Siirry sisältöön

Hakemus on pääsylippusi haastatteluun

”Hakemusten tekemiseen meni tosi paljon aikaa. Mut onneks näin vaivaa, sillä nyt olen kesäduunissa toimistoapulaisena. Ne sano, et mun siisti hakemus oli tehny niihin vaikutuksen, vaik mul ei paljon työkokemusta ollutkaan.”

Kun haet työpaikkaa avoimen työpaikkailmoitukseen vastaamalla, katso tarkkaan, minkälaista henkilöä ollaan hakemassa ja mieti, miten voit parhaiten vastata työnantajan tarpeeseen. Jos kiinnostuit kovasti jostakin paikasta, mutta epäilet, että et täytä kaikkia vaatimuksia, voit silti hakea tehtävään. Silloin kannattaa korostaa, että olet innokas oppimaan niitä asioita, joita et vielä osaa. Työnantaja arvostaa hyvää asennetta ja oppimishalua usein enemmän kuin kokemusta juuri samoista tehtävistä, joihin olet hakemassa. Kerro myös aktiivisuudesta työelämän ulkopuolella, harrastuksissa ja vapaaehtoistöissä. 

  • Oma nimi ja yhteystiedot (ainakin sähköposti ja puhelinnumero)
  • Työnantajan edustajan nimi (jos tiedossa), yrityksen nimi, sähköposti ja puhelinnumero
  • Haettava tehtävä 
  • Päivämäärä
  • Yleensä suositellaan hakemustekstin kirjoittamista 3-4 tiiviiseen kappaleeseen. 
  • Kirjoita loppuun esimerkiksi ”Ystävällisin terveisin, Pekka Pikkarainen”.
  • Joskus työhakemus tehdään suoraan työnantajan omaan sähköiseen järjestelmään. Panosta silloin erityisesti lyhyisiin ja ytimekkäisiin lauseisiin, joissa kerrot juuri olennaiset asiat. Erillisen työhakemuksen liittäminen mukaan ei ole välttämätöntä, ellei työnantaja sitä erikseen pyydä.
  1. Ensimmäiseen kappaleeseen, miksi kiinnostuit tehtävästä sekä avaa lyhyesti, miksi taustasi sopii kyseiseen rooliin. Kerro, miksi haluat tulla juuri heille töihin.
  2. Toiseen kappaleeseen kannattaa laittaa tärkeimmät saavutuksesi opiskeluissa sekä tehtävän kannalta tärkeimmät nostot aiemmista työtehtävistäsi. Kirjoita myös osaamisestasi. Kerro juuri niistä ominaisuuksista ja taidoista, joita ilmoituksessa toivotaan työntekijältä. Vältä kertomasta vain, että ”olen taitava käsistäni”. Sen sijaan kerro miksi olet taitava. Esimerkiksi: ”Olen taitava käsistäni, sillä olen jo 5 vuotta harrastanut esineiden veistämistä ja puutöitä.”
  3. Kolmannessa kappaleessa voit vielä kertoa itsestäsi työntekijänä vaikkapa saamasi hyvän palautteen kautta.
  4. Laita viimeiseen kappaleeseen mahdollisesti tarvittavat käytännön tiedot (esimerkiksi palkkatoive tai tieto, koska pääsisit haastatteluun).

Jos sinua kiinnostavassa työpaikassa ei ole avoimien työpaikkojen ilmoituksia, älä lannistu, sillä työtä saattaa silti löytyä. Kannattaa siis lähestyä kiinnostavaa työnantajaa rohkeasti. Työnantaja voi itse pyytää sinua toimittamaan avoimen hakemuksen tai voit myös omatoimisesti lähestyä työnantajaa avoimella hakemuksella. Jos et löydä ohjeistusta avoimen hakemuksen jättämiseen työpaikan nettisivuilta, hakemus kannattaa lähettää esimerkiksi HR-osastolle tai sinua kiinnostavan yksikön esihenkilölle. Jos yritys on pieni, hakemus kannattaa laittaa suoraan toimitusjohtajalle. 

