Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Miten käyttäytyä vastuullisesti sosiaalisessa mediassa?

Sosiaalisesta mediasta on tullut osa jokapäiväistä arkeamme, jossa olemme jatkuvasti yhteydessä toisiin ihmisiin netin välityksellä. Sosiaalista mediaa voi käyttää moneen eri tarkoitukseen, monella eri tavalla. Koska olemme somessa päivittäin, meidän tulisi tietää tiettyjä asioita siitä, ja miten voisimme olla mahdollisimman vastuullisia somessa ja internetissä ylipäätään. Tämän varmasti tietää moni, mutta osaammeko me itse käyttää somea vastuullisesti, ja tiedämmekö millaisia seurauksia teoillamme saattaa olla sähköisessä maailmassa?

Sosiaalisesta mediasta voi olla hyötyä tai haittaa, riippuen käyttötavasta. Oikealla tavalla käytettynä sosiaalinen media on hyödyllinen viestinnän väline, jolla voimme saada uutta tietoa, pitää yhteyttä kavereihin ja vaihtaa kuulumisia, tai jopa tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia kavereita. Sosiaalisen median kautta voimme myös vaikuttaa, ja ilmaista omia näkemyksiämme. Lisäksi sieltä voimme seurata tuoreimpia tapahtumia, ja päivänpolttavia puheenaiheita. Sosiaalista mediaa voi siis käyttää moniin tarkoituksiin, ja siksi sovelluksiakin löytyy vähän joka lähtöön. Jos vain muistat vastuullisuuden ja pidät järjen mukana käyttäessäsi somea, siitä voi olla paljon hyötyä ja iloa sinulle. Mutta mitä vastuullinen käyttäminen tosiasiassa on, ja miksi se on erityisen tärkeää sosiaalista mediaa käytettäessä?

Sosiaalista mediaa käytettäessä meidän on muistettava, että esimerkiksi Instagramissa julkaistu kuvamme, Twitterissä kirjoitettu poliittinen näkemyksemme, tai jopa Youtube -videon kommenttikenttään kirjoitettu asia, voi päätyä ihan muualle, kuin se on alun perin tarkoitettu. Se, mitä päätämme julkaista internettiin, ei todennäköisesti koskaan katoa, ei vaikka itse poistaisimme sen. JUURI tämän takia on erittäin tärkeää miettiä etukäteen, mitä sosiaalisessa mediassa päättää julkaista tai kirjoittaa. Nimittäin aiemmat Internetin postaukset näkyvät myös, esimerkiksi työnantajille toisen nimen syötettäessä Googleen hakukenttään. Myös kaverille suutuspäissään lähetetty loukkaava kommentti voi päätyä ties mihin keskustelupalstoille, tai oikeastaan mihin tahansa internetin ihmeelliseen maailmaan. Siksi meidän ei pidä julkaista sosiaaliseen mediaan mitään sellaista, jonka ajattelemme mahdollisesti loukkaavan tai vahingoittavan jotakuta, tai jossa saattaa olla jotain sopimatonta. Tätä emme aina ymmärrä, kun käytämme sosiaalista mediaa.

On siis oltava varovainen, kun käyttää sosiaalista mediaa. Varomaton kommentti, esimerkiksi Twitterissä, voi aiheuttaa hetkellisen riidan somessa käyttäjien välillä. Tahallisesti tällainen kommentointi on tyhmää, koska aiheuttaa vain ristiriitoja, jotka voivat internetin takia kärjistyä. Toki pitää kuitenkin muistaa, että myös sosiaalisessa mediassa jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Samalla on kuitenkin muistettava, että ketään ei saa tahallisesti loukata. Siksi on hyvä miettiä, mitä kannattaa kirjoittaa maailmalle, ja mitä jättää omaan päähänsä, tai kavereiden keskuuteen. Jos siis otat tiukasti kantaa sosiaalisessa mediassa, mieti millaisia seurauksia sillä voi olla sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tämä on hyvä muistaa myös ylipäätään, kun julkaiset mitä tahansa sosiaaliseen mediaan.

Yksi ERITTÄIN tärkeä osa vastuullista somen käyttöä on myös vastuun kantaminen omasta itsestään, ja se mitä kerrot muista ihmisistä. Toisesta pahaa puhuminen netissä on kiusaamista, joka voi johtaa pahimmillaan rikokseen. Esimerkiksi oikealla kaverin nimellä kirjoittelu on identiteettivarkaus, jonka tekeminen johtaa todennäköisesti poliisin tutkintaan. Lisäksi väärän tiedon levittäminen toisesta ihmisestä somessa on hyvin vastuutonta, sillä sen lisäksi, että se antaa väärää ja todennäköisesti negatiivista tietoa muille kiusatusta, jättää se isot jäljet ihmiseen, josta “huuhaata” on levitetty. Ihan siis siinä missä kiusaaminenkin, jopa pahemmin. Muutenkin on aina tärkeää muistaa, että riidat ja erimielisyydet on parempi selvittää kasvotusten, kuin kertomalla muille siitä, etenkään sosiaalisessa mediassa tai muualla netissä.

Oman vastuullisen käytöksen lisäksi tärkeää on kriittinen ajattelu myös somessa, siinä missä iltapäivälehtiä luettaessa, tai tietoa haettaessa internetissä. Toisin sanoen siis kaikki somessa julkaistu ei ole totta, eikä kaikkea pidä uskoa, mitä vastaan tulee. Somessa leviää paljon niin sanottua disinformaatiota, jonka tarkoitus on osaltaan aiheuttaa hämmennystä, ja herättää kiinnostusta esimerkiksi medioissa. Media saattaa jakaa jollain tasolla väärää tietoa eteenpäin, ainakin osittain, jos aihe on kiinnostava. Myös esimerkiksi Instagramissa julkaistut kuvat ovat usein vahvasti muokattuja, jotta ne näyttäisivät paremmalta. Siksi esimerkiksi ruoka- tai vartalokuvista ei kannata tulla kateelliseksi, koska usein kaikki ei ole todellisuudessa sitä miltä näyttää. Tämä sääntö on hyvä muistaa niin sosiaalisessa mediassa, kuin oikeassakin elämässä.

Osaltaan ja väärin käytettynä sosiaalinen media on siis hyvinkin vaarallinen paikka, jossa tieto leviää jopa pelottavan nopeasti. Se, mitä päätät kirjoittaa internetin ihmeelliseen maailmaan, jää sinne pysyäkseen, etkä todennäköisesti saa sitä ikänä takaisin, etenkin jos joku toinen ehtii “kaappaamaan” postauksen tai jakamaan sitä eteenpäin. Siksi vastuullisuus, ja toisten ihmisten ja samalla itsensä kunnioittaminen on tärkeää sosiaalisessa mediassa. Kun muistamme käyttää järkeä ja pitää vastuullisen käytöksen mielessä, on sosiaalinen media varsin hyödyllinen tapa helpottaa ja tehdä elämää omalta osaltaan sujuvammaksi ja hauskemmaksi. Käyttäkäämme siis sosiaalista mediaa, ja ajatelkaamme samalla itseämme ja koko muuta maailmaa. Yhdessä olemme kaikkein vastuullisimpia sosiaalisen median käyttäjiä.

-Anonyymit lukiolaispojat

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top