Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Jokainen voi tehdä jotain luonnon ja ilmaston hyväksi

Ilmastonmuutos on asia, joka pitäisi saada kuriin koko maapallon tulevaisuuden takia. Yksi ihminen ei voi yksinään pysäyttää ilmastonmuutoksen etenemistä, mutta jokainen voi tehdä sen hillitsemiseksi jotakin. Tähän alas mä listasin asioita, joita jokainen voi tehdä, ja sen avulla vaikuttaa ilmastonmuutoksen hidastumiseen.

Kierrättäminen on todella yksinkertaista, ja se on todella hyvä keino hidastaa ilmastonmuutosta. Kun roskat, vanhat pakkaukset ja jätteet lajittelee, voi niiden materiaalit kierrättää ja niistä voi mahdollisesti valmistaa jotain uutta. Esimerkiksi, kun vanhat muovipullot palauttaa pullonpalautuspisteisiin, voi niiden materiaalin käyttää uudelleen ja valmistaa niistä uusia pulloja. Silloin energiaa ei tarvitse kuluttaa niin paljoa uuden muovin valmistamiseen, eikä muovijätettä muodostu niin paljon.

Kun esimerkiksi vaate on käynyt liian pieneksi, tai sitä ei enää käytä, kannattaa se viedä kirpputorille. Kirpputoreille voi viedä lähes mitä vain tavaraa, kunhan se on tarpeeksi hyväkuntoista. Kirpputoreille voi viedä muun muassa vaatteita, leluja, kenkiä, elektroniikkaa tai vaikka vanhat luistimet. Kun tavaran vie kirpputorille, niin silloin sille antaa uuden elämän, eikä tarvitse käyttää luonnonvaroja uusien tavaroiden valmistamiseen. Kirpputoreilta tavaraa saa myös halvemmalla, kuin jos saman tuotteen ostaisi uutena.

Bussilla, junalla tai metrolla kulkeminen on ekologisempaa, kuin esimerkiksi autolla tai taksilla kulkeminen. Bussiin mahtuu useampi ihminen, kun taas autoon mahtuu noin viisi ihmistä. Bensiinin valmistaminen kuluttaa ilmastoa, joten mitä vähemmän bensiiniä joutuu käyttämään, sen parempi se on ilmastolle. Kun autolla kulkee, kannattaa suosia kimppakyytejä. Sähköauto on myös hyvä ja ekologinen vaihtoehto, joka kuluttaa vähemmän ilmastoa. Lyhyitä matkoja kannattaa kulkea kävellen tai pyörällä.

Kasvisruoka on todella hyvä keino hidastaa ilmastonmuutosta. Kasvikset, vihannekset, hedelmät ja marjat ovat täysin luonnon antimia, ja siksi ne ovat ekologisempia vaihtoehtoja, kuin esimerkiksi nauta tai siipikarja. Esimerkiksi karjan kasvattaminen kuluttaa ilmastoa, sillä niitä täytyy ruokkia ja juottaa, ne tarvitsevat paljon tilaa ja ne aiheuttavat päästöjä huomattavasti enemmän, kuin kasvikset. Kasvisruoka on myös kaiken lisäksi terveellistä.

Tässä kasvisruokaresepti (ei vegaaninen)

6 paprikaa

400 g sieniä (esimerkiksi suppilovahveroita, kantarelleja tai herkkusieniä)

2 sipulia

1 prk smetanaa

1 kananmuna

100 g juustoraastetta

persiljaa

suolaa

pippuria

öljyä

Halkaise paprikat ja koverra ne sisältä tyhjiksi niin, että kannat jäävät kiinni puolikkaisiin. Pilko sienet ja sipuli pieniksi paloiksi ja paista niitä kevyesti öljyssä. Mausta pippurilla, suolalla ja persiljasilpulla. Sekoita kuullotettu hake smetanan ja kananmunan kanssa ja lisää mukaan kolmannes juustoraasteesta. Tarkista täytteen maku ja täytä paprikat. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista paprikoita 220-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa paprikoiden kanssa raikasta salaattia ja nauti:)

On tärkeätä puhua ilmastonmuutoksesta ja saada mahdollisimman moni tietoiseksi siitä, kuinka vakava kyseinen asia on. Mitä useampi ihminen tietää ilmastonmuutoksesta, sitä useampi voi toimia itse hidastaakseen ilmastonmuutosta. Puhukaa ilmastonmuutoksesta!

Keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on lukuisia, tässä niistä oli vain pintaraapaisu. Jokainen voi valita itselleen sopivimman keinon toimia ja teoillaan estää ilmastonmuutoksen pahenemista. Pysäytetään ilmastonmuutos yhdessä!

-Marikki, Nuortennetin toimittaja.

 

Marikki

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvää

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top