Siirry sisältöön
Anteeks jos kuullostan huomioo hakevalta

Olen siis 13v tyttö, mun isä on tavallaan sossu:,D ja kotona on asiat ihan hyvin ja näin, mut tuntuu että meillä huudetaan/riidellään jatkuvasti, ja se rasittaa. Olen huomannut muutaman kk ajan, että olen ”vihainen” (ainakin sen oloinen) kavereilleni ja jopa parhaalle kaverille, joka ei ole tehnyt minulle mitään väärää. Se tuntuu pahalta, koska rakastan kavereitani, mutta luulen, että he eivät halua viettää aikaa lamssani, koska olen ”ilkeä” ja näin. Riitelen parin kaverin kanssa turhaan joka viikko, joskus joka päivä:(. Koska tuntuu etten vaan jaksa elämääni. Olen yleensä iloinen ja nauran usein, mutta olen myös usein alakuloinen ja minulla oli kesällä itsetuhoisia ajatuksia/vähän tekojakin, äiti huomasi ja isä sanoi, että jos vielä on uusia jälkiä joskus, hän lähettää minut osastolle..? En ole sanonut laitos toiveestani koskaan mitään vanhemmilleni tai kellekkään, koska he eivät ottaisi minua tosissaan (luulen) ja tuntuu että olen sekava usein ja huudan random asioita joskus ja ajatus ei kulje eikä koulukaan kiinnosta. Olen aloittanut 7lk tänä syksynä, se on alkanut hyvin, saan kokeista 9ä ja 10ä, mutta matikan kokeen jätin väliin enkä tee löksyjä/tehtäviä kunnolla. Tiedostan sen, ja haluan oikeasti että koulu menee hyvin, mutta tuntuu että en pysty siihen ilman apua. Olen aijjemmin isäni kanssa jjtellut asioista ja hän sanoi, että saatan olla yliherkkä melulle, kun on vaikea keskittyä ja pelkään kovia ääniä vähän, koska ssttuu korviin helposti. Haluan laitokseen ainakin hetkeksi, tyyliin 1-2kk ensin,että saisin kokeilla, miten koulunkäyjti sujuisi. Luulen että minukla on myös jonkunlainen (en saa päähän suomennosta) social anxiety? Koska en esim halua puhua ihmisille niin paljoa, jossen tunne heitä, ryhmä/parityöt ja esotelmät ja viittaaminen (puhuminen luokassa) on kamalaa, en tiedä miksi tuonkin sanoin:D mutta joo, meen nyt nukkumaan:) kiitos jo etukäteen jos saan apua :D

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Oli hienoa ja tärkeää, että päätit kirjoittaa tästä asiasta tänne Nuortennettiin! Oli kurja lukea, kuinka olet ollut vihainen ja alakuloinen sekä sinulla on ollut itsetuhoisia ajatuksia ja tekoja. Kurjaa myös kuulla, että teillä on useasti riidelty ja huudettu.

Kun on huono olla, niin silloin saattaa myös herkemmin esimerkiksi riidellä muiden kanssa. Tunnistatkin tämän itse todella hienosti ja sanoit, että se tuntuu sinusta itsestäsi pahalta. Joskus se voi auttaa ystäviä ymmärtämään tilannetta paremmin, jos heille kertoo, että itsellä on nyt vaikeita aikoja, eikä ole tarkoitus olla heille vihainen. Puhut ystävistäsi kauniisti ja kuulostat siltä, että olet hyvä ja ajattelevainen ystävä kaikesta huolimatta. <3

Itsetuhoiset ajatukset ja teot ovat aina sellaisia asioita, joiden kanssa ei pidä jäädä yksin ja joihin on hyvä saada apua. Itsetuhoiset ajatukset yleensä tulevat omasta pahasta olosta ja tätä pahaa oloa on tärkeää saada purettua jollakin muulla tavalla kuin itseään satuttamalla. Tähän on aina syytä saada apua terveydenhuollosta tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta/-kuraattorilta. Miltä sinusta tuntui, kun isäsi sanoi, että sinut lähetään osastolle, jos olet vielä itsetuhoinen?

Kirjoitit myös, että koulu ei tunnu kiinnostavan tällä hetkellä, mutta haluaisit, että koulussa menisi hyvin. Sinulla on paljon asioita mielessäsi ja on luonnollista, jos ne vaikuttavat myös kouluun. Sinulla onkin oikeus saada apua itsellesi. Tuntuisiko sinusta, että voisit itse kertoa opettajalle tai pyytää vanhempiasi olemaan yhteydessä, että kaipaat lisätukea kouluun?

Myös erilaiset sosiaaliset tilanteet voivat tuntua monista jännittäviltä. Se taitaakin olla aika yleistä, että esimerkiksi luokan edessä puhuminen tai tuntemattomille ihmisille puhuminen tuntuu epämukavalta tai jännittävältä. Näistäkin ajatuksista on hyvä kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle, jotta saat tilanteisiin tukea ja kannustusta.

Mainitsit myös viestissäsi, että haluaisit kokeilla päästä hetkeksi laitokseen, jotta näkisit, miten asiat lähtevät sujumaan. Miltä sinusta tuntuisi kertoa näistä ajatuksistasi vanhemmillesi tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi koulussa opettajalle tai kuraattorille? Olisi tärkeää, että sinä tulisit kuulluksi ja saisit tukea itsellesi. Voit halutessasi näyttää valitsemallesi aikuiselle esimerkiksi tämän kirjoittaman viestisi, sillä olet todella taitavasti tässä kirjoittanut ajatuksistasi.

Laitokseen meneminen tapahtuu usein niin, että sosiaalityöntekijä selvittää lapsen tai nuoren tilanteen ja millaista tukea tarvitaan. Usein saatetaan ensisijaisesti miettiä laitoksen sijasta muita keinoja perheen tilanteen helpottamiseksi. Jos sinusta tuntuu, että haluaisit tietää tästä aiheesta lisää, niin esimerkiksi koulukuraattori saattaisi osata pohtia asiaa kanssasi. Täältä voit lukea myös hieman lisätietoa aiheesta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/apua-lastensuojelusta/

Tässä tulikin nyt paljon asiaa, mutta toivon, että et jäisi näiden ajatusten kanssa yksin, vaan kertoisit ajatuksistasi jollekin luotettavalle aikuiselle, oli se sitten vanhempi, opettaja, kuraattori, terveydenhoitaja tai joku muu aikuinen. Sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja saada tukea.

Myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi aina soittaa, jos haluaa purkaa ajatuksiaan luotettavan aikuisen kanssa. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. Palvelumme ovat aina ilmaisia, luottamuksellisia ja nimettömiä. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Olet todella hienosti ja rohkeasti lähtenyt hakemaan apua.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Haluan rauhoittumaan

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top