Korosta avoimessa hakemuksessa motivaatiotasi tulla juuri tämän työyhteisön jäseneksi ja kerro, mitä annettavaa sinulla heille on. On tärkeää, että onnistut saamaan hakemuksen lukijan miettimään, olisiko heillä tarjota sinulle sopivaa paikkaa. Voit kertoa omista vahvuuksistasi ja työkokemuksistasi samalla tavalla kuin johonkin tiettyyn työpaikailmoitukseen vastaamalla. Tällöin et vain osoita hakemustasi tiettyä työtehtävää kohtaan, mutta muista kertoa, minkälaiset tehtävät kiinnostavat sinua erityisesti. Kerro myös hieman ajatuksistasi tulevaisuuden suhteen ja päämääristäsi työelämässä.

Kun olet lähettänyt hakemuksen, odota noin 1-2 viikkoa, ja soita sen jälkeen henkilölle, jolle toimitit avoimen hakemuksen. Kysy, onko hän ehtinyt tutustua hakemukseen ja kerro halukkuudestasi tulla keskustelemaan työmahdollisuuksista. Aktiivinen hakija jää mieleen!

  • Tee hakemuksesta korkeintaan yhden A4-sivun mittainen.
  • Tarkista, ettei tekstiin jää kirjoitusvirheitä.
  • Käytä hakemuksessa samoja avainsanoja ja ilmauksia kuin työpaikkailmoituksessa. Ne nousevat tekstistä esiin, kun rekrytoija käy läpi työhakemuksia ja saavat mielenkiinnon heräämään. Esimerkiksi jos ilmoituksessa haetaan asiakaspalveluhenkistä ja paineensietokykyistä opasta, joka osaa tehdä myös sosiaalisen median päivityksiä, kannattaa hakemuksessa käyttää sanoja “asiakaspalvelu”, “paineensietokyky”, “opas” ja “sosiaalinen media”.
  • Kannattaa pyytää jotakuta sinut tuntevaa henkilöä lukemaan hakemuksesi ennen lähetystä.

On hyvä avata hieman opiskelutaustaasi mahdolliselle työnantajallesi. Työnantajat saattavat olla melko tietämättömiä koulumaailmasta nykyään ja muistella vain omia, kaukaisia kouluaikojaan. Kannattaa siis kertoa opiskelustasi muutakin kuin suoritetut arvosanat!

  • Mikä sinua on motivoinut opiskelussa? Kerro siitä kun haet töitä, erityisesti jos haettava työ liittyy keskeisimpiin kiinnostuksen kohteisiisi.
  • Työnantajalle voi olla vierasta, mitä kaikkea kouluissa nykyisin tehdään. Opiskelu on monessa paikassa paljon projektiluontoisempaa kuin aiemmin. Projektityypinen työskentely muistuttaa oikeaa työelämää paljon enemmän kuin perinteisempi koulu. Voit hyvin kertoa projekteistasi, jos ne liittyvät jollain lailla mahdolliseen tulevaan työhösi.
  • Muista kertoa esimerkiksi TET-harjoitteluistasi laajasti. Vaikka tekisi mieli kirjoittaa vain “hyllyttäminen”, käytä hieman aikaa sen miettimiseen, opitko kuitenkin myös jotakin muuta kuin uudemman päiväyksen tuotteiden laittamista hyllyn takaosaan. Ehkäpä esimerkiksi tarkkuutta, järjestelmällisyyttä ja oma-aloitteisuutta?
  • Mitä kaikkea olet tehnyt koulussa varsinaisen tunneilla olemisen lisäksi? Oletko ollut esimerkiksi tukioppilaana, maalaamassa koulun seinään seinämaalausta tai esiintynyt koulun juhlissa? Kerro aktiivisuudestasi työnantajalle!
  • Myös sinnikkyys opintojen suorittamisessa kertoo sinusta paljon. Voit rohkeasti kertoa esimerkiksi siitä, kuinka taistelit matematiikan opiskelun kanssa ja sait lopulta nostettua arvosanaa. Työantajalle määrätietoinen asenne voi olla tärkeämpää kuin se, oletko saanut vain kiitettäviä arvosanoja.

 

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top