jouduin [osa tekstistä poistettu] nuorisokotiin vuonna 2006. paikka vaikutti alussa hyvältä. kun aloin puhumaan siellä ahdistuneisuudestani minut vietiin yksityisen lääkärin vastaanotolle jossa minulle määrättiin psyykelääkkeitä, vaikkei minua edes diagnosoitu. melkein kaikilla nuorisokodin lapsilla ja nuorilla oli lääkitys päällä. kerran äitini yritti tulla”yllätys visiitin” ja tulla katsomaan minua [osa tekstistä poistettu]. siellä estettiin äitini käynti sanomalla että ei ole hyvä hetki tulla käymään. kuulemma nukuin. olin sekaisin lääkkeistä joita minulle syötettiin. toivoisin ettei kukaan joutuisi kokemaan samaa! valvotaanko tällaista toimintaa mitenkään yksityisen omistuksessa olevia nuorisokoteja?
Hei nuorisokodin teini,
kirjoitat tärkeästä asista. On kurja lukea, että sinulla on ollut ikäviä kokemuksia nuorisokodista, toivottavasti elämässäsi on nyt asiat paremmin ja sinun on hyvä olla. Sosiaali- ja terveyspalveluista valvotaan ja asiakkaalla on aina oikeus tuoda esiin kokemansa epäasiallinen kohtelu. Tämän voi tehdä kahdella eri tavalla.
Nopeampi keinoista on muistutus, joka tehdään yksikön vastuuhenkilölle tai alueen sosiaalihuollon johtavalle viranhaltijalle. Muistutus tehdään kirjallisena ja siinä kerrotaan omin sanoin, mihin asioihin on tyytymätön. Halutessaan tuekseen voi pyytää puolueettoman sosiaaliasiamiehen, jonka kunta nimeää olemaan asiakkaan tukena.
Kantelu tehdään taas aluehallintovirastolle, ja sen voi tehdä silloin, jos kantelun kohteena olevan yksikön toiminta on lainvastaista, virheellistä tai epäasianmukaista. Kantelun voi tehdä myös tehtävien laiminlyönnin perusteella. Kantelun voi tehdä kuka tahansa, eli kantelun tekijän ei tarvitse välttämättä olla se henkilö, jota asia koskee . Kantelijalla on myös yleensä oikeus saada päätös asiasta tai vastaus kanteluunsa.
Lisätietoa näistä keinoista sekä ohjeita niiden tekemiseen löydät täältä: https://www.avi.fi/web/avi/kantelu3
Sivustojen kieli on paikoin aika vaikeaselkoista. Jos olet lapsi tai nuori, ja tilanteessa, jossa haluat tehdä valittaa saamastasi kohtelusta ja tarvitset apua, voit aina kääntyä Lasten ja nuorten puhelimen puoleen.
Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä