Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Lukio vai amis? -testi

Miten olet pärjännyt peruskoulun opinnoissa?

Tiedätkö mikä ammatti kiinnostaisi tulevaisuudessa?

Oletko käytännönläheinen vai opiskeletko mieluummin teoriaa?

Kuinka pitkälle haluaisit kouluttautua?

Pystytkö ottamaan vastuuta omasta opiskelusta ja työskentelystä?

Koetko peruskoulun riittäväksi yleissivistykseksi?

Millainen työskentely sopii sinulle?

Oletko valmis käyttämään suuria määriä rahaa kirjoihin?

Oletko valmis käyttämään suuren osan päivästäsi opiskeluun?

Lukio vai amis?
Sopisit luultavasti lukioon.
Olet ehkä kahden vaiheilla ja kannattaa harkita molempia. Ehkä kaksoistutkinto voisi sopia sinulle.
Ammattikoulu voisi olla sinun juttusi.

Ammattikouluun verrattuna lukiossa opiskelu on säännöllisempää sekä vaativampaa, mutta ei ehkä niin vaativaa, kuin sitä aluksi odottaa. Lukiossa on joiltain osilta yllättävän samanlaista kuin peruskoulussa, mutta lukiossa opiskelu jakautuu eri jaksoihin ja kursseihin. Lukio kehittää yleissivistystä ja kasvattaa omaa tietämystä ympäröivästä maailmasta.

Peruskoulussa saatetaan varoittaa, että lukiossa ollaan hyvin tiukkoja sääntöjen suhteen, mutta yllättävän paljon niissä joustetaan. Moni on myös ehkä kuullut kauhutarinoita lukion koeviikoista, ja vaikka ne ovat melko vaativia, niin eivät ne mitään ihan ylitsepääsemättömiä ole. Koeviikoista tekee rentoja se, ettei niiden aikana ole normaaleja oppitunteja, vaan ainoastaan kokeita aamuisin ja valmistelu/kertaustunteja iltapäivällä. Koeviikkoja helpottaa myös se, että aamut ovat myöhäisempiä kuin normaalisti.

Lukiossa kaikkien täytyy suorittaa tietyt peruskurssit, mutta niiden suorittamisen jälkeen voi valita vapaasti niitä kursseja, jotka itseä kiinnostavat. Jotkin kurssit, kuten pitkä matikka saattavat tuottaa paljon päänvaivaa ja vaativat paljon omaa työtä. Kurssivalinnat saattavat aluksi tuntua hämmentäviltä, mutta niihin saa paljon apua opinto-ohjaajilta.

Lukio antaa aikaa miettiä omia tulevaisuuden suunnitelmia ja laajat valmiudet mahdollisiin jatko-opintoihin muun muassa yliopistossa tai ammattikorkeassa.

 

Ammattikoulussa keskitytään enimmäkseen vain tiettyyn valitsemaasi alaan. Ammattikoulussa käydään kuitenkin myös näitä ns. normaaleja aineita kuten matikkaa ja äidinkieltä. Nämä kyseiset aineet eivät ole yhtä vaativia kuin mitä ne lukiossa ovat, koska ammattikoulussa käydään vain perusasiat.

Ammattikoulua käyvillä on mahdollisuus myös opintolainaan, joka on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin opintojen päätyttyä. Opintolainan valtiontakausta voi hakea kelalta opintotukihakemuksen yhteydessä. Opintolainan suuruus toisen asteen oppilaitoksissa on alle 18-vuotiaille 300 euroa /kk ja yli 18-vuotiaille 650 euroa /kk.

Ammattikoulu on mainio paikka, jos tietää mitä haluaa tehdä ammatikseen. Ammattikoulusta on myös mahdollisuus jatkaa ammattikorkeaan ja jopa yliopistoon, joten ammattikoulun valitseminen ei välttämättä sulje pois myöhempiä koulutusmahdollisuuksia.

– Ramses ja Lucas

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Kommentit

  1. Testi ei auta nuorta. Jos ei tiedä kumpi kiinnostaa tai ei kuitenkaan jaksa panostaa todella paljon opiskeluun, onko esim. kaksoistutkinto oikea vaihtoehto? Kirjat ovat ilmaisia uuden lainsäädännön myötä ja ylipäätään kommentti todella paljon rahaa kirjoihin on harhaanjohtava.

    1. Hei, kiitos kommentistasi! Tämä nuoren tekemä testi ei ole enää ihan ajantasalla, olet oikeassa. Toivottavasti saamme joltain nuorelta samasta aiheesta ajankohtaisemman testin, koska testiä käytetään paljon. ;)

  2. Hyvää testi, auttaa hahmottaa ja tehdä päätöstä valinnasta Lukio vai Amis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top