Siirry sisältöön
tystyyy

”oot läski” ”hyi vittu syö terveellisemmin” ”lopeta se syöminen” ”söisit vähemmän” ”vitun jumppapallo urheile” ”vitun jumppapallo joka saa just ja just henkee”
ja myös muuta on sanottu minulle.
Oon aina ollut vähän pyöreämpi lapsi, tai ainakin olen/ollut muita isompi. Moni ei varmaan tiedäkkään kuinka vaikeaa on olla ”läski”. Se on raskasta ja mielenterveyttä vahingoittavaa kun kuulet mitä muut ajattelevat sinusta. Varsinkin jos olet teini tyttö nykymaailmassa ja pyöreämpi. Koulussa katsotaan vinoon ja moni näkee vaan sen läskeyden. Se on todella raskasta. Miksi edes ihmisiä kiinnostaa? Miksi kiinnostaa toisen paino? Miksi? Kun kuulet täydellisien kaverien suusta ” hyi vittu ku oon läski ” ja kun vastaat ” no et todellakaan ole ” he vastaavat ” no olempas ”. Eikö se ole ärsyttävää? Maksaisin miljoonia ja leikkaisin käteni vaikka irti jos saisin olla samanlainen kuin muut.
Jotkut varmaan miettivät että läskeys lähtisi urheilemalla. Totta, mutta urheilun aloittaminen ei ole niin helppoa, kuin se näyttää. Isompi kokoisten ihmisten pitää ns. Tuoda heidän urheiluaan enemmän esille että kaikki eivät luulisi heidän vaan makaavan sängyllä syöden karkkia tai sipsiä. Iso kokoisuus johtuu myös hyvin paljon geeneistä. Minkäs mä sille voin, että molempien mun vanhempien suku on isompi kokoisia, tai jotka eivät ole niillä on nopeampi ruuansulatus kuin muilla.
Joten pliis. Miettikää ennen kuin kommentoitte toisen kehoa mitenkään. Kaikki ovat täydellisiä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”tystyyy”!

Kiitos viestistäsi! Olen todella pahoillani, että olet joutunut kuulemaan ilkeitä kommentteja. Tosi hienoa, että et ole jäänyt yksin pohtimaan näitä asioita, vaan kirjoitit kokemuksistasi ja ajatuksistasi tänne Nuortennettiin.

Kirjoitit viestisi loppuun äärimmäisen tärkeän viestin, kuinka olisi tärkeää miettiä ennen kuin kommentoi toisen kehoa mitenkään. Muiden kehoja ei oikeastaan ole tarpeellista kommentoida millään tavalla. Jokaisella kuuluisi olla oikeus rauhassa elää ja olla omassa kehossaan ilman kommentteja ja ikäviä katseita.

On ikävää, kuinka ulkonäköpaineet ovat nykymaailmassa suuret ja kuinka voi tulla olo, että oma keho ei sovellu muottiin. On kuitenkin valtava rikkaus, että meitä ihmisiä ja kehoja on ihan kaikenlaisia. Jokainen keho on hyvä juuri sellaisena kuin on. Nykyään ulkonäköpaineista puhutaan jonkin verran, mutta paljon työtä on vielä tehtävänä. Onkin tosi hienoa ja tärkeää, että jaat ajatuksiasi ja nostat tätä aihetta esille!

Ilkeät ja ikävät kommentit satuttavat sekä se varmasti tuntuu raskaalta, jos kokee olevansa muiden katseiden alla. Sekin voi tuntua kurjalta, jos kuulee toisen ihmisen puhuvan ikävästi itsestään. Toivoisin todella, että et joutuisi kuulemaan minkäänlaisia ilkeitä kommentteja ja saisit olla ihan rauhassa ilman, että joudut kokemaan minkäänlaista kiusaamista.

Oletko kertonut kenelläkään läheiselle aikuiselle kokemastasi kiusaamisesta ja onko siihen puututtu? Olisi tosi tärkeää, että voisit kertoa asiasta jollekin, esimerkiksi opettajalle tai koulukuraattorille sekä jollekin omalle lähiaikuiselle. Toivon myös, ettet jää muidenkaan vaikeiden ajatusten kanssa yksin ja jakaisit aikuiselle myös tuntemuksiasi esimerkiksi ulkonäköpaineisiin liittyen.

Täältä voit halutessasi lukea vinkkejä siihen, miten huolen voi ottaa puheeksi: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/

Nuortennetistä voit lukea myös lisää ulkonäköpaineisiin liittyen: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/itsetunto/ulkonakopaineita/

Jos haluat joskus jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti aikuisen kanssa, niin myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa. Voit tulla myös chattailemaan tai kirjoittaa nettikirjeen.

Lopetit viestisi ihanasti toteamalla, että kaikki ovat täydellisiä ja toivon, että mahdollisimman moni nuori näkisi nuo kirjoittamasi tärkeät sanat. Se on juuri noin – kaikki ovat hyviä ja täydellisiä juuri sellaisina kuin ovat, myös sinä. Vaikutat tosi fiksulta ja mukavalta nuorelta! <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

.

Jep!!! Oon niin samaa mieltä sun kanssas ja oon kokenu samaa. Oisinpa vaa sellane ku muut. Vihaan itteeni ja muitten sanomiset ei auta yhtään. Tsemppii kaikille samaa kokeville ja ihan kaikille!!!

Vastaa aiheeseen: isona oleminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top