Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Kesätyö lähtöselvittäjänä

Matkailuala alkaa vihdoin näyttää toipumisen merkkejä muutaman synkemmän vuoden jälkeen. Koronaviruksen vuoksi pari edellistä kesää olivat enemmän tai vähemmän poikkeuksellisia. Virus oli pitkälti syynä siihen, että matkailualan kesätyöpaikkoja ei ollut juuri ollenkaan. Nyt kuitenkin tunnelin päässä näkyy valoa ja ihmiset uskaltavat matkustaa vapaammin, kun rajoituksia ei juuri ole. Lähimatkailu koetaan edelleen turvalliseksi ja ihmiset uskaltavat lähteä taas risteilemään Tallinnaan ja Tukholmaan.

Opiskelen itse viimeistä vuotta matkailualan restonomiksi, ja tarkoituksena olisi valmistua vuoden loppuun mennessä. Aloitin opiskelut ennen koronaa, mutta sain kokea etäopiskelun ihanuudet ja kauheudet tässä vuosien aikana.

Tänä vuonna kuitenkin ajattelin, että jos vihdoinkin pääsisi tekemään töitä omalla alalla, jolloin pääsisi hyödyntämään kaikkea mitä ammattikorkeakoulussa on päässyt oppimaan. Muutaman mutkan kautta päädyin hakemaan yhteen laivayhtiöön osa-aikaiseksi lähtöselvittäjäksi. Aloitin lähtöselvittäjänä keväällä ja alustavasti teen nyt kesän ajan näitä hommia.

Työtehtävät vaihtelevat hieman terminaalista ja laivayhtiöstä riippuen. Tehtäviä on muutamia ja työvuorosovelluksesta näen, mikä vuoro minulla on sinä päivänä. Autolähtöselvitysvuorossa istun yksin kopissa ja huolehdin autoilla/mopoilla/polkupyörillä tulevien matkaliput kuntoon. Varaan myös uusia matkoja, jos kyseisellä lähdöllä on tilaa autokannella.

Tärkeintä autolähtöselvityksessä on olla suhteellisen nopea ja tarkka. Ongelmatilanteessa voin soittaa aina vuorovastaavalle, jonka kanssa selvitetään sen varauksen haasteet kuntoon. Sisällä terminaalissa meillä on kaksi eri tehtävää. Toinen niistä on tavallinen lähtöselvitysvuoro, joka siis tarkoittaa sitä, että olen tietokoneen äärellä ja huolehdin jalkamatkustajien matkaliput kuntoon. Sisälläkin voin tarvittaessa tehdä uusia varauksia, jos tulee sellaisia asiakkaita, jotka haluavat varauksen tehdä siellä. Viimeinen vuoroista on myös sisällä terminaalissa. Sen aikana ollaan lähtöselvittämässä osan aikaa vuorosta.

Tämän lisäksi vuoron aikana voi joutua hoitamaan esimerkiksi juoksevia asioita. Kun laiva saapuu satamaan, on aika siirtyä auttamaan asiakkaita porteille. Autan asiakkaita porteilla siihen saakka, kunnes lähtöselvitys sulkeutuu ja laiva on valmis lähtemään.

Minulle oli unelmien täyttymys, että sain vihdoin ja viimein omalta alalta töitä. Koronan hellittäessä on mahtavaa päästä työskentelemään alalla, jonka olen kokenut omakseni. Helposta työstä ei ole kyse, koska ikinä ei ole kahta samanlaista päivää ja tilanteet vaihtelevat hyvinkin nopeasti.

Töihin on aina kiva mennä, vaikka joskus vuoron jälkeen jää olo, että olisiko voinut tehdä jotain paremmin. Itsekriittisyys ei ole aina paras ominaisuus ja toisaalta pitäisi muistaa, että jokainen meistä tekee joskus virheitä ja harva ihminen on täydellinen.

Mai

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvää

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top