Siirry sisältöön

En tiedä, mitä haluan tehdä peruskoulun jälkeen

Mä en tiedä yhtään, mitä teen peruskoulun jälkeen!

Todella harvat tietävät nuorena, mitä työtä haluavat tehdä aikuisena.

Kaikki ihmiset eivät työskentele niissä tehtävissä, joihin ovat aikanaan kouluttautuneet. Vain pieni osa 15–16 -vuotiasta voi vielä varmasti tietää, mitä haluaa loppuelämänsä tehdä. Kaikenlainen opiskelu on hyödyksi ja jokainen suorittamasi tutkinto on hyväksi sinulle.

Tärkeintä tässä elämänvaiheessa olisi päästä omalla koulutuspolulla alkuun. Vaikka et siis tiedä mitä työtä haluat tehdä, on aika hakea eri paikkoihin ja aloittaa toisen asteen opinnot jostakin.

Tutkinto auttaa sinua elämässä laaja-alaisesti ja itsenäistyminen alkaa. Opiskelu ei mene koskaan hukkaan. Vaikka et tekisikään opiskelemasi alan töitä, opinnoista on aina hyötyä. Opiskelemalla voit löytää ihan uudenlaisia suuntia elämällesi. Oma polku löytyy hiljalleen ja omassa tahdissa.

  • Keskustele luotettavien läheisten aaikuisten ja ystävien kanssa toiveistasi ja huolistasi. Miettikää yhdessä vahvuuksiasi ja mielenkiinnon kohteitasi – rajoituksia unohtamatta. Esimerkiksi olemassa oleva sairaus voi rajata opiskelu- ja työmahdollisuuksia.
  • Kokeile tehdä erilaisia kesä- tai vapaaehtoistöitä. Koulun työelämään tutustumisjakso voi auttaa. Ryhdy vapaaehtoiseksi kansalaisjärjestöön. Vapaaehtoistoiminnan kautta pääset auttamaan muita ja samalla oma polku alkaa selviytymään, kun opit näkemään omia vahvuuksiasi.
  • Juttele koulussa oppilaanohjaajan kanssa mahdollisuuksistasi tai avoinna olevista toisen asteen hakupaikoista.
  • Ota selvää millaisia vaihtoehtoja on suorittaa toisen asteen tutkinto. Erilaisille oppijoille on joustavia mahdollisuuksia.
  • Tule Nuortennetin vertaistuelliselle keskustelupalstalle juttelemaan koulusta ja ammatinvalinnoistaTästä keskustelemaan

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top