Siirry sisältöön

DIGIFIT: Tää ei oo kuuri, tää on treeni!

Puhelin kädessä koko ajan? Pelaaminen vie aikaa koulutöiltä? Onko välillä vaikeaa keskittyä? Tuntuuko, että yöunet häiriintyvät puhelimen käytön takia? Liikaa viestejä ja kaikkea kiinnostavaa? Oletko yrittänyt vähentää mediankäyttöä siinä kuitenkaan onnistumatta? Olisiko kiva kokeilla jotain muuta?

Digifit-treenien avulla pääset kokeilemaan erilaisia tapoja vähentää digitaalista kuormitusta ja tykyttävää teknostressiä. Ei haittaa, vaikka digitaalinen maailma olisi jo hanskassa ja hyvät keinot käytössä digitaalisen maailman hallintaan. Kokeilemalla voit kuitenkin oivaltaa jotain hyödyllistä omasta mediankäytöstäsi, puhelimen käyttötavoista, sosiaalisista medioista tai kenties jopa itsestäsi!

Halutessasi voit pitää Digifit-treeneistä päiväkirjaa ja kirjata omia tuntemuksia, ajatuksia ja oivalluksia treenien etenemisestä ylös. Voit myös haastaa kaverin mukaan, yhdessä treenaaminen on aina hauskempaa!

Voit itse päättää miten treenisi etenevät. Valitse Digifit-treenistä tehtäviä haluamassasi järjestyksessä. Tee kaikki tai valitse itsellesi sopivimmat ja kokeile! Haastamme sinut mukaan Digifit-treeneihin mukaan!

Tuoko mediankäyttö arkeesi hyvää oloa ja iloa vai kurjaa fiilistä ja ristiriitoja? Vai molempia? Miten mediankäyttö vaikuttaa hyvinvointiisi ja kaverisuhteisiisi? Tee digihyvinvointi-testi ja pohdi omaa mediankäyttöäsi.

Lataa puhelimeesi sen eri appien käyttöä seuraava sovellus tai napsauta ruutuaika päälle puhelimestasi. Kyllä, joskus vähentääksesi puhelimella vietettyä aikaa pitää ladata uusia appeja, niin hassulta kuin se kuulostaakin! Seuraa käyttöäsi viikon ajan. Kuinka monta minuuttia päivässä kului medioiden äärellä? Olivatko kaikki mediahetket sellaisia kuin toivoisit vai haluaisitko luopua joistain hetkistä ja tehdä jotain muuta?

Käy digilaitteidesi (puhelimen, tietokoneen, tabletin) ilmoitustoiminnot läpi. Mitä ilmoituksia oikeastaan tarvitset ja haluat? Jätä vain ne ja poista kaikki muut. Tarvitsetko todella ilmoituksen esimerkiksi jokaisesta viestistä juuri sillä hetkellä, kun se tulee? Vai voisiko viestit katsoa vasta silloin kun sinulle sopii? Mitkä ilmoitukset ovat sinulle tärkeitä? Mitkä haluat pitää ja mistä haluat eroon?

Kiellä puhelimen pääsy makuuhuoneeseen viikon ajaksi (tai jos on vain yksi huone, niin älä päästä puhelinta sängylle ja sen viereen). Lataa puhelin vaikka keittiössä viikon ajan. Voit halutessasi tehdä sinne puhelimelle oman paikan, vaikka pikku pesän tai pedin. Vaikuttiko muutos uneesi tai rauhoittumiseesi? Jos kyllä, niin miten?

Jos et pysty tähän, tee rauhoittumisharjoitus ennen nukkumaan menoa sen sijaan, että tartut puhelimeen.

Jos olet tottunut käyttämään puhelimen herätystoimintoa ja siksi puhelin löytyy aina vierestäsi nukkuessakin, hanki herätyskello. Pohdi viikon jälkeen, pääsitkö nopeammin ylös sängystä, jäikö torkuttaminen vähemmälle vai tapahtuiko muutoksia?

Kun odotat bussia, olet autossa tai kun on muuten vaan tylsää, haasta itsesi olemaan ilman puhelinta. Mitä muuta voisit tehdä?

Hiipiikö puhelin helposti mukaan vessakäynneille, hampaiden harjaamiseen tai ruokailutilanteisiin? Pohdi mitkä tilanteet ovat sellaisia mitkä olisi hyvä rauhoittaa digivapaiksi alueiksi. Tee muutos arkeen.

Tarkkaile kuinka monta kertaa päivässä keskeytät tekemisesi katsoaksesi kännykkää. Minkälaisia tilanteita nämä olivat? Pohdi myös, mitä kännykässäsi tapahtui. Oliko katsominen ja keskeytys tarpeellinen?

Mikä on suosikkisome-kanavasi? Missä sosiaalisen median kanavassa vietät eniten aikaa? Kokeile sulkea tämä sosiaalisen median kanava (WhatsApp, Instagram, Snapchat, TikTok…) kahdeksi vuorokaudeksi, esimerkiksi perjantai-illasta sunnuntai-iltaan.

  • Mitä tapahtui?
  • Miltä se tuntui?
  • Oliko jossain tilanteessa erityisen vaikeaa tai helppoa?
  • Jäitkö paitsi jostain, mitä olisit halunnut nähdä?

Mitä jos vaihtaisit tällä kertaa yhden jakson liikuntaan tai ulkoiluun? Pohdi miksi Netflixiä tulee helposti jäätyä katsomaan pitkäksikin aikaa. Voisiko sille tehdä jotain?

Tuleeko omaan someen paljon ns. turhia viestejä? Pysähdy miettimään omaa tapaasi viestitellä. Karsi turhat viestit pois ja pohdi minkälainen vaikutus sillä on omaan somefeediisi.

Pohdi, minkälaisista asioista juuri sinulle muodostuu digistressiä. Mitä näille asioille voisi tehdä? Tee joku muutos digistressiä aiheuttavaan asiaan ja pohdi ja erittele sen vaikutuksia.

Toteuta yhden vuorokauden täydellinen (tai mahdollisimman täydellinen) puhelin, tietokone ja tabletti-detox: eli vastaa vain tärkeimpiin viesteihin ja puheluihin, muuten älä koske laitteisiisi. Toteuta esim. perjantai-illasta lauantai-iltaan.

  • Mitä tapahtui?
  • Miltä se tuntui?
  • Oliko jossain tilanteessa erityisen vaikeaa tai helppoa?
  • Jäitkö paitsi jostain, mitä olisit halunnut nähdä?

Pidä digipäivä (niin kuin karkkipäivä). Katso somea ja someta, pelaa ja ole puhelimella niin paljon kuin sielu sietää (ja vanhemmat). Vastapainoksi seuraavana päivänä pidä puhelin, pelit ja some kiinni kokonaan. Kirjaa ylös, mitä asioita teit kumpanakin päivänä ja miltä se tuntui? Mitä osia haluaisit molemmista päivistä elämääsi?

Löydät DIGIFIT-treenipäiväkirjan tästä

Aiheeseen liittyvät

Digihyvinvointi-testi

Tietoa digihyvinvoinnista

Ideoita arkeen

Apua ja tukea

Back to top