Onnistu haastattelussa ja nappaa uusi työ
Puhelin soi ja sait kutsun työhaastatteluun. Olet siis selvästikin tehnyt hyvän ensivaikutelman työnantajaan. Hienoa! Tässä kootusti vinkkejä haastatteluun:
- Mitä päälle? Mieti, miten mahdollisella työpaikallasi yleensä pukeudutaan ja valitse vaatteet sen mukaan. Nykyisin harvoin tarvitaan pukua tai jakkupukua, rennompikin asu on yleensä oikein hyvä. Valitse joka tapauksessa päälle vaatteet, jotka ovat puhtaat ja ehjät ja jotka tuntuvat mukavilta, jotta voit haastattelussa keskittyä itse asiaan.
- Muista mennä ajoissa paikalle ja soita, jos et löydä perille.
- Kannattaa selvittää etukäteen, tarvitseeko ottaa työ- ja opiskelutodistukset sekä ansioluettelo paperiversiona mukaan.
- Jos haastattelu tehdään videoyhteyden välityksellä, varmista, että yhteys toimii kunnolla ja että saat keskittyä haastatteluun rauhassa. Yritä siis löytää rauhallinen paikka puhumiseen. Saatat joutua puhumaan normaalia hieman selkeämmin, jotta puheestasi saa selvää.
- Tutustu työpaikkaan etukäteen. Näin osoitat kiinnostusta ja osaat perustella, miksi haluat juuri heille töihin. ”Tiedän, että kannatatte ympäristön suojelua. Se on myös minulle tärkeää.”
- Harjoittele kertomaan lyhyesti hieman siitä, kuka olet ja miksi kiinnostuit kyseisestä työstä. Ensimmäinen kysymys on yleensä sellainen, jossa pääset kertomaan nämä asiat. Sinun ei tarvitse kertoa asioita, jotka eivät suoraan liity työtehtävään ja sen suorittamiseen, mutta voi olla silti kiva mainita esimerkiksi, että “asun kivenheiton päässä ja ulkoilutan koiraani usein tässä lähellä, joten tänne oli helppo löytää” tai muuta vastaavaa. Sinä määrität, mitä kerrot henkilökohtaisesta elämästäsi.
- Haastattelu paikkaan, jonka todella haluaa, jännittää kaikkia, mutta jännityksen näkymisestä ei tarvitse olla liian huolissaan. Usein se, että haastattelija huomaa sinun jännittävän, onkin itse asiassa hyvä asia! Jännityksestä näkee, että olet tosissasi ja todella välität siitä, saatko työn. Hyvä haastattelija osaa myös saada sinut rentoutumaan haastattelun edetessä. Kannattaa itsekin harjoitella tekniikoita, joiden avulla saat itseäsi rennommaksi.
- Tärkeintä on, että olet oma itsesi. Olet hyvä juuri tuollaisena kuin olet!
- Muista katsekontakti haastattelijaan..
- Kuuntele haastattelijan jokainen kysymys tarkkaan ja vastaa siihen mahdollisimman täsmällisesti. Joskus kun jännittää, saattaa käydä niin, että alkuperäinen kysymys unohtuu. Joskus taas voi olla, että et heti ymmärrä kysymystä. Voit pyytää haastattelijaa myös toistamaan kysymyksen tai täsmentämään sitä.
- Mieti, miten kerrot työssä tarvittavasta osaamisesta vakuuttavasti. Jos sinulta puuttuu jotakin työnantajan toivomaa osaamista, korosta, että olet innokas oppimaan uutta (näin asia toivottavasti onkin!). Muista kertoa, mitä olet oppinut harrastuksissa tai vapaaehtoistyössä.
- Älä puhu haastattelussa ikävään sävyyn aiemmista työnantajistasi. Jos sinulla on huonoja työkokemuksia, voit silti ehkä kertoa, miten tilanne ratkesi tai mitä siitä opit. Esimerkiksi epäreilusta kohtelusta työelämässä voit toki kertoa, jos asia tulee puheeksi. Positiivisen yleisvaikutelman jättäminen on kuitenkin tärkeää sen kannalta, saatko haluamasi työn.
