Siirry sisältöön

Kaverini on masentunut

”Jos se vaikka menee tekemään itselleen jotain…”

  • Juttele kaverisi kanssa.
  • Kerro hienotunteisesti, että olet huolestunut hänestä. Voit sanoa esimerkiksi: ”Olen huolestunut ja tahdon auttaa. Onko sinun paha olla? Minusta vaikuttaa siltä, koska… Välitän sinusta ja haluaisin, että sinulla on asiat hyvin.”
  • Kaveria on hyvä muistuttaa siitä, että masennukseen saa apua.
  • Ohjaa kaverisi kouluterveydenhoitajan, koulupsykologin, kuraattorin tai lääkärin vastaanotolle. Voit tarjoutua lähtemään mukaan henkiseksi tueksi.
  • Jos kaverisi ei suostu hakemaan apua, kerro huolestasi kaverisi vanhemmalle tai jollekin luotettavalle aikuiselle ja pyydä apua.
  • Muista oma hyvinvointisi! Sinun vastuullasi ei ole kaverisi parantuminen, vaikka voit häntä kuunnella ja auttaa eteenpäin.

Kaveri itse ei välttämättä huomaa kärsivänsä masennuksesta. Tilanteeseen kannattaa silti puuttua. Masentuneen ystävän seurassa voi kokea ärsyyntymistä, hämmennystä ja huolta. Tekisi mieli vaan kehottaa piristymään, mutta se ei oikein johda mihinkään.

Ystävän kanssa kannattaa keskustella, jos on huolestunut hänen synkkyydestään, hiljaisuudestaan ja vetäytymisestään. Ulospäin masennus voi näkyä myös ilmeettömyytenä.

Jos ystävä puhuu omasta tai toisten kuolemasta ihannoivasti, hän ei voi hyvin. Itsensä ja muiden vahingoittamispuheet ovat selkeä merkki mielenterveysongelmasta, ja silloin on kaikkien kannalta parasta kertoa siitä nuoren vanhemmalle tai jollekin aikuiselle. Masentunutta kaveria kannattaa käydä tervehtimässä, vaikka hän ei jaksaisikaan olla kovin seurallinen. Se viestittää hänelle, että hän on edelleen tärkeä.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top