Siirry sisältöön
Pohdiskelija

Oon täs nyt miettinyt lähestyvää yhteishakua. Mua kiinnostaa lähihoitajan ammatti ja logopedia yliopistossa. Onko siis kaksoistutkinto hyvä ratkaisu? Kirjottasin siis ne aineet lukiossa mistä saisin tod. näk. eniten pisteitä yliopistoa varten.
Vai pitäskö mun vaan unohtaa toi lähihoitajan ammatti ja keskittyä lukioon jossa opiskelisin sit kaikkia aineita.
Oon vaan ajatellu et ois sit joku ammatti jo, kun tuonne logopedia lukemaan on aika vaikeeta päästä.
Oon tunnollinen koulussa. Todistuksen ka. kasilla oli 9.6 luokkaa.
Oisko kellään täällä vinkkejä, neuvoja tai omia kokemuksia?? :)

A [nimimerkki muutettu]

Hei! Mulla ei ole itsellä kaksoistutkinto taustaa, mutta lukion olen käynyt ja vierestä seurannut kavereita joilla kaksoistutkinto. Useilla on tullut tilanne, että oma jaksaminen ei ole riittänyt ja ovat valinneet lopulta suorittaa vain amis tutkinnon loppuun. Mutta aina kannattaa yrittää! Sittenhän voit lopettaa jommankumman ja keskittyä toiseen. Kannattaa myös selvittää mitkä aineet kannattaa kirjoittaa lukiossa, jotta mahdollisuudet logopedian opiskeluun paranevat. Koska kaksoistutkinnossa on mielestäni jotenkin erilaisesti ne kirjoittevat aineet, etkä voi valita niin vapaasti kuin vain lukiota käydessä. Mutta ehdottomasti suosittelen, että ainakin testaat miltä kaksoistutkinnon suorittaminen tuntuu:)!

Kaksoistutkintolainen

Hei! Opiskelen itse ammattikoulussa kaksoistutkintoa ensimmäistä vuotta, joten tietämykseni asiasta ei ole vielä niin suurta, mutta aika paljon tiedän kuitenkin. Itse suosittelisin sun menevän ehdottomasti lukioon. Lukio on todellakin viisain päätös, kun on selkeä tavoite mennä yliopistoon. Siellä saa laajan yleissivistyksen, oppii opiskelemaan yms. Yliopistossa varmasti monet lukiossa opitut tiedot ja taidot tulevat tarpeeseen.

Katsoin lisäksi vähän tältä nettisivulta, mitkä aineet olisi järkevintä kirjoittaa, jos haluaa logopediaa opiskelemaan: https://opintopolku.fi/wp/opo/korkeakoulujen-haku/mika-korkeakoulujen-opiskelijavalinnoissa-muuttuu-vuoteen-2020-menessa/yliopistojen-todistusvalinnat-2020/#logopedia

Näyttäisi siis siltä, että kannattaisi kirjoittaa äidinkieli, pitkä matematiikka, fysiikka, historia/uskonto ja jokin pitkä kieli. Joissain ammattikouluissa on ne tietyt aineet, jotka kirjoitetaan, eikä niitä saa itse valita ja jossain taas pitkää matikkaa ei pysty ottamaan, tai se tulee ainakin hankalaksi. Meillä sai onneksi itse valita, mitkä aineet kirjoittaa ja yksi meistä yrittää saada tuota pitkää matikkaa suoritettua, mutta se on hankalaa, koska sitä pitää sitten saada jokaiseen jaksoon ja meillä kaksoistutkinnon lukioaineet suoritetaan päivälukiossa, jonne on puolen tunnin bussimatka niin on ihan tavallista, että ammattikoulusta joutuu lähtemään bussiin jo joskus puoliyhdentoista aikoihin, että ehtii bussiin.

Ja kaksoistutkinnosta ei voi vaihtaa pelkkään lukioon vaan voi ottaa ainoastaan sen lukion pois. Siksi kaksoistutkinto kannattaakin valita vain siinä tapauksessa, jos olet varma siitä, että haluat suorittaa ammattitutkinnon, mutta haluat suorittaa myös lukio-opintoja.

Niin ja kaksoistutkinto ei tosiaankaan ole yhtään niin rankkaa, kuin mitä pelotellaan vaan lukio on kyllä paljon rankempaa. Sen sijaan ammattikoulussa voi olla hyvinkin helppoa, mutta se toki riippuu myös alasta ja olen kuullut lähihoitaja-alan olevan ammattikoulun vaativimpia eli se tutkinto voi jo itsessään haastaa ihan tarpeeksi jo ilman kaksoistutkintoakin. Meillä kuitenkin on myös yksi lähihoitajaopiskelija, joka suorittaa kaksoistutkintoa ja hyvin sillä näyttää menevän.

Ja yksi syy myös sille, miksi suosittelen lukiota on se, että ainevalintoja tehdessään pitää myös miettiä sitä, minkä saisi hyväksiluettua ammattikoulun puolella. Noista luettelemistani oppiaineista kaiken muun saa hyväksiluettua paitsi historian, tai uskonnon ja sen tilalle kannattaisikin ottaa vaikka yhteiskuntaoppi niin, että opintojen yhteensovittamisesta tulee helpompaa, kun ei tarvitse käydä ammattikoulussa kaikkia kursseja siitä aihealueesta, eikä yhteiskuntaoppia kuitenkaan ole lukiossa niin montaa kurssia.

