Siirry sisältöön
ibbi

Minä olen ensi syksyllä vaihtamassa luokkaa ja minusta tulee se uusi oppilas.
Kuitenkin samassa koulussa kun nytkin.
Ja minua jännittää uutena oppilaana oleminen
ja sama tuttu koulurakennus.
mutta uusi luokka ja kaverit

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moikka!

Kiitos viestistäsi! On ymmärrettävää, että sinua jännittää, sillä luokan vaihtaminen voi olla aika iso muutos, vaikka itse koulurakennus pysyisikin samana. Tosi monet jännittävät uusien asioiden edessä, joten et ole siis tämän kanssa yksin!

Jännittäminen on luonnollinen tunne uusissa tilanteissa ja joskus sekin voi jo auttaa, kun ihan vain tiedostaa, että tässä tilanteessa on ihan ok jännittää. Halutessaan voi kuitenkin kokeilla erilaisia keinoja jännityksen helpottamiseksi.

Joillakin esimerkiksi se voi auttaa, jos hieman tietää uudesta asiasta jotakin etukäteen. Onko sinulla tiedossa jo, kuka tulee olemaan uusi opettajasi? Entä tiedätkö, ketä oppilaita sinun uudella luokallasi tulee olemaan? Onkohan sinulla jo tilaisuuksia tutustua johonkin uuden luokan oppilaaseen?

Joskus sekin voi helpottaa omaa jännitystä, kun muistaa, että uudellakin luokalla varmasti monella on kokemusta siitä, että ovat jossakin vaiheessa olleet itse uusia oppilaita. He varmasti muistavat, millaista se on ollut. Pikkuhiljaa sitä alkaa tutustumaan enemmän uuden luokan oppilaisiin ja ties vaikka, ketä uusia kavereita saat sieltä.

Jännityksestä on hyvä myös puhua jonkun läheisen kanssa, joka osaisi lohduttaa ja rauhoittaa. Asian kertominen jollekin voi joskus vähän keventää omaa mieltä. Joskus voi käydä niin, että kun asiaa pyörittelee päässään vain yksin, niin silloin jännitys kasvaa vielä isommaksi. Puhuminen siis kannattaa! On hyvä myös välillä suunnata ajatuksia itselle mielekkäisiin asioihin, jotka hetkeksi voisivat viedä ajatuksia muualle.

Jos haluat jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti luokan vaihtumisesta ja siihen liittyvästä jännityksestä, tai ihan mistä tahansa muustakin aiheesta, niin myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Täältä Nuortennetin sivulta voi lukea lisää jännittämisestä yleisesti: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/ahdistus-ja-pelot/jannittaminen/

Muista, että olet se uusi oppilas ihan vain hetken aikaa. Paljon tsemppiä tulevaan!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Jännitys

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top