Siirry sisältöön
Pelottaa

Joo siis huomasin eilen mun kaverin kädessä [Osa tekstistä poistettu] Ja sanoin sille et se ei sais jatkaa ja uskon et se ei jatka kosk tunnen sen aik hyvin ja silleen mut se ei syö myöskään melkein mitään paitsi päivällisen ja energiajuomii ja siis en tiiä oonko liian silleen IIK mut ku en pysty eikä se oo kertonu siit kenellekkään ku mulle ja yhelle meijän kaverille ka sen poikaystävälle.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Olet huomannut kaverisi viillelleen itseään ja hän kertoikin sinulle rehellisesti, että hän on tehnyt näin. Viiltely on aina merkki huonosta olosta ja se voi olla keino lievittää pahaa oloa hetkellisesti. Viiltely on kuitenkin vaarallista ja pahan olon käsittelyyn tulisi löytää muita keinoja. Viiltelyyn tulee aina suhtautua vakavasti ja viiltelevän henkilön tulee saada apua pahaan oloonsa. Voit halutessasi lukea lisää aiheesta täältä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/

Kaverisi pitää sinua varmasti luottamuksen arvoisena, koska jakoi sinulle tämän asian. Teit myös oikein, kun sanoit, että hän ei saisi jatkaa viiltelyä. Mainitsit myös, kuinka hänen vähäinen syömisensä on kiinnittänyt huomiosi. Sinulla on noussut huoli ihan ymmärrettävästi syistä. Olet upea ja hyvä ystävä, kun välität!

Kannustaisin sinua jakamaan huolesi jonkun turvallisen ja luotettavan aikuisen kanssa. Voit esimerkiksi kertoa huolestasi koulusi opettajalle, terveydenhoitajalle tai kuraattorille. Myös omalle lähipiirin aikuiselle on hyvä jakaa asia. Tärkeää on, että sinun ei tarvitse olla huolesi kanssa yksin.

Kaverisi olisi hyvä saada tukea myös joltakin turvalliselta aikuiselta. Se ei ole sinun vastuullasi saada hänelle apua, mutta voit hyvin kannustaa häntä menemään juttelemaan esimerkiksi terveydenhoitajalle ja vaikka tarjoutua menemään hänelle mukaan henkiseksi tueksi, jos hän niin haluaa.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Ethän jää huolesi kanssa yksin! <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Tuossa tilanteessa kertoisin ihan kenelle tahansa luotettavalle aikuiselle huolestasi, esim. Opelle, terkkarille, koululääkärille.
Voit sanoa kaverillesi, että kerroit sen takia, että olet todella huolissasi hänestä ja olet tukena.
Hänen on todella tärkeää saada apua, ja vielä tärkeämpää on, että on edes pari ihmistä jotka seisovat hänen tukenaan.
Muista kuitenkin, että vastuu hänestä ei ole sinulla, vaan aikuisilla. Sain ymmärtää, että itsekin olet vielä todella nuori. Senkin takia on erittäin tärkeää jakaa huoli jonkun luotettavan aikuisen kanssa, joka hoitaa asiaa eteenpäin.
Voit myös jollekkin lapulle kirjoittaa seuraavista paikoista joista voi hakea myös apua:
Sekasin chat
Netari chat, sekä Netari chatit/kalenteri josta näkyy viikon chatit ja aukioloajat.
Lasten ja nuorten puhelin, ja yllä onkin vissiin suomen- ja ruotsinkieliset numerot.

Vastaa aiheeseen: Kaverini viiltelee

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top