Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Ajatuksia DIGIFITistä ja miten medioiden käyttö vaikuttaa hyvinvointiin

Mediankäyttö tuo arkeeni sekä hyviä että niitä ikävämpiäkin fiiliksiä. Olen saanut sosiaalisen median kautta uusia ystäviä, vertaistukea sekä vinkkejä niin ruuanlaittoon, liikuntaan kuin opiskeluunkin. Välillä ristiriitaisia tuntemuksia aiheuttaa se, kun näkee muiden hienoja reissuja ja upeita kuvia somessa. Vaikka tiedän, että ei kenenkään elämä ole täydellistä ja somessa jaetaankin usein juuri ne arjen ja juhlan kohokohdat. Tykkään siitä, kun monet somevaikuttajat tuovat nykyään esille ihan tavallista arkea ja myös niitä ikävämpiäkin fiiliksiä, koska se tuo samaistumispintaa ja jollain tavalla lohdutusta, että kaikki tässä ollaan tavallisia ihmisiä, joiden elämä on välillä melkoista vuoristorataa.

Tuntuu, että nykypäivänä pitäisi olla tavoitettavissa 24/7. Media on täynnä ärsykkeitä meidän aivoillemme, ja se joskus uuvuttaa, kun on jo valmiiksi stressaantunut ja väsynyt tai haluaisi keskittyä johonkin ihan muuhun. Sen vuoksi olen laittanut osasta sovelluksista ilmoitukset pois päältä kokonaan, tai ainakin hetkittäin. Olen ajatellut, että jos jollakin on hätä, hän kyllä soittaa minulle. Ikinä ei ole ollut mitään niin tärkeää, että en olisi voinut reagoida siihen myöhemminkin.

Olen myös harkinnut perinteisen herätyskellon ostamista, jotta puhelinta ei tarvitsisi ottaa ollenkaan makuuhuoneeseen. Haluaisin aloittaa aamun itsestäni käsin enkä muiden vaatimuksista. Toisaalta illalla minua rauhoittaa meditaatio- ja rentoutusharjoitukset puhelimesta ja usein nukahdankin niihin.

Olen kokeillut ns. ”hevi-detoxia” eli vuorokauden täydellistä ”älypuhelinkieltoa”. Mä myönnän rehellisesti olevani jonkinlainen puhelinaddikti, ja en tosiaan ole siitä millään lailla ylpeä. Minun on ollut pakko laittaa puhelin laatikkoon asti täysin pois silmistä, jotta ei käy niin että tartun siihen aina kun on vähänkin tylsää. Jostain syystä olen oppinut sellaisen tavan, että näin aina toimin, jos on tylsää. Olen kokeillut mennä ulos tai olla vain kotona ilman somea ja kännykkää. Se tekee joka kerta todella hyvää! Vaikka nautin inspiraatiosta ja sosiaalisuudesta, mitä sosiaalinen media minulle tuo, välillä on enemmän kuin hyvä olla läsnä tässä hetkessä ja inspiroitua muista asioista kuin niistä, joita saa ruudusta.

Kata

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Lue lisää digihyvinvoinnista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top