Siirry sisältöön
Sama tilanne

Moi haluisin apua ja neuvoja.

Äiti huutaa veli ärsyttää iskä on töissä aina

Mun äiti huutaa niiku 24/7 aina kaikesta pienestä. Joka asia joka menee vähän väärin, se alkaa huutaa. Kotona ei oo paljoo ruokaa
Ainoo euoka mitä kotona on on vaa pizzaa ja jotain tällästä. Sen jälkee ku se on huutanu se esittää et oisin muka tärkee ja sillee, ihanku mitää ei ois tapahtunu

Iskä on aina vuoden pois ku se on työmatkalla

Veli ärsyttää tosi paljon, mut jos sanon siitä sille takas, no, äiti tullee ja alkaa raivoo (musta tuntuu et se vihaa mua ja mun iso siskoo)

En oikeestaan koulun jälkee haluu tulla kotii ku tiiän et jos meen sinne saan vaa huutoo niskaa

Se alkaa jo ahdistaa sisältä ku jos tuun kotii aina vaa huudetaan

[osa viestistä poistettu]

Tuntuu et en oo tärkee

Tuntuu et se vihaa mua

Haluun pois
APUA

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Onpas todella ikävä kuulla, miten raskas ilmapiiri sinulla on kotona. Kerrot, että äitisi huutaa kaikesta ja aina, isäsi on jatkuvasti poissa, töissä ja työmatkalla. Veljesikin ärsyttää. Ja äitisi syyttää sinua ja sisartasi jos veljenne kanssa tulee erimielisyyttä. Sanot, ettei kotona löydy myöskään kunnon ruokaa. Omaa pahaa oloasi olet purkanut satuttamalla itseäsi, viiltelemällä.

Kodin tulisi olla paikka missä ladataan pattereita, että sitten taas jaksaa kaiken muun. Siellä pitäisi olla turvallinen hyvä olla. Koti on paikka, jossa kaikilla on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Siellä ei luonnollisestikaan saisi keskinäisen kommunikoinnin tapa olla toisille huutaminen. Niin kuin ei missään muuallakaan.

En yritä puolustella ketään, mutta kuulostaa siltä, että äitisi on väsynyt arjen pyörittämiseen yksin. Jos isäsi on käytännössä aina poissa, päävastuu kaikesta on äidilläsi. Mutta tämä ei tietenkään ole sinun syytäsi, etkä ole tilanteesta vastuussa, kuten ei kukaan sisaruksistasikaan. Minun on kuitenkin hyvin vaikea uskoa, että äitisi teitä vihaisi.

Oletko jutellut sisaresi ja veljesi kanssa tilanteesta? Voisitte keskenänne miettiä, miten siitä voisitte rauhallisesti äitinne kanssa sopivassa tilanteessa keskustella. Jos tuntuu vaikealta puhua nenätysten, voisitte kirjoittaa kirjeen. Kertoisitte, että teistä on kurjaa, että kodin ilmapiiri on niin kireä. Että äidin huutaminen satuttaa, varsinkin kun ette koe sitä perusteltuna tai oikeutettuna.

Milloin isäsi tulee seuraavan kerran käymään? Voisitteko jutella hänen kanssaan, kaikki kolme? Tai voisitteko lähettää hänelle s-postia tai soittaa ja puhua miten arki kotona on kovin raskasta teille? Teillä on oikeus kotiin, jossa on hyvä olla ja jossa voi tuntea olevansa rakastettu ja hyväksytty.

Yksi mahdollisuus voisi myös olla joku turvallinen lähipiirin aikuinen, jolle voisit tai te kaikki kolme yhdessä, kertoa tilanteestanne. Isovanhemmat, kummitäti, jonkun kaverin vanhemmat, opettaja…riittää että löytyy se yksi oikea henkilö, jolla on aikaa ja ymmärrystä paneutua tilanteeseenne.

En tiedä minkä ikäisiä olette, mutta kuten mainitsin, kotona on myös kaikilla velvollisuuksia. Kerroit, ettei kaapissa ole kunnon ruokaa. Voisitteko te lapset osallistua ruoanlaittoon äitinne apuna? Voisitteko yhdessä miettiä viikon ruokalistaa ja jakaa ruokavuorot? Siivous, pyykinpesu jne ovat myös kotitöitä, joihin kaikki voivat osallistua. Varsinkin kun teitä olisi 4 niitä jakamassa, ei kenenkään taakka olisi liian suuri. Ja kun joku päivä muutat omillesi, arvostaisit suuresti, että olet jo kotona oppinut selviytymään kotitöistä. Kun muut vasta opettelevat niitä taitoja, voisit huomata olevasi hyvinkin itsenäinen.

Se, että purat pahaa oloasi viiltelemällä, on todella huolestuttavaa. Siitä voisit käydä juttelemassa koulun terveydenhoitajan tai koulukuraattorin luona. Siellä voisit luonnollisesti muutenkin kertoa kotitilanteesta. Kun seuraavan kerran sinulla tulee tarve satuttaa itseäsi, kokeile vaikkapa ottaa jääpala ja painele sillä kättäsi, esim rannetta. Tai voisit lähteä ulos kävelylle. Kumilangan venyttely ranteen ympärillä voi myös helpottaa tarvetta viillellä. Laitan tähän myös linkin nuortennetin sivuille, jossa puhutaan viiltelystä. Toivottavasti siitä on sinulle myös apua. https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/

Vanhempien työtilanteeseen ei välttämättä voi vaikuttaa. On mahdollista, että isäsi työkomennus ja poissaolo muualla tulee jatkumaan. On siis tärkeää, että kotitilanteeseenne puututaan nyt, ennekuin asiat muuttuvat vieläkin vaikeammaksi. Hienoa, että otit jo ensimmäisen askeleen, kun kirjoitit tänne meille.

Voimia sinulle ja muistathan, että tänne voi myös soittaa 116 111, tulla chattaamaan tai kirjoittaa kirjeenkin, niin voidaan yhdessä lisää miettiä miten olisi parhaiten tilanteessasi edetä.

Lämpimin ajatuksin
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Äiti aina huutaa mulle

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top