- Usein haastattelun lopussa kysytään, oliko jotakin kysyttävää, joten kannattaa etukäteen miettiä, mihin asioihin haluat vastauksen haastattelun aikana. Voit esimerkiksi kysyä, minkälainen työyhteisö on tai minkälaisen tiimin kanssa työskentelisit. Kannattaa myös tässä kohtaa selvittää, kuinka pian saat tietää, valittiinko sinut tehtävään.
- Kiitä lopuksi haastattelijaa tapaamisesta.
- Rekrytointiprosesseissa on useita vaiheita. Saatatkin olla ensin useamman hakijan kanssa ryhmähaastattelussa. Joskus niissä tehdään esimerkiksi ryhmätehtäviä. Muista olla aktiivinen ryhmäsi jäsen, sillä sinua tarkkaillaan. Koita tuoda jotakin uutta näkökulmaa keskusteluun. Ryhmähaastattelutilanteet saattavat jännittää joitakuita enemmän, mutta muista, että kaikki muutkin ovat samassa tilanteessa!
- On myös mahdollista, että sinulla teetetään työhaastattelussa jokin tehtävä tai pyydetään työnäytettä. Ota silloin riittävästi aikaa tehtävänannon sisäistämiseen. Älä pelkää tekeväsi “vääriä” ratkaisuja, sillä eihän sinua ole vielä perehdytettykään varsinaiseen työhön. Tarkoitus on, että rekrytoija saa käsityksen työtavoistasi ja ongelmanratkaisutaidoistasi.
- Kerro jotain itsestäsi. Älä jaarittele, vaan kerro pääkohdat. Esimerkiksi kuka olet, missä opiskelet, mitä harrastat tai millainen olet luonteeltasi?
- Miksi haluat meille töihin? Voit kertoa, mitä tiedät työpaikasta ja mikä sinua kiinnostaa työtehtävässä. Ole innostunut.
- Kerro kolme hyvää ja kolme huonoa puolta itsestäsi. Tässä voit kehua itseäsi, mutta ole nöyrä ja kerro myös oikeasti heikkouksistasi. Työnantajat arvostavat rehellisyyttä. Työn kannalta huonoja juttuja ei silti kannata kertoa, kuten ”myöhästyn aina kaikkialta”.
- Miksi juuri sinut pitäisi valita tähän työhön? Tässä voi kertoa siitä, kuinka hyvä tyyppi oikeasti olet! Pois turha vaatimattomuus.
- Miten työskentelet paineen alaisena? Eli jos sinulla on paljon stressiä ja monta tehtävää samaan aikaan, miten toimit? Luhistutko vai selviydytkö?
- Teetkö töitä mieluummin yksin vai muiden kanssa?
- Mitä teet vapaa-aikanasi? Kerro harrastuksistasi, perheestäsi, ystävistäsi tai mielenkiinnon kohteistasi.
Parasta on, jos vastauksiin saa yhdistettyä jonkin esimerkin omasta elämästäsi. Paineen alla työskentelystä voi kertoa esimerkiksi, kuinka joutui hoitamaan kolmea lasta samaan aikaan. Tai kuinka teki ison koulutehtävän kokonaan yksin, mutta silti on saanut kiitosta koulukavereilta ryhmätyötaidoista.
Jos sait työpaikan, hienoa! Jos et, älä lannistu! Haastattelijoiden tehtävänä on etsiä henkilö, joka sopii parhaiten juuri siihen paikkaan, eivätkä kaikki paikat voi millään sopia kaikille ihmisille. Muista siis, ettei sinussa ole mitään vikaa.
Aiheeseen liittyvät
- Hakemus on pääsylippusi haastatteluun
- Osaamisperustainen CV ja portfolio
- Mistä töitä?
- Miten kertoa omista harrastuksista ja vapaaehtoistyöstä työnhaussa?
- Ei aiempaa työkokemusta?
- Jätä mielikuva itsestäsi videohakemuksella
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelolla kerrot itsestäsi ja osaamisestasi