Siirry sisältöön
Apua, apua, AUTTAKAA!

Apua
Mun yks tosi hyvä kaveri jota luulin tosi vakaaksi ja onnelliseksi onkin itsetuhonen.
Sillä tässä pari viikkoo sitten oli breakdown momenttin ja se tunnusti et se on itsetuhonen [Osa tekstistä poistettu] :(
Mä oon luvannu sille et en kertos kellekkään, mut terkantunnilla opetettiin et näis tilanteis pitäis aina kertoo.
Mä kuitenkin pelkään et jos kerron ja ne alkaa toimiin niin se työntäs sen lopulisesti sen rajan yli ku sen ei oo kauheen vaikee keksii kuka siitä kerto muille, koska oon sen mukaan ainut kuka tietää.
Apua en tiiä mitä tehdä en osaa koska kaikki mitä keksin voi tosi helposti [Osa tekstistä poistettu]
PLIIS JOKU AUTTAKAA MUA EN TIIÄ MITEN TOIMIA.😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Hyvä, kun kirjoitit asiasta tänne! Aina ihmisestä ei pysty päälle päin näkemään, mitä kaikkea hän käy sisällään läpi. On ikävä kuulla, että kaverisi voi noin huonosti, mutta hienoa, että hän uskaltautui kertomaan sinulle voinnistaan. Sinulla on varmasti iso huoli hänestä ja ymmärrän, että olet ihmeissäsi, miten sinun tulisi toimia tilanteessa.

Pahaan oloon ja itsetuhoisuuteen tulee aina saada apua. Terkan tunnilla teitä onkin opetettu ihan oikein: aina pitäisi kertoa, jos jonkun voinnista herää huoli. Ymmärrän kuitenkin, että se voi tuntua vaikealta ja pelottavalta kertoa, erityisesti silloin, jos on luvannut, ettei kerro ja olet ainoa, joka tietää. Sitä ei voi aina ennustaa, millä tavalla kaveri reagoisi siihen, että joku aikuinen saisikin tietää hänen voinnistaan, mutta se on varmaa, että kaverisi tarvitsee apua vointiinsa, halusi hän sitä nyt tai ei. Ilman apua jääminen on aina huonompi juttu kuin se, että asia tulee jonkun luotettavan ja turvallisen aikuisen tietoon. Jos sinulle tulee akuutisti huoli, että kaverisi olisi tekemässä itselleen jotakin, niin aina voi soittaa myös hätäkeskukseen (112).

Voisitko sanoa kaverillesi, että sinulla on huoli hänestä ja hänen tulisi saada apua itselleen? Voit tarjoutua myös menemään henkiseksi tueksi yhdessä hänen kanssaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -kuraattorin luokse.

Vaikka oletkin luvannut, ettet kertoisi, niin mielestäni sinun ei tulisi jäädä yksin huolen kanssa, vaikka kaverisi ei menisikään juttelemaan aikuiselle. Kertominen on oikein ja vastuullisesti toimittu. Voi olla, että kaverisi ehkä myöhemmin ymmärtää, että toimit hänen parhaakseen, vaikka aluksi olitkin luvannut, ettet kertoisi. Tärkeää olisi myös, että sinä saisit purkaa huoltasi jollekin ja saisit kevennettyä kuormaa omilta harteiltasi. Toivonkin siis, että voisit kertoa tästä joko omalle läheiselle aikuiselle ja/tai esimerkiksi koulun ammattilaiselle.

Nuortennetistä voit lukea vielä lisää siitä, jos kaverin voinnista on herännyt huoli: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/kaikilla-on-joskus-mieli-maassa/kaverini-on-masentunut/

Täältä voi lukea yleisesti lisää myös avun hakemisesta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/
Ehkäpä tästä sivusta voisi vinkata myös kaverillesi?

Jos haluat purkaa ajatuksiasi vielä lisää nimettömästi ja luottamuksellisesti, niin voit soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Voit myös kannustaa kaveriasi ottamaan meihin yhteyttä. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Olet todella hieno ja välittävä ystävä. Muista huolehtia myös omasta jaksamisestasi. <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: APUA, APUA, AUTTAKAA

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top