Siirry sisältöön
huolestunut

Moi, aattelin vaa kysyä. Että mitä kannattais tehdä, kun mun kaveri on pahasti masentunut. Se on itseasiassa mun bestis, ja aina kun puhun sille ja sillä on paha mieli. Mullekkin tulee TOSI paha mieli. Joskus saatan itkeä koko illan ja yönkin sitä, että musta tuntuu,että oon epäonnistunut. Tai siis kun mun kamulla on paha olla, mullakin on, koska musta jotenkin tuntuu. Että mun kaverin hyvä olo on mun vastuulla. Auttakaa mua, kiltit!! Tää on ihan kamalaa, itkeä joka ilta mun kaverin pahaa oloa ja mun epäonnistumisia. Toivon että auttaisitte.

MLL Ylläpito

Tämä on Nuortennetin ylläpidon viesti.

Hei ”huolestunut”,

Kirjoitit vakavasta asiasta, jonka selvittämiseen tarvitset aikuisen apua. Löytyykö lähipiiristäsi sellaista aikuista, jonka puoleen voisit kääntyä? Kouluissa ja oppilaitoksissa tällaisia tilanteita varten on esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai koulukuraattori, jotka osaavat ja haluavat auttaa.

Voit myös soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, joka on auki arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20 (puhelu on maksuton) tai kirjoittaa Lasten ja nuorten nettiin. Tai käy tutustumassa nuortennetin sivuilta http://www.mll.fi/nuortennetti/ löytyviin ”aikuisen apua” – teksteihin.

Älä itke

Toivottavasti tästä on sulle etes vähän apua :)
Mä oon ite ollu surullinen ja ahdistunu ja purkanu sitä poikaystäväraukalleni. Mua ainaki auttaa jo seki, että yleensä on joku joka jaksaa kuunnella mua ja jolle saa itkeä kun tuntuu pahalta. Nii että jos sä oot sun bestikses tukena nii en mitenkään usko, että oot epäonnistunu. Et sä voi mitään ihmeitä tehä, ei mun poikaystäväkään, enkä siltä semmosia ootakkaan. Tuskin sun kaverikaan. Kerro sille että oot huolestunu ja haluat auttaa ja toivot että sillä ois parempi olo. Ja kuuntele sitä, jos vaan ite jaksat. Ainaki minä arvostan sellasta tosi paljon. Pärjäilkäähän<3

HiIt’sMe

Moi!

Mä tiedän ton sun tilanteen. Mun parhaalla kaverilla on jo vuoden ajan ollut vakava masennus ja se stressaa muo vieläkin tosi paljon. Tän lisäks tää kaveri vajos päihteisii. Ensin tää oli mulle tosi paha paikka koska must tuntu samalta ku susta nyt. Tuntu että kaverin hyvinvointi on mun vastuulla.

Ensinnä mä koitin puhua sen kaverin kanssa sen omasta voinnista ja yritin auttaa sitä, mutta se ei halunnu apua. Tai ehkä sisimmässään halus mutta ei halunnu myöntää sitä. No tän takia mä ite sain masennuksen (oli muitakin syitä mutta tää oli yks suurimmista). Mä menin (kaverien suosituksesta) puhumaan koulun terkalle ja sain siittä tosi paljon apua ja nyt oon jo lopettanut käynnit ja tuntuuki jo paljon paremmalta.

Sun kannattaa pyytää ensinnäkin sun kaveria puhumaan jonkun ammattilaisen kanssa: koulupsykologi, terkka, opo, kuraattori, tai nää nuorten puhelimet. Jos sun ystäväs ei halua apua kannusta lupaamalla mennä mukaan ja kertomalla miltä susta itsestä tuntuu. Sitten PUHU ITSE JONKUN TUTUN AIKUISEN KANSSA TAI AMMATTILAISEN KANSSA (kumpi tuntuu paremmalta). Mutta muista että jos et saa et isteäsi kuntoon ei suinusta ole tulevaisuudessa auttamaan kavereitasi.

Jaksele!! JA MUISTA ITSESI!!

Oon huolissani kaveristani

Moi! Oon huolestunut mun kaverista koska se vaan itkee [Osa tekstistä poistettu]. Se on käynyt kyllä kerran psygologilla mutta sanoi että käynti vaan pahensi asiaa. [Osa tekstistä poistettu] Haluisin auttaa mutta en osaa enkä tiedä miten.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Onpa ikävä kuulla, että kaverisi voi noin huonosti. Ei mikään ihme, että olet hänestä huolissasi. Huoli hänestä on varmasti myös kuormittavaa sinulle. Olet todella hyvä ystävä, kun haluat olla hänen tukenansa, mutta muistathan, että vastuu ei ole sinulla.

Hienoa, että kaverisi on käynyt psykologilla juttelemassa, mutta harmi, että hän koki, ettei hyötynyt siitä. Hän kuitenkin selkeästi tarvitsee apua. Voisitko kertoa huolestasi jollekin lähipiirisi luotettavalle aikuiselle? Jos olette kaverisi kanssa samassa koulussa, niin voit kertoa huolestasi myös esimerkiksi opettajalle. Aikuisten kuuluu ottaa vastuu kaverisi tilanteesta.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa. Voit näistä vinkata myös kaverillesi.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Random tyttö

Mun kaverilla on masennus ja se viiltelee. Mä oon tienny sen jo jonkin aikaa ja oon miettiny kertoisinko sen jollekki. Sen äiti huomas sen viillot joku viikko sitte mut mun kaveri sano et se ei pysty lopettaa. En niinku tiiä mitä pitäis tehä vai pitäiskö mitään. Mä vaan toivon et se nyt onnistuu lopettaa viiltelyn ja et se parantuu masennuksesta.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Random tyttö,

Kiitos viestistäsi! Hyvä, kun kirjoitit asiasta!

Onpa ikävä kuulla kaverisi huonosta voinnista. Masennus ja viiltely ovat sellaisia asioita, joihin hän ehdottomasti tarvitsee apua. Onneksi niihin on kuitenkin mahdollista saada ammattiapua. Hienoa, että viiltely on myös kaverisi äidin tiedossa!

Olisi tärkeää, että kaverisi saisi viiltelyn sijasta muita keinoja pahan olon käsittelyyn. Viiltelyn lopettaminen ei ole aina helppoa ja hän tarvitsee siihen ammattilaisen tukea. Voit lukea täältä lisää viiltelystä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/

Pohdit viestistäsi, mitä sinun pitäisi tehdä vai pitäisikö tehdä mitään. Se riittää, että olet se sama kaveri hänelle kuin olet aikaisemminkin ollut. Oletko kertonut kaverillesi, että olet hänestä huolissasi?

Kerroit, että olet miettinyt kertovasi huolestasi jollekin. Kannustan sinua ehdottomasti tähän! Onko sinulla lähipiirissäsi sellaista luotettavaa aikuista, kenelle voisit kertoa asiasta? Tällainen aikuinen voi esimerkiksi olla joku lähipiirisi kuuluva, esimerkiksi vanhempi tai joku muu aikuinen. Koulussa voit jutella huolestasi esimerkiksi kuraattorille tai opettajalle.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa. Voit vinkata palveluistamme myös kaverillesi!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kaverilla masennus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top