Elämäniloa
Elämänilo on sitä, että suhtautuu yleensä myönteisesti asioihin ja ihmisiin. Silloin uskaltaa suunnitella tulevaisuuttaan ja lähteä toteuttamaan haaveitaan. Kukaan ei ole joka päivä aamusta iltaan ikionnellinen, mutta ihminen voi olla suurimman osan aikaa tyytyväinen elämäänsä. Tyytyväisyyttä tukevat esimerkiksi hyvät suhteet itselle tärkeisiin ihmisiin, mahdollisuus terveisiin elämäntapoihin (ravitsevaan ruokaan, liikuntaan, uneen) sekä tunne siitä, että oman elämän arkeen kuuluvat asiat, esimerkiksi koulu, harrastukset tai kotityöt eivät kuormita liikaa.
Koska olemme kaikki erilaisia, iloitsemme vähän erilaisista jutuista, mutta tässä muutamia vinkkejä:
- Iloitse pienistä asioista. Kivanvärinen kynsilakka, ohikulkijan hymy, kehräävä kissa sylissä, hyvin sujuneet lätkätreenit… Mistä sinä olet tänään iloinnut?
- Huomaa hyvät hetket. Onnellisuus ei aina liity jonkin asian saavuttamiseen, vaan voit olla tyytyväinen siihen, miten asiat ovat juuri nyt. Elämäniloon kuuluu taito huomata tällaiset hetket ja nauttia niistä.
- Unelmoi. On tärkeää pysähtyä välillä ja miettiä, mitä oikeasti haluaa. Haaveile rauhassa! Unelmasi voi olla aluksi epämääräinen haave jostain paremmasta. Seuraavan kerran kun unelmoit jostakin, mieti, mikä voisi olla ensimmäinen askel sen saavuttamiseksi!
- Anna aikaa itsellesi. Älä täytä kalenteriasi kokonaan harrastuksilla ja muilla menoilla, vaan jätä itsellesi välillä vapaata aikaa. Kuuntele musiikkia, lue kirjaa, katsele televisiota – rentoudu!
- Nuku riittävästi. Väsymys aiheuttaa muun muassa pahantuulisuutta, lyhytpinnaisuutta ja hermostuneisuutta sekä mielialan laskua.
- Hiljennä tahtia. Vauhdissa ja melussa eläminen voi olla kivaa, mutta parhaat päätökset ja oivallukset syntyvät usein hiljaisuudessa ja omassa rauhassa. Kun rauhoittuu hetkeksi, antaa tärkeille mielessä liikkuville asioille mahdollisuuden nousta esille.
- Älä jää vellomaan epäonnistumisiin. Ajattele esimerkiksi huippu-urheilijoita: he eivät murehdi epäonnistumisiaan viikkotolkulla, vaan pohtivat, mikä meni pieleen ja mitä voisi tehdä seuraavalla kerralla toisin.
- Tunnista ja pura tunteesi. Älä tukahduta tunteitasi esimerkiksi alkoholilla, vaan anna tunteiden tulla. Opettele ilmaisemaan tunteesi, sillä tunteiden patoaminen vain lisää pahaa oloa.
- Muistathan, että kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta tunteiden vallassa tehdyt teot eivät aina ole fiksuja. Pura tunteesi, mutta älä muihin ihmisiin.
- Ole luova. Piirrä, kirjoita, soita. Käytä kielteinen tunne-energia myönteiseen tekemiseen.
- Ole aktiivinen. Pelaa jalkapalloa, lenkkeile, tanssi, lähde kuntosalille. Vaikka aloittaminen voi olla vaikeaa, se kannattaa! Säännöllinen liikunta auttaa jaksamaan ja antaa myös paremmat yöunet.
- Tapaa tuttuja. Kavereilta saa voimaa arkeen. Mukavat hetket tuntuvat entistäkin mukavammilta, kun ne jakaa jonkun kanssa. Olet onnellisempi silloin, kun olet hyvissä väleissä muiden ihmisten kanssa. Jos mahdollista, vaihda digikeskustelu kasvokkaiseen tapaamiseen kaverin kanssa.
- Älä vertaile itseäsi toisiin. Aina löytyy joku, joka on sinua rikkaampi, kauniimpi ja menestyneempi. Mutta mitä sitten?! Juuri sinä olet paras sinä. Haluaisitko oikeasti olla joku toinen kaikkine virheineen?
- Älä syytä itseäsi suotta. Kun epäonnistut, mieti, mistä se johtui. Osa takaiskuista johtuu siitä, että olosuhteet eivät olleet hyvät tai tuuria ei ollut mukana.
- Analysoi onnistumistasi. Olet siis onnistunut jossakin, hieno juttu! Mieti, mitkä asiat johtivat onnistumiseen. Mitä taitoja käytit? Miten voisit hyödyntää näitä taitojasi myös jossakin toisessa tilanteessa? Päätä onnistua toistekin, sillä onnistuminen kehittää itsetuntoa.
- Naura – myös itsellesi. Se, että osaamme nauraa myös itsellemme lieventää pettymyksiä ja kasvattaa itsetuntoa, joka on osaltaan tärkeä mielenterveyden tukipilari.
Aiheeseen liittyvät
- Murrosikä
- Mielen hyvinvointi
- Hyvinvointi
- Hyvä minä
- Ujous
- Selviytymiskeinoja elämän kolhuihin
- Kaikilla on joskus mieli maassa
- Ahdistus ja pelot