Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Olenko suomalainen, vaikka en näytä suomalaiselta?

Tämä on aihe, joka on todella lähellä sydäntäni, koska olen itse Mixed Finns, eli toinen vanhemmistani ei ole syntyperäinen suomalainen. Siitä on vähän vajaa vuosi, kun Instagramiin ilmestyi Mixed Finns-tili, jota ylläpitää kolme nuorta naista, joilla on samanlainen tausta kuin minulla. Mixed Finns on käsitteenä aika laaja, koska sen alle kuuluu monenlaisia ihmisiä, mutta meitä yhdistää se, että emme välttämättä näytä ”perinteiseltä” suomalaiselta.

Minä olen asunut koko ikäni Suomessa ja toinen vanhemmistani ei ole syntyperäinen suomalainen. Olen käynyt toisen vanhempani kotimaassa silloin tällöin. Mutta en missään nimessä pystyisi kuvittelemaan, että asuisin kyseisessä maassa. Peruskoulussa ja lukiossa kävin äidinkielen tunneilla ja syy tähän oli se, että olen koko pienen ikäni puhunut suomea paljon enemmän kuin toisen vanhempani äidinkieltä. Mulla oli mahdollisuus opiskella kyseistä kieltä, mutta en koe, että olisin hyötynyt niistä oppitunneista tarpeeksi.

Yksi hämmentävä tilanne tuli vastaan, kun esimerkiksi erään syntyperäisen suomalaisen tuttavani vanhempi kyseli kovasti meidän jouluperinteistämme. Sanon kuitenkin, että minun perheessäni syödään aivan tuiki tavallisia jouluherkkuja ja jaetaan lapsille lahjoja aivan kuten monessa muussakin perheessä. Mä koen itseni suomalaiseksi täysin, vaikka toinen vanhempi on Suomeen tullut muualta. Hän on kuitenkin asunut Suomessa useita kymmeniä vuosia ja kokee itsensä myöskin suomalaiseksi, vaikkei ole syntynyt täällä.

Mixed Finns-ihmiset valitettavasti kokevat enemmän tai vähemmän suoraa vihapuhetta. Se voi olla esimerkiksi kehotus palata sinne mistä olet tullutkin. Nostan yhden kommentin, joka on valitettavasti jäänyt mieleeni. Tämä tapahtui yläkouluaikana, jolloin olin muistakin syistä hyvin epävarma itsestäni. Tämä kommentti kuului jotakuinkin näin: ”Sun pitäisi mennä siivoamaan laivojen vessoja, koska sä et näytä suomalaiselta.” Eli kyseinen ihminen ei tiennyt sitä, että olen koko pienen ikäni asunut Suomessa ja jopa syntynyt Suomessa.

Kaksi asiaa on tulleet minulle todella tutuiksi, ne ovat mikroaggressiot & eksotisointi. Mikroaggressioilla tarkoitetaan näennäisesti harmittomia kommentteja tai tekoja. Esimerkiksi suomen kielen taidon kehuminen tai hänen oikean kotimaansa kysyminen. Näillä kuitenkin viestitään sitä, ettei kommenttien kohde ole sanojan mielestä suomalainen. (@Mixed Finns, Mikroaggressiot, Instagram) Asiakaspalvelutilanteissa on tullut myös kohdattua sitä, että oletetaan etten osaa puhua suomea ja aloitetaan keskustelu englanniksi.

Eksotisointi tarkoittaa sitä, että kutsutaan kauniiksi hänen eksoottisten piirteidensä takia. Kommentilla pyritään tarkoittamaan hyvää, mutta sen taustalla on stereotyyppiset ajattelutavat, jolloin kommentin kohde nähdään romantisoitujen piirteiden kautta sen sijaan, että hänet kohdattaisiin kokonaisena ihmisenä. (@Mixed Finns) Entinen koulukaverini saattoi hipelöidä hiuksiani ihastellen niitä joka päivä, kun olimme yläkouluaikoina ruokalan jonoissa. Siitä en ikinä tykännyt.

Olen ehkä onnistunut kasvattamaan nahkaani näitä kommentteja kohtaan, koska harvemmin loukkaannun näistä. Kuitenkin joskus nämä kommentit vahvistavat sitä käsitystä, että olen erilainen ja jollain tavalla outo, kun en sovi joukkoon. Minulle on ihan ok, että kehutaan sitä, miten kauniit silmät mulla on. Mutta esimerkiksi hiusten hipelöinnistä en pahemmin piittaa. Voi olla, että minun etunani on se, että monessa tilanteessa ehdin avaamaan suuni niin nopeasti, että silloin minun kielitaitoani ei ehditä epäilemään. Mitä toivon tulevaisuudelta, että suomalaisen käsite laajenisi ja ei olisi enää niin kapea mitä se on joskus ollut. Minä olen suomalainen, vaikka näytän erilaiselta.

Mai

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvää

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top