Siirry sisältöön

Lukio vai ammatillinen koulutus?

”Ensin aloitin opiskelut lukiossa, mut sit mua rupesi kiinnostamaan tosi paljon kokin työt. Vuoden lukio-opintojen jälkeen päätin vaihtaa ja oon ollu tosi tyytyväinen. Onneks noissa valinnoissa ei mikään oo lopullista.”

Lukio on yleissivistävä koulu. Lukion voi suorittaa 2–4 vuodessa. Lukion lopussa on ylioppilaskirjoitukset, joissa testataan oppijan kykyä soveltaa tietoa. Ylioppilaskirjoituksia varten harjoillaan koko lukio aika. Kirjoituksia ei tarvitse tehdä kerralla, vaan ne voi hajauttaa jopa 3 eri kertaan.

Lukiot voivat olla painottuneita eri asioihin. On olemassa esimerkiksi liikunta-, kuvaamataito-, matematiikka- ja kielilukioita. Kannattaa siis kartoittaa lähiseutujen lukioita ja valita lukio oman kiinnostuksen mukaan ja tarkistaa niihin vaadittavat keskiarvot.

  • Haluaisit opiskella yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Ammattikoulustakin voi jatkaa näihin paikkoihin, mutta lukio-opinnot valmistavat enemmän akateemiseen uraan.
  • Lukio on erityisesti yleissivistävä koulutus. Jos pidät lukemisesta ja kirjoittamisesta, pohdiskelusta, oppimaan oppimisesta ja teoriapainotteisesta opiskelusta (ammatillisesta koulutuksessa tehdään vahvasti yhteistyötä erilaisten työpaikkojen kanssa, eli  opiskelu siellä on käytäntöön suuntaavaa).
  • Pidät koulunkäynnistä, mutta et vielä oikein tiedä, mille alalle haluaisit suuntautua. Lukio on hyvä paikka pohtia omaa tulevaisuutta.

Ammatillisen perustutkinnon voi suorittaa käymällä esimerkiksi kolmivuotisen ammatillisen peruskoulutuksen.

Kolmevuotisissa ammatillisissa tutkinnoissa opiskellaan monia aineita. Suurin osa opinnoista on tekemällä oppimista, mutta myös teoriaa (eli kirjoja, tenttejä) on mukana. Lisäksi opiskellaan esimerkiksi äidinkieltä, kieliä ja matematiikkaa. Ammatillisen tutkinnon suoritettuaan voi jatkaa ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Ammatillinen perustutkinto antaa hyvät perustaidot tietyn alan ammatillisiin tehtäviin. Ammattikoulussa voi opiskella esimerkiksi sosiaali ja terveysalaa, tekniikan alaa, liiketaloutta tai media-alaa. Kannattaa tarkistaa ammatillisen koulutuksen tarjoamat vaihtoehdot, sillä uusia aloja tulee myös lisää! Voit yllättyä positiivisesti siitä, mitä kaikkea on tarjolla.

  • Haluaisit opiskella jonkin tietyn alan osaajaksi. Esimerkiksi lähihoitaja, sähköasentaja, kokki, merkonomi. Mikä ala sinua kiinnostaa?
  • Arvostat sitä, että pääset töihin jo 3–4 vuoden kuluttua.
  • Pidät mahdollisuudesta, että voit edetä opinnoissa eteenpäin myöhemmin. Ammatillisesta koulutuksesta voi hakeutua yliopistoon tai ammattikorkeakouluun kun on tehnyt vähän aikaa töitä.

Voit ammatillisessa koulutuksessa suorittaa ammatillisen tutkinnon lisäksi myös tiettyjä lukio-opintoja ja ylioppilastutkinnon eli kaksoistutkinnon. Voit suorittaa myös koko lukion oppimäärän. Lisätietoja kaksoistutkinnon suorittamisesta ja koko lukion suorittamisesta saat omasta oppilaitoksestasi.

  • Tutustu oppilaitosten kotisivuihin netissä. Vieraile oppilaitosten tiedotustilaisuuksissa ja avointen ovien päivissä. Voit myös soittaa suoraan koululle ja kysellä heiltä opinnoista.
  • Kysele lähellä olevilta nuorilta aikuisilta (kuten isosiskolta, serkuilta tai muilta tutuilta), miten he päättivät oman opiskelualansa.
  • Jos opiskelupaikan valinta tuottaa päänvaivaa, älä jää asian kanssa yksin. Juttele jollekin luotettavalle aikuiselle kuten vanhemmalle tai sukulaiselle. Pyydä heitä auttamaan sinua opiskelupaikan valinnassa.
  • Nykyisin monet eri tutkinnot antavat valmiuden siirtyä opiskeluissa myöhemmin korkeammalle asteelle (katso esimerkiksi Suomen tutkintojärjestelmä). Eli nyt tekemäsi päätös ei ole lopullinen jatko-opintoja ajatellen.

 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top