Siirry sisältöön
Hanska

Mitä tehä kun on ahdistanu viimeset kolme kuukautta ihan koko ajan esim siks kun mulla ei oo kavereita, mua kiusataan koulus, kotona vaan riidellään, arvosanat laskussa. En haluu puhuu näist kellekkään niin miten voi ite helpottaa omaa ahistusta?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Hanska,

Hienoa, että päätit kirjoittaa ja hakea tukea keskustelupalstaltamme, vaikka on ikävä kuulla, että olet ollut ahdistunut. Kirjoitit, että et haluaisi puhua kenellekään, vaan haluaisit keinoja, miten voit itse helpottaa ahdistustasi. Laitan tähän vastaukseeni mukaan joitakin Nuortennetin linkkejä, joista toivottavasti voit löytää hyödyllisiä vinkkejä. Toivon kuitenkin myös, että voisit uudelleen miettiä asioista kertomista jollekin läheiselle aikuiselle.

Kaiken kertomasi perusteella on ymmärrettävää, että sinulla on ollut ahdistunut olo. Kun vaikeita asioita kasaantuu, niin silloin mieli usein alkaa voimaan huonosti. On myös ymmärrettävää, että nämä asiat voivat myös vaikuttaa koulunkäyntiin ja toivon, ettet ole itsellesi liian ankara, vaikka arvosanat ovat laskussa.

Ikätoverit ovat tärkeitä jokaiselle ja onkin kurja kuulla, että sinulla ei ole kavereita. Ansaitset itsellesi hyviä ystäviä ja uskon, että tulet sellaisia vielä löytämään. Tuntuisiko sinusta, että haluaisit tutustua uusiin ihmisiin? Tämä sivu käsittelee yksinäisyyttä ja sitä, että ei ole kavereita: https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/kaverit/ei-kavereita/

Kiusaaminen on aina väärin, eikä se ole ikinä kiusatun vika. Kiusaamiseen tulisi aina puuttua ja siksi siitä olisikin tärkeää kertoa aikuisille. Miltä sinusta tuntuisi kertoa kiusaamisesta jollekin? Esimerkiksi koululla opettajalle tai kotona aikuisille?

On myös kurjaa, jos joudut kotona kuuntelemaan riitelyä. Riitoja tulee välillä väkisinkin, mutta ne olisi aina hyvä saada sovittua. Joskus perheen aikuisten riitely voi olla todella repivää ja silloin kotona ei välttämättä tunnu hyvältä olla. Täältä voit lukea lisää tästä aiheesta sekä vinkkejä tilanteisiin, jossa riitely vaikuttaa elämään paljon: https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/perheen-huolia/riitelevat-vanhemmat/

Ahdistuneen olon on usein vaikea olla ja silloin voi tuntua haastavalta nauttia asioista. Keinoja ahdistuksen helpottamiselle voi olla monia – yksi saattaa mennä luontoon kävelemään, toinen kuunnella musiikkia ja kolmas piirtää. Onko sinulla elämässäsi asioita, joista nautit ja jotka tuottavat sinulle iloa?

Sanoit, että et halua puhua kenellekään näistä asioista. Se on hyvin ymmärrettävää, koska vaikeista asioista onkin usein vaikea kertoa kenellekään. Samalla kuitenkin juuri se puhuminen voi olla usein yksi tärkeimmistä keinoista oman pahan olon helpottamiseksi. Silloin asian kanssa ei tarvitsisi olla yksin ja voisit saada apua. Haluankin siis rohkaista sinua kertomaan voinnistasi jollekin turvalliselle aikuiselle. Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi oma läheinen aikuinen tai koulussa esimerkiksi opettaja tai kuraattori. Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, niin voit kokeilla kirjoittamista ja tekstin näyttämistä haluamallesi aikuiselle.

Jos haluat jutella nimettömästi aikuisen kanssa, niin myös meidän Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. Kaikki palvelumme ovat nimettömiä, luottamuksellisia ja ilmaisia. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Sinun ei tarvitse jäädä yksin, vaan ansaitset saada tukea itsellesi. <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kauhee olo :/

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top