Siirry sisältöön

Lukio vai ammatillinen oppilaitos?

”Ensin aloitin opiskelut lukiossa, mut sit mua rupesi kiinnostamaan tosi paljon kokin työt. Vuoden lukio-opintojen jälkeen päätin vaihtaa ja oon ollu tosi tyytyväinen. Onneks noissa valinnoissa ei mikään oo lopullista.”

Lukio on yleissivistävä koulu. Lukion voi suorittaa 2–4 vuodessa, yleisin kesto on 3 vuotta. Lukioihin pyritään ja tarvitaan tietty keskiarvo. Lukion lopussa on ylioppilaskirjoitukset vähintään 4 eri aineesta, joista äidinkieli on pakollinen. Muut 3 voi valita seuraavista aineista: toinen kotimainen kieli, pitkä vieras kieli, matematiikan koe ja reaalikoe. Kirjoituksia ei tarvitse tehdä kerralla, vaan ne voi hajauttaa jopa 3 eri kertaan.

Lukioita on erilaisia. Päivälukiossa opiskellaan 3–4 vuotta. Osa lukioista painottaa opetuksensa voimakkaasti joihinkin oppiaineisiin, kuten kuvaamataitoon tai liikuntaan. Iltalukioissa opiskellaan yleensä iltaisin ja sen oppimäärä voi olla lyhyempi.

Lukiot voivat olla painottuneita eri asioihin. On olemassa esimerkiksi liikunta-, kuvaamataito-, matematiikka- ja kielilukioita. Kannattaa siis kartoittaa lähiseutujen lukioita ja valita lukio oman kiinnostuksen mukaan.

Lukiossa opiskelu vaatii itsenäisyyttä ja kykyä kantaa vastuuta omasta opiskelusta. Opiskelija tekee lukiossa itse lukujärjestyksensä opettajien avustuksella.

  • Haluaisit opiskella yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Ammattikoulustakin voi jatkaa näihin paikkoihin, mutta lukio-opinnot valmistavat pärjäämään pääsykokeissa ja opinnoissa.
  • Tykkäät asioiden pohtimisesta ja selviät tietoon painottuvasta opiskelusta, kuten kirjojen lukemisesta, tiedon hakemisesta tai esseiden kirjoittamisesta.
  • Yläkoulun opintosi sujuivat suhteellisen hyvin tai tiedät voivasi tsempata lukiossa.
  • Pidät koulunkäynnistä, mutta et vielä oikein tiedä, mille alalle haluaisit suuntautua. Lukio voi antaa sinulle lisäaikaa asian miettimiseen.

Ammatillisen perustutkinnon voi suorittaa käymällä esimerkiksi kolmivuotisen ammatillisen peruskoulutuksen.

Kolmevuotisissa ammatillisissa tutkinnoissa opiskellaan monia aineita. Suurin osa opinnoista on tekemällä oppimista, mutta myös teoriaa (eli kirjoja, tenttejä) on mukana. Lisäksi opiskellaan esimerkiksi äidinkieltä, kieliä ja matematiikkaa. Ammatillisen tutkinnon suoritettuaan voi jatkaa ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Ammatillinen perustutkinto antaa hyvät perustaidot tietyn alan ammatillisiin tehtäviin. Ammattikoulussa voi opiskella esimerkiksi viestintäalan perustutkinnon, mutta erikoistua tiettyyn osa-alueeseen, kuten radio- ja tv-työhön.  Näin saa erikoistuneempaa osaamista tuleviin työtehtäviin.

Ammatillisessa koulutuksessa voi opiskella vaikka mitä. Klikkaa oikealla olevaa Opintoluotsi-linkkiä, jossa kaikki vaihtoehdot on esitelty hyvin.

  • Haluaisit opiskella jonkin käytännönläheisen alan osaajaksi. Mikä ala sinua kiinnostaisi?
  • Teet mielelläsi käytännön asioita eli kokoat, korjaat, rakennat, asennat, ”säädät ja virität”, laitat ruokaa tai ompelet vaatteita. Olet siis toiminnan ihminen.
  • Tahtoisit päästä töihin jo 3–4 vuoden kuluttua.
  • Pidät mahdollisuudesta, että voit edetä opinnoissa eteenpäin myöhemmin.

Yhdistelmäopinnot sisältävät ammatillisen perustutkinnon ja lukio-opintoja. Tai ne voivat sisältää lukion koko oppimäärän ja lopuksi ylioppilaskokeet vähintään 4 aineessa. Yhdistelmien rakenne ja toteutus vaihtelevat eri oppilaitoksissa, toisinaan jopa saman oppilaitoksen sisällä. Yhdistelmätutkintoon kuluu 3–4 vuotta.

  • Haluat opiskella kerralla 2 tutkintoa eli tulla ylioppilaaksi ja saada ammatillisen koulutuksen.
  • Pystyt vaativaan ja välillä rankkaan, mutta monipuoliseen opiskeluun.
  • Haaveilet myöhemmistä ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opinnoista.
  • Tutustu oppilaitosten kotisivuihin netissä. Vieraile oppilaitosten tiedotustilaisuuksissa ja avointen ovien päivissä. Voit myös soittaa suoraan koululle ja kysellä heiltä opinnoista.
  • Kysele lähellä olevilta nuorilta aikuisilta (kuten isosiskolta, serkuilta tai muilta tutuilta), miten he päättivät oman opiskelualansa.
  • Jos opiskelupaikan valinta tuottaa päänvaivaa, älä jää asian kanssa yksin. Juttele jollekin luotettavalle aikuiselle kuten vanhemmalle tai sukulaiselle. Pyydä heitä auttamaan sinua opiskelupaikan valinnassa.
  • Nykyisin monet eri tutkinnot antavat valmiuden siirtyä opiskeluissa myöhemmin korkeammalle asteelle (katso esimerkiksi Suomen tutkintojärjestelmä). Eli nyt tekemäsi päätös ei ole lopullinen jatko-opintoja ajatellen.

[helpful]

 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top