteet tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia vuorovaikutukseen, oppimiseen ja viihtymiseen.  

Pelimaailmaan ja someen saattaa kuitenkin uppoutua huomaamattaan  pidemmäksi kuin alun perin suunnitteli.  

Huomaatko, miten tämä kaikki vaikuttaa hyvinvointiisi? Ehditkö olla kavereiden ja perheen kanssa, miten opinnot ja yöunet sujuvat? Mitä muuta arkeesi kuuluu? Tee Digihyvinvointitesti, niin tiedät miten omaa jatkamista kivan harrastuksen ja muun elämän välillä voi parantaa. 

Tee digihyvinvointitesti

Mikä on peliviikko?

Peliviikko on pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria. Teemaviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Peliviikkoa vietetään vuosittain loka-marraskuussa.

Peliviikolla järjestetään avoimia pelitapahtumia, joissa pelataan lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä ja tutustutaan pelikulttuuriin. Kaikki Peliviikon tapahtumat löytyvät Peliviikon omilta nettisivuilta.

Lue lisää Peliviikon sivuilta.

Back to top