Siirry sisältöön
Juu

En oo varma et miten mä tän selitän, [osa tekstistä poistettu], oon itsetuhoinen ja mulla on jonkin sortin sosiaalinen ahdistus. Mun äiti tietää et viiltelen mut ig se ei välitä. Käyn joka toinen viikko yhen kuraattorin luona juttelemassa, mut siis en oo sanonu sille mitään mun itsetuhoisuudesta tai sosiaalisesta ahdistuksesta. En oo varma et tietääkö se et viiltelen.
En lisäksi tiiä että haluunko sanoo sille ees mitään, kun en halua mihinkään osastolle.
Eli siis voiksä päätyy jonnekki osastolle jos oot itsetuhone [osa tekstistä poistettu]?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hyvä, kun laitoit viestiä! Oli ikävä lukea, kuinka huonosti olet voinut ja olet ollut itsetuhoinen. Kurja myös kuulla, että koet, ettei äitisi välitä, vaikka satutat itseäsi. Moderoin joitakin kohtia tekstistäsi pois, sillä ne saattaisivat järkyttää muita lukijoita. Luin kuitenkin viestisi ihan kokonaan.

Hienoa, että käyt juttelemassa kuraattorin luona! On tärkeää, että saa apua, kun voi huonosti ja on haasteita. On kuitenkin ymmärrettävää, että kaikista asioista ei välttämättä halua tai uskalla kertoa. Rehellisyys kuitenkin kannattaa, koska silloin sinua pystytään auttamaan vielä paremmin. Kuraattori kohtaa työssään monenlaisia vakavia asioita, ja uskon, että itsetuhoisuus ja sosiaalinen ahdistus ovat sellaisia asioita, joita hän on aikaisemminkin kohdannut työssään. Ammattilaiset eivät säikähdä, vaikka kertoisitkin itsetuhoisuudesta.

Ymmärrän kuitenkin, että sinua mietityttää osastolle joutuminen. En valitettavasti osaa sanoa, milloin osastohoitoon on tarvetta, vaan lääkäri tekee aina asiasta arvion. Jos on vakavasti itsetuhoinen, niin lääkäri voi tehdä päätöksen osastohoidosta, mutta itsetuhoisuuteen voi saada apua myös ilman osastolle menemistä. Itsetuhoisuus ei siis tarkoita automaattisesti osastohoitoa. Vaikka osastohoito voi kuulostaa esimerkiksi pelottavalta tai epämiellyttävältä, niin sen tarkoituksena on nimenomaan auttaa ja saada vointia paremmaksi.

Itsetuhoisuudesta on aina tärkeää kertoa, jotta siihen saa apua, eikä vointi mene vielä huonommaksi. Myös sosiaaliseen ahdistukseen on mahdollista saada apua. Vaikka sinua mietityttää, niin toivon, että siitä huolimatta rohkaistuisit kertomaan asiasta kuraattorille. Voisitko aloittaa sanomalla ihan vain, että sinulla on mielessäsi asia, josta et ole ollut ihan varma, että haluatko kertoa? Kuraattori varmasti ymmärtää, että joistakin asioista voi olla vaikeampi kertoa, eikä niistä välttämättä uskalla jutella heti.

Jos haluat jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti, niin voit soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. Voit lukea lisää täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Muista, että olet kaiken avun arvoinen!

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Joudunko johonkin osastolle?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top