Siirry sisältöön

Mä en tosiaa ymmärrä itteeni. Siis ku musta tuntuu et mun mä oon ihan vitsin ylipainonen. Oon siis kai kyl ihan normaali painone mut…ku mä kävin terveystarkastuksessa viimeks ni se terkkari puhu jotai mun painosta ja sano et ”sä painat siis *mun paino*….se on KAI ihan normaali paino.” (Se siis sillee vähä epäröi et onks se normaali vai ylipaino.) Ja sen jälkee mua on alkanu vähän ahdistaa mun [osa tekstistä poistettu]. Pystyn siis syömään ihan normaalisti mut välillä [osa tekstistä poistettu] . En tiiä mitä tehdö. Ja esim [osa tekstistä poistettu]… Mua pelottaa et mulla on syömishäiriö ja sit kaikki pitää mua ihan hulluna ja kaikki on ihan pettyneitä muhun. Mä en oikeesti tiiä mitä tehdä.. ku välillä haluun vaa laihduttaa mut sit en tavallaa uskalla et esim mun äiti ei huomaa. Ja mua pelottaa myös et kukaa ei voi ikinä tykätä musta ku oon nii isokokone. Mä tiiän kyl itekki et oon ihan normaalin kokonen mut silti ku katon peilii ni mua on vähä alkanu  [osa tekstistä poistettu] Voisko joku auttaa😭 ja sit mä en haluu mennä tänä vuonna sinne terveystarkastuksee sillee et mun paino ois noussu. Mut en myöskää voi mennä sillee et mun paino ois laskenu koska sit kaikki huomais miten hullu ja heikko oon….+et oon aina ollu sellane vähö alipainone ni se on aika ahdistavaa ku en enää ookkaa. Ja se terkkari sano myös et mun paino on vähä jonku keskimääräis painorajan (?) yläpuolella ni siinä vaiheessa olin ihan paniikissa.. ja sori ku oli nii sekava viesti

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olipa hyvä, että sait kirjoitettua ajatuksiasi ylös. (Jouduin poistamaan tekstistäsi osan, mutta luin sen kyllä huolella kokonaan.) On tosi väärin, että terkkarisi on kommentoinut painoasi. Niin kauan kun olet terve ja hyvinvoiva, ei painolla ole merkitystä. Murrosiässä kuuluukin tulla lisää painoa, yhteensä noin viisitoista kiloa, ja painon nousu johtuu yksinomaa kasvamisesta aikuiseksi. Eihän aikuiset naiset ole saman kokoisia kuin alakoululaiset tytöt, eikö totta? Pituuskasvu ja naiselliset muodot aiheuttavat sen, että aikuiset painavat enemmän kuin lapset ja näin kuuluukin olla. Murrosiässä kehitys voi tulla ajoittain nopeastikin, jolloin voi olla vaikea pysyä itse matkassa mukana.

Toivon, ettet kävisi vaa’alla tai miettisi painoasi tai kehoasi liikaa. Tärkeämpää on se, että voit hyvin: syöt monipuolisesti viisi kertaa päivässä, nukut hyvin, olet kavereittesi kanssa ja teet mukavia asioita. Liika murehtiminen voi joskus mennä yli ja aiheuttaa ahdistusta ja huomion kiinnittämistä vääriin asioihin.

Harmittaa, että terkkarisi on kommentoinut painoasi. Voisinpa muuttaa tuon ja poistaa muiston sinulta kokonaan. Voit huonon hetken koittaessa vaikka sanoa ystävillesi, että sinulla on kurja mieli ja kysyä heiltä, että mistä he pitävät sinussa? Saat varmasti roppakaupalla ihania vastauksia ja veikkaanpa, ettei mikään niistä liity kehoosi tai ulkonäköösi. Vai mitä luulet? Jos sinun pitäisi kertoa, miksi tykkäät jostain ystävästäsi, niin mitä itse vastaisit?

Jos kuitenkin painoasiat valtaavat mielesi etkä pääse eroon ajatuksesta, että olisit vääränlainen tai syöminen alkaa ahdistaa sinua, niin kerrothan niistä heti terkkarillesi! Voit sanoa, että se mitä hän silloin sinulle sanoi, jäi mieleesi kummittelemaan, että haluaisit laihduttaa ja sinua pelottaa, jos kukaan ei pidä sinusta. En haluaisi, että jäisit yksin noiden ajatusten kanssa.

Toivoisin myös, että kertoisit ajatuksistasi myös vanhemmillesi. Painoasioista puhutaan mediassa paljon eikä aihe ole heillekään varmasti vieras. Syömishäiriöihin liittyvät asiat ovat sellaisia, joihin on tärkeää puuttua heti alkuvaiheessa ennen kun tilanne menee kovin vaikeaksi.

Täällä Nuortennetissä on myös hyvää tekstiä asiasta, kannattaa käydä lukaisemassa:

Sopivan kokoinen

Voit myös soittaa meille numeroon 116 111 tai tulla chattiin juttelemaan. Molemmat palvelut ovat auki joka päivä ja ne ovat täysin maksuttomia ja anonyymejä. Lisäksi meillä on nettikirjepalvelu, johon voi kirjoittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Ethän jää yksin ajatustesi kanssa!

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En tiiä onks mulla syömishäiriö

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top