apuatarviva

mitä on masennus tai minkälainen olotila/mielentila silloin on?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Tärkeä kysymys. Elämään kuuluu kaikenlaisia tunteita, ilosta ja jännityksestä alakuloon ja voimattomuuteen. On tavallista, että joskus on huonoja päiviä ja alakulo valtaa mielen. Väsyneenä tai nälkäisenä ei jaksa innostua asioista ja joskus ikävät uutiset voivat viedä mielen matalaksi. Negatiivisia tunteita ei pidä pelätä, usein ne ovat ohimeneviä ja tarpeellisiakin. Surullinen mieli esimerkiksi seurustelusuhteen päättymisestä voi kertoa, että joku ihminen on koskettanut meitä ja ollut meille tärkeä.

Joskus ihminen kuitenkin voi kokea pitkittyneitä surun ja voimattomuuden tunteita. Silloin voi olla kyse masennuksesta, joka on mielen sairaus. Masentuneena ei jaksa innostua eikä ehkä kykene tuntemaan iloa sellaisistakaan asioista, jotka tavallisesti toisi hyvää mieltä. Silloin ihminen saattaa vältellä sosiaalisia tilanteita ja hänelle läheistenkin ihmisten seuraan. Masennus voi tarkoitta itkuisuutta, unettomuutta tai aloitekyvyttömyyttä. Masentuneena voi tuntua siltä, että kaikki on liian vaikeaa, eikä välttämättä näe elämässä valoa tai toivoa. Täällä nuortennetin sivulla on kerrottu masennuksen oireista tarkemmin: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/kaikilla-on-joskus-mieli-maassa/milloin-syyta-huoleen/

Jos tällaisia tunteita tuntee pidempään, esimerkiksi useiden viikkojen ajan, voi olla kyse masennuksesta ja silloin on tosi tärkeää, ettei tilanteessa jää yksin. Vaikka masentuneena tuntuu siltä, ettei olostaan halua, jaksa tai uskalla puhua kenellekään, pidemmällä aikavälillä olo paranee, kun uskaltaa hakea ja vastaanottaa ammattiapua. Omasta olosta kannattaakin kertoa koulun terveydenhoitajalle, kuraattorille tai oman terveysaseman lääkärille. Vähintäänkin on tärkeätä puhua jollekin luotettavalle aikuiselle, vanhemmalle, opettajalle tai muulle läheiselle. He voivat auttaa asiassa eteenpäin. Myös Mll:n lasten ja nuorten puhelimesta, chatista tai kirjepalvelusta voi saada tukea siihen, miten tilanteessa edetä.
Masennus ei ole mitenkään tavatonta ja on tärkeä muistaa, että oikealla avulla siitä selviää. Lähes poikkeuksetta masennukseen auttaa keskusteluapu. Monet nuoret saavat masennukseen apua esimerkiksi psykologilta. Toipumiselle pitää vain antaa aikaa. Masennus on siis sairaus, johon on olemassa hoitokeinoja. Apua pitää vain rohkaistua hakemaan ja vastaanottamaan.
Kiitos hyvästä kysymyksestäsi ja voimia sinulle syksyyn!

Vastaa aiheeseen: masennus
Huomioithan että keskusteluareenan viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Periaatteiden vastaisia viestejä ei julkaista. Työntekijät moderoivat viestit kaksi kertaa viikossa, joten viestisi julkaisemisessa saattaa kestää joitakin päiviä.