Siirry sisältöön
Vähän pelottaa

Nonniin mun menkat on 3kuukautta myöhässä, oon laitunut tän vuoden puolella  viimesen parin kuun aikana… Tiedän ettei kannatais laihduttaa kun täytän vasta 14, mutten ylipainolle mitään voi… En voi olla raskaana ja pitäisi puhua terkalle mutta tiedän että vastaus on ”nuorella iällä kuukautiset voivat olla epäsäännöllisiä” joten hiukan turhaa. En tiedä miksi tulin avautumaan…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi!
Kiva kun kirjoitit! On tavallista, että kuukautiset ovat nuorilla epäsäännölliset, mutta raskauden lisäksi (joka kohdallasi on poissuljettu vaihtoehto) myös laihduttaminen voi aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Vaikutat vähän epäilevältä terkkarikäynnin suhteen, mutta kannustaisin sinua kuitenkin menemään sinne. Jos kerrot terkkarille sekä kuukautisten poisjäämisestä että laihduttamisesta, niin hän osaa suhtautua asiaan oikealla tavalla.

Olet oikeassa, kun sanoit ettei ikäisesi nuoren välttämättä kannattaisi laihduttaa. Joissain tapauksissa se voi olla tarpeellista, mutta mahdollisesta laihduttamisen tarpeestakin olisi hyvä keskustella ensin esim. kouluterveydenhoitajan kanssa.
“Vääränlainen” laihduttaminenkin voi aiheuttaa sen, että keho menee vähän sekaisin, mikä voi näkyä vaikkapa kuukautisten poisjäämisenä.

Erilaisia “ihmedieettejä” tai esimerkiksi syömättä olemista parempi keino painonhallintaan on terveellinen ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi ja sopiva määrä liikuntaa. Vinkkejä terveelliseen painonhallintaan voi lukea täältä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/hyvinvointi/sopivan-kokoinen/eroon-ylipainosta/

Keväisin terveisin,
MLL:n päivystäjä

Vastaa aiheeseen: –

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top