Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Kesätyöt nuoren näkökulmasta

Kesätyöt ovat asia, joka tulee nuorten mieliin viimeistään yläkoulussa. Kuitenkaan kesätöiden saaminen ei ole välttämättä aina kovinkaan helppoa. Se voi tuntua hyvinkin musertavalta, jos kesätöitä ei saa monen hakuyrityksen jälkeen.

Itse sain ensimmäisen kesätyöni vasta 21-vuotiaana, joten olen edelleen aika untuvikko työelämässä. Aloitin kesätyöt laivayhtiössä ja tein koko kesän 2022 töitä. Kyseisessä laivayhtiössä kesätyöntekijät aloittivat työnsä kevään puolella, jotta olisimme saaneet hieman kokemusta ennen kesää. Tätä ennen olin hakenut useampana kesänä töitä, mutta yrityksistä huolimatta aiemmat kesät eivät tuottaneet tulosta.

Olin onnellinen, että ensimmäinen kesätyöni oli suoraan omalta alalta. Olen opiskellut yli 3 vuotta matkailualaa ja oli mukava saada viimein oman alan töitä. Matkailualan tilannetta on toki sotkenut niin koronapandemia kuin omalla tavallaan myös nykyinen maailmantilanne. Kesä sujui hyvin, oli kiva nähdä iloisia matkustajia ja oppia koko ajan uutta omasta alastaan. Välillä toki oli rankkojakin päiviä, mutta onnekseni kivan työporukan myötä noita vähän rankempiakin päiviä jaksoi ihan hyvin.

Kesätöitä ei kannata hakea pelkästään rahan takia. Mitä nuorempi ihminen kyseessä, sen enemmän olisi hyvä ajatella sitä, että saa tärkeää kokemusta kesätöistä. Kaikkien ei välttämättä tarvitse heti alussa saada töitä ”omalta alaltaan” tai siltä unelma-alalta. Kaikki työkokemus on tärkeää nuorena, oli se sitten jäätelökioskin myyjä, mansikanpoimija tai mitä tahansa muuta.

Nuorta pitää kohdella hyvin uudessa työpaikassa. Ei kannata olettaa, että nuoret välttämättä heti tietäisivät kaiken kaikesta ja on hyväksyttävä se, että virheitä sattuu. Kuitenkin nuoret ovat ihan samanarvoisia työntekijöitä siinä missä muutkin ovat. Antakaa nuorille mahdollisuus ja muistakaa perehdyttää nuoret kunnolla uudessa työpaikassa!

Jos hyvin käy, kesätyöpaikasta voi tulla jotain suurempaa…mulle kävi näin ja tästä tuli myös eka vakituinen työpaikka 😊

Mai

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top