Toisaalta ei minunkaan kaikkia kurssejani saa hyväksiluettua ammattikoulun puolella. Kirjoitan siis itse äidinkielen, psykologian, yhteiskuntaopin, englannin ja ruotsin eli noista tuo psykologia on tavallaan turha. Ja tosiaan, jos menet opiskelemaan logopediaa niin varmasti todella monesta lukion oppiaineesta on sinulle siinä vaiheessa hyötyä. Esimerkiksi itse tuota psykologiaa opiskelleena voin sanoa, että se on todella hyödyllinen oppiaine ja mielestäni jokaisen pitäisi ehdottomasti opiskella sitä vähintään sen yhden pakollisen kurssin verran. Psykologiasta tulee varmasti apua silloin, kun opiskelee logopediaa, koska psykologiakin on tuollainen hyvin tieteellinen oppiaine. Siellä tutkitaan mm. ihmisen kehitystä, käyttäytymistä ja aivotoimintaa ja nämä aihealueet ovat varmasti hyödyksi logipedian opiskelussa.

Lisäksi psykologian ensimmäisellä kurssilla hiotaan paljon opiskelu- ja esseenkirjoitustaitoja ja kokeillaan eri oppimistekniikoita. Näistä asioista on lukiossa todella paljon hyötyä jokaisen oppiaineen kanssa ja uskon, että jos en siellä olisi ollut niin pärjäisin jokaisessa oppiaineessa huonommin. Jos et siis kirjoita sitä niin jäät paitsi kaikesta siitä tiedosta. Ja lukiossa siis on paljon vaikeampaa ja muutaman kappaleen sijaan yhteen kokeeseen tulee kokonainen kirja eikä vain yksinkertaisesti ole mahdollista opetella kaikkea niinkuin yläasteella. Lisäksi kokeesta läpi päästäkseen on saatava melkein puolet pisteistä eli itseään saa jo onnitella vitosenkin kokeesta. Sinulla sentään on hyvät arvosanat ja siten myös parempi pohja lukioon.

Ja joo, tästä tuli nyt aika pitkä kommentti, mutta tämä ei ole mikään yksinkertainen asia ja haluan kertoa mahdollisimman paljon tästä aiheesta. Ja vaikka logopediaa onkin vaikea päästä opiskelemaan niin voit sitten vaikka opiskelupaikkaa odotellessasi aloittaa ne lähihoitajan opinnot(lukiopohjalla kestää kaksi vuotta) ja jos et sieltä valmistumisenkaan jälkeen saa opiskelupaikkaa, voit käydä vaikka alan töissä sitä odotellessa.(ja samalla tietysti kannattaa harjoitella niihin pääsykokeisiin, mutta sen varmasti osaat itsekin olettaa)

Voit toisaalta myös käydä sen lähihoitajatutkinnon ja suorittaa siitä kaksoistutkinnon. Ehkä silloin voisit opiskella sitä psykologiaa, tai ehkä olisi mahdollista suorittaa vain se yksi kurssi. Sitten valmistumisesi jälkeen, ainakin jos et saa opiskelupaikkaa, voit suorittaa aikuislukiossa lukion loppuun jolloin saat sen nopeammin suoritettua, koska suoritit jo osan kursseista. Ja aikuislukiota voit käydä iltalukiossa niin, että voit samalla vaikka käydä alan töissä ja lähihoitajille ainakin riittää aina töitä ja voit päästä alalta kesä- ja keikkatöihinkin, jos ei kokoaikaisiin töihin ole sillä hetkellä aikaa, tai innostusta.

Mutta tosiaan voi olla kannattavaa puhuvia vielä esim. opon, tai vanhempien kanssa näistä asioista. Tosin muille puhuessa heillä voi olla puolueellinen mielipide. Esim. oma äitini yritti aivopestä minut muuttamaan mieltäni lukion suuntaan, koska on itse käynyt lukion ja yliopiston. Ja olen kuullut, että jotkut opet ovat halunneet saada kaikki lukioon ja opothan eivät olekaan yleensä käyneet ammattikoulua.

Itse harkitsin pitkään lukion, ammattikoulun ja kaksoistutkinnon välillä niin olen ottanut aika paljon selvää näistä asioista yms. Ja ei kannata tehdä vain niin niinkuin nettikommenteissa(tai missään muuallakaan) neuvotaan vaan päätös kannattaa lopulta tehdä itse. Tästä kommentista voit kuitenkin saada tietoa ja apua valinnan tekemiseen. Ja jos haluat mennä ammattikouluun ja suorittaa kaksoistutkintoon niin ilman muuta mene! Itse ainakin olen viihtynyt ammattikoulussa todella hyvin ja viihdyn tuolla lukiossakin, koska ei ole niin paljoa oppiaineita, jotka eivät minua kiinnosta, niinkuin peruskoulussa oli. Jos olisin ainoastaan lukiossa niin minulla olisi paljon huonompi motivaatio jokaiseen oppiaineeseen. Tällä hetkellä viihdyn koulussa enemmän kuin koskaan ja oikeastaan tykkään koulusta tosi paljon. Suosittelen kuitenkin lukiota tosiaan sen takia, koska se kuulostaa tulevaisuudensuunnitelmiesi kannalta järkevimmältä valinnalta, mutta ei kaksoistutkintokaan ole huono ajatus ja aina ehtii opiskella vielä lisää. Meillä on koko elämä aikaa opiskella. Ja kysy vaan tosiaan, jos on vielä jotain kysyttävää kaksoistutkinnosta, tai jostain muusta asiasta. Vastaan mielelläni. Tsemppiä valinnan tekemiseen! :)

Vastaa aiheeseen: KAKSOISTUTKINTO

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top