Siirry sisältöön
Ööö…

Mä vihaan sitä kun mun vanhemmat riitelee, Mä vihaan myös sitä että mun sisarukset riitelee. Koska mä joudun olla se joka joutuu autta tehdä sovinnon kaikkien välillä.
Mulla ei oo kavereita joten en ikinä oo kenenkään kanssa, musta tuntuu yksinäiseltä.
Jos oon kaupassa en edes uskalla kysyä apua myymälän työntekijältä koska pelkään pyytää apua, haluaisin tietää miksi en osaa kysyä apua.
[Osa tekstistä poistettu] mut, en siitä saanut anteeksipyyntöä. Sinne meni silloin monta ei nukuttua yötä.
Mun perhe haukkuu mua aina, sanat ”läski” ”porsas” ”vahinkolapsi” pyörii aina päässä ilman pakoa pois.
Mietin vain että jos perheeni ajattelee minusta jo nyt näin… mitä tapahtuisi jos kertoisin että olen lesbo? En olisi ainakaan enään sukulaisille muuta kuin roskaa, olenhan puoliksi maasta jossa homoseksuaallisuus on vankilatuomio.
[Osa tekstistä poistettu] Häpeän vain itseäni. Olen kaikinpuolin vääränlainen ihminen.
Haluan vain että muilla on hyvä olla. Vaikka minulla ei olisi.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos, kun rohkeasti kirjoitit tänne Nuortennetin keskustelupalstalle! Olen lukenut tekstisi kokonaan ja ajatuksella, vaikka tästä julkaistusta viestistä osa kohdista onkin moderoitu pois.

Oli todella surullista kuulla, mitä kaikkea olet joutunut kuulemaan vanhemmiltasi ja perheeltäsi. Tuo kuulemasi uhkaus on ollut aivan kamala ja toivoisin, että et olisi koskaan joutunut kuulemaan tuollaista. Kuvailemasi haukkuminen on myös järkyttävää ja väärin.

On myös kurjaa, että olet joutunut sellaiseen rooliin, jossa olet tahtomattasi joutunut sovittelijan rooliin. Perheen, oli kyse sitten aikuisten tai lasten, riitatilanteiden sovittelu tulisi ensisijaisesti olla aikuisten vastuulla.

On ikävää kuulla, että joudut miettimään sitä, että perheesi ja sukulaisesi eivät hyväksyisi sinua juuri sellaisena kuin olet. Seksuaalinen suuntautumisesi on osa sinua ja sinä olet hyvä juuri tuollaisena. On surullista, jos joutuu piilottelemaan yhtä osaa itsestään perheeltään, koska joutuu pelkäämään heidän reaktioitaan.

Jokaisella on oikeus kokea kotona olonsa hyväksi ja turvalliseksi. Kerroit myös, että olet ollut vakavasti itsetuhoinen – olet ollut todella vaikeassa tilanteessa, ilmeisesti jo pitkään, joten ymmärrän, että voimasi ovat olleet lopussa. Olen kuitenkin iloinen, että olet siinä ja kirjoitit tämän viestin, sillä se on jo askel kohti parempaa. Vaikka tilanne tuntuisikin toivottomalta, niin muista, että pohjalta on mahdollista päästä ylös. Toivoisin kovasti, että saisit apua ja tukea tilanteeseesi, etkä joutuisi olemaan yksin.

Apua voit hakea esimerkiksi koululta opettajalta, kuraattorilta, terveydenhoitajalta tai psykologilta. Voit esimerkiksi opettajalle kertoa, että toivoisit saavasi apua vaikeaan tilanteeseen. Voit olla myös yhteydessä suoraan kuraattoriin, terveydenhoitajaan tai psykologiin ja laittaa viestillä, että haluaisit varata keskusteluajan. Jos et ole koulussa, niin tukea saa myös omasta terveyskeskuksesta tai ottamalla yhteyttä paikkakuntasi lastensuojeluun. Vaikeisiin perhetilanteisiin ja omaan pahaan oloon on saatavilla apua!

Jos puhuminen tuntuu vaikealta voit vaikka kirjoittaa ajatuksistasi ja näyttää tekstin aikuiselle. Voit kokeilla myös hyödyntää Nuortennetin ”Huoli puheeksi” -lomaketta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/huoli-puheeksi-lomake/

Perhetilanteesi lisäksi kirjoitit myös, että sinulla ei ole kavereita ja koet olosi yksinäiseksi. Olen pahoillani, että olet yksinäinen ja oman ikäiset kaverit olisivat varmasti tärkeitä. Pohdit myös, miksi et uskalla pyytää esimerkiksi kaupassa apua. Toivon, että uskaltaisit myös näistä aiheista keskustella jonkun luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa ja voisit sitä kautta saada keinoja myös näihin asioihin.

Jos haluat nimettömästi jutella aikuisen kanssa, niin meille voi myös soittaa ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla juttelemaan chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. Palvelumme luottamuksellisia ja nimettömiä. Meille voi jutella ihan mistä aiheesta tahansa! https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Toivot, että haluaisit kaikilla muilla olevan hyvä olla, vaikka sinulla ei olisi. Muista, että sinulla on oikeus tuntea olosi hyväksi myös. Olet todella arvokas ja hyvä juuri tuollaisena! <3

Voimahalauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En osaa nimetä tätä.

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top