Siirry sisältöön

Viiltely

Viiltely on oman kehon toistuvaa ja tarkoituksenmukaista satuttamista sitä viiltelemällä. Viiltely on vakava oire, jonka syyt pitää selvittää.

Jos ihminen satuttaa itseään viiltelemällä, kyseessä on usein viesti pahasta olosta ja sisäisestä tuskasta. Joskus viiltely alkaa kokeilulla, joka muuttuu tavaksi. Useimmiten viiltely on oire jostain piiloon jääneestä. Ahdistuksen ja aggression tunteet kääntyvät sisäänpäin ja kohdistuvat henkilöön itseensä. Viiltely voi olla itsensä rankaisemista. Nuori haluaisi olla täydellinen suorituskeskeisessä maailmassa, mutta tuntee itsensä riittämättömäksi. Silloin voi ajatella, että ansaitsee itsensä satuttamisen. Joskus taustalla voi olla fyysisen tai seksuaalisen ahdistelun kokemuksia, joita ei ole saanut kerrotuksi kellekään.

Viiltelevällä henkilöllä voi olla vaikeuksia ilmaista omia tunteitaan tai voi myös olla, että tunteet on opittu piilottamaan muilta. Nuori saattaa viillellä ollessaan yksin, eikä välttämättä kerro siitä kenellekään. Viiltelevä henkilö voi hävetä viiltelyjälkiään ja kätkee ne muiden katseilta. Viiltely jääkin helposti huomaamatta.

Yhteistä itseään viilteleville henkilöille on kokemus siitä, että fyysinen kipu helpottaa sisäistä ahdistusta. Itseään viiltelevä henkilö voi olla ulospäin iloinen, suosittu ja hyvin menestyvä, vaikka hän sisäisesti voikin huonosti. Nuori ei löydä muita keinoja hallita sietämättömiä tunteitaan jolloin viiltelystä tulee keino lievittää alun perin psyykkistä kipua. Viiltelyn tuottamat helpotuksen tunteet ovat kuitenkin vain hetkellisiä, sillä sisäinen kipu ei katoa mihinkään. Viiltelevä nuori tarvitsee aina apua!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top