Siirry sisältöön

Riitelevät vanhemmat

”Mun vanhemmat riiteli ihan kaikesta. Joskus tuntu, etten kestä enää hetkeekään sitä. Onneksi ne lopulta tajus hakee apua ja ne meni johkin pariterapiaan. Kyllähän ne edelleenkin välillä riitelee, mutta jotenkin siihen on tullut ihan eri sävy.”

Jokaisessa perheessä vanhemmilla on joskus riitoja. Toiset riitelevät kuuluvasti, toiset taas pyrkivät välttämään äänen korottamista. Satunnainen ovien paiskominen tai rumien sanojen huutaminen on tavallista, muttei silti hyväksyttävää käyttäytymistä. Tällaisten kiukunpurkausten jälkeen fiksu vanhempi osaa pyytää anteeksi puolisolta ja lapselta.

Riidat eivät välttämättä tarkoita, että vanhemmat olisivat eroamassa. Joskus riitely ja välienselvittely tuovat esiin vaikeita, mieltä painavia asioita. Riitely voi puhdistaa ilmaa ja auttaa vanhempia selvittämään keskinäiset välinsä. On tärkeää osata jutella riidan jälkeen riitaa aiheuttaneista asioista.

Repivä riitely voi olla joidenkin perheiden jokapäiväistä arkea. Tuntuu pahalta, jos vanhemmat jatkuvasti huutavat, puhuvat rumasti toisilleen, nimittelevät ja käyttäytyvät ilkeästi. Perheen lapset joutuvat tällöin vaikeaan tilanteeseen. Ei ole oikein joutua miettimään, kumman puolella olisi.

Kun vanhemmat riitelevät keskenään, se vaikuttaa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointiin. On hullunkurista, että joskus vanhemmat luulevat, ettei heidän riitelynsä vaikuta lapsiin. Riitelevässä ilmapiirissä kenelläkään ei ole hyvä olla. Jos perheessä on pienempiä sisaruksia, voi joutua heidänkin puolestaan olemaan huolissaan ja murheissaan.

Vanhempien riitely voi aiheuttaa lapsessa monia negatiivisia tunteita kuten syyllisyyttä, katkeruutta, vihaa, surua, masennusta, hämmennystä ja ahdistusta. Nuori voi olla jatkuvasti varpaillaan peläten mitä tapahtuu seuraavaksi. Eivätkö vanhemmat enää rakasta toisiaan? Olenko minä syypää heidän ongelmiinsa? Nuori voi myös yrittää kaikin mahdollisin tavoin estää vanhempien riitoja tai peitellä vanhempien tekoja toisiltaan.

Vanhempien riitely tekee turvattoman olon. Ei ole ihme, jos stressaantuu ja alkaa kantaa huolta siitä, miten vanhempien sekä koko perheen käy. Moni pelkää menettävänsä ne aikuiset, jotka ovat kaikkein läheisimpiä. Vanhempien riitojen takia kotona ei ehkä huvita olla ja nuori saattaa vetäytyä yksinäisyyteen tai kavereiden pariin. Epämääräinen paha olo ja turvattomuus saattavat purkautua myös kodin ulkopuolella vihaisuutena, ärtyneisyytenä tai tunteena, ettei pysty keskittymään mihinkään.

  • Muista, ettei vanhempiesi riitely ole milloinkaan sinun syytäsi! Vaikka olisit sanonut tai tehnyt jotain, mikä aiheuttaa erimielisyyksiä vanhempiesi välille, heidän riitelynsä ei ole sinun vikasi.
  • Muista, ettei ole sinun pidä toimia vanhempiesi välienselvittelijänä. Jos he yrittävät vetää sinua mukaan riitoihinsa, sano selkeästi ”ei” ja kieltäydy ottamasta osaa. Lähde tämän jälkeen pois paikalta, vaikka ulos tai toiseen huoneeseen.
  • Kerro vanhemmillesi, että heidän riitelemisensä tuntuu sinusta pahalta ja sinusta on ahdistavaa olla kodissa, jossa on jatkuvasti kireä ilmapiiri. Voit sanoa, että toivoisit heidän hakevan apua heidän itsensä ja sinun vuoksesi.
  • Jos vanhempasi eivät kuuntele sinua, puhu omista tuntemuksistasi tutun aikuisen tai ulkopuolisen ammattilaisen kuten koulun terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Selitä, että kaipaat kipeästi apua tilanteeseen. Ulkopuoliset aikuiset voivat puuttua tilanteeseen. Tärkeää on, ettet jää yksin huoliesi kanssa.
  • Älä kanna vanhempiesi ongelmia mukanasi. Vaikka onkin vaikeaa olla ajattelematta vanhempien jatkuvaa riitelyä ja riidanaiheita, tee silti tiukka päätös, ettet anna heidän ongelmiensa vallata elämääsi. Päätä keskittyä omiin juttuihisi ja hae iloa elämääsi esimerkiksi kavereistasi tai harrastuksistasi. Ei ole sinun tehtäväsi pelastaa vanhempiasi tai murehtia perheesi tilannetta.

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top