Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Oletko yksinäinen?

Yksinäisyys on hämmentävä asia monelle, ja sen havaitseminen saattaa olla vielä vaikeampaa.

Jollakin voi olla sata ystävää, ja silti kokea itsensä yksinäiseksi, ja jollain saattaa sitten olla vain yksi ystävä ja sitä huolimatta ei tunnu siltä että häneltä puuttuu mitään. Joskus voi jopa olla sellaisia henkilöitä, joilla ei ole ystäviä ja silti tuntee olonsa riittäväksi.

Yksinäisyys ei siis ole sama asia kuin yksin olo.

Yksinäisyys voi olla elämänvaihe. Ihminen voi tuntee yksinäiseksi silloin joskus, kun hänellä on käynyt jotain haasteita elämässä ja tullut jotain muutoksia. Yksinäisyys voi johtuu siitäkin esimerkiksi jos tuntee, olonsa että kukaan ei ymmärrä sua. Yksinäisyys voi olla erityisen elämäntapahtumien, kuten muuton ja eron seuraus.

Ensinnäkin on hyvä tietää että yksinäisyys on tunnetila, eli se liittyy mielenterveyteen. Mielenterveyden oireilua voi ilmetä eri syistä johtuen, liittyen mm. yksilöön ja hänen kokemuksiin, yhteiskunnan resursseihin, sosiaaliseen tukeen ja vuorovaikutukseen sekä kulttuurisiin arvoihin.

Nämä eri tekijät voivat olla vaikutteita lumipalloefektiin, eli pienet eri muovaajat yhdistyvät ja pienet ongelmat sitten laajenevat isommiksi mieltä painaviksi ongelmiksi, joka voi johtaa juuri tähän yksinäisyyteen, ja pahimmissa tapauksissa, tämä tunne voi kehittyä esim. masennukseen tai vakavaan syrjäytymiseen, jolla voi olla jopa yhteiskunnallisia vaikutteita.

Pelko, oman yhteisön hylkäyksestä voi olla syy erottautumiseen, ja esim. tilanteissa, joissa kysytään omaa mielipidettä ei uskalla kertoa sitä miltä oikeasti tuntuu, vaan kertoo sen sijaan mitä uskoo muiden tahtovan kuulla. Yksilö saattaa käyttäytyä näin kotona perheensä kanssa, tai kavereiden kesken koska ei luota siihen että häntä tuetaan.

Traumaattiset kokemukset ovat saattaneet olla syy tällaiseen reaktioon, jos on menneessä uskaltautunut jollekin, ja päätynyt sitten petetyksi. Tai jos vaikka on tullut siihen tilanteeseen, jossa henkilö kokee seksuaalisen identiteettinsä eräänlaiseksi, ja pelkää rakkaidensa reaktiota sosiaalisten sääntöjen takia, omassa elinympäristössä.

Joskus taloudelliset syyt saattavat olla syy yksinäisyyteen, jos vaikka on tietoinen siitä ettei ole varaa hankkimaan tiettyjä asioita, mitä muillakin on eikä sen takia tunne kuuluvansa joukkoon.


Testimme kyselyssä katsomme erilaisten mielenterveyden määrittelyjen perusteella, onko testin tekijä yksinäinen. Kysymme henkilökohtaisempia ’joo, vai ei’ -kysymyksiä josta lopussa voi päätellä henkilön vastausten perusteella, viittaavatko hänen vastauksensa yksinäisyyden kriteereihin.

  1. Tuntuuko sinusta siltä, etteivät kaverisi, perheenjäsenesi tai muu luotettava henkilö ymmärtäisi sinua, vaikka kuinka yrittäisit kertoa heille miltä sinusta tuntuu?
  2. Tuntuuko sinusta joskus siltä, että vaikka sinulla onkin ystäviä, et löydä heistä ketään keneen luottaa?
  3. Pelkäätkö joskus kertoa miltä sinusta tuntuu, vai kerrotko sen sijaan mitä uskoo muiden tahtovan kuulla?
  4. Ovatko kokemuksesi johonkin traumaattiseen kokemukseen (kuten yksin jätetyksi) syy sille, ettet jaksa/uskalla kertoa aina miltä sinusta tuntuu?
  5. Tuntuuko sinusta, että et pystyy puhumaan ihmisille samalla tavalla, kuin ennen?
  6. Tuntuuko sinusta siltä, että ystäväsi kyllästyttävät sinua, etkä ole enää niin innoissasi näkemässä heitä?
  7. Tuntuuko sinusta siltä, että jahtaat nähdyksi tulleen kokemusta, mutta et kuitenkaan koskaan oikeasti saavuta sitä?

Kuinka moneen kysymykseen vastasit ’joo’?

0-1 = Et luultavasti ole yksinäinen

2-3 = Et ole välttämättä yksinäinen, mutta kaipaat maiseman vaihtoa, eli uusia ystäviä, uusia harrastuksia, jne.

4-5 = Saatat olla yksinäinen, ja että sinun pitäisi yrittää löytää syy tälle. Onko sinulla luotettavia ihmisiä lähellä?

6-7 =  Olet mahdollisesti yksinäinen ja sinun kannattaisi puhua tästä jollekin, joka saattaisi osata neuvoa, vaikkei se tuntui luontevimmalta vaihtoehdolta, kuten esim. koulun psykologille/kuraattorille, vanhemmille, ystävälle tai Nuortennetin puhelimeen.

 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Lue lisää

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top