Siirry sisältöön
💕

Mä en tiedä pitäskö mun olla huolissani itestäni vai ei? Aloin laihtumaan tosi paljon elokuun jälkeen ja mulla on lähteny 15kg vuodessa pois ja nyt oon huomannu ettei ruoka oikee enään maistu tai sit alkaa oksettaa jos syön kunnon ruuan. Kaiken tän lisäksi sain tietää syyskuussa että mun poikaystävä muuttaa (muutti 16.12) noh ei se riittäny pari päivää ennen hänen muuttoa äiti oli tosi surullinen ja huomasin sen kysyin sitte äitiltä että mikä sillä on ja kerto et sillä ja iskällä on vähän ongelmia ei menny ku pari päivää nii kuulin että mun vanhemmat on eroamassa. Iskä juo jokapäivä koska sitä kuulemma ahdistaa olla kotona ja sen käyttäytyminen etenki äitiä kohtaan on tosi outoa ku sen mieliala kokoajan tavallaa vaihtuu. Ollaan nyt äitin kanssa puhuttu mun iskän siskosta jolla on kakssuuntanen mielialahäiriö ja siitä kuinka iskän käytös alkaa olee samanlaista ja siis äiti on tästä iskälle puhunut mutta iskä vaa on sanonu että on täysin terve. Äiti on tosi surullinen ja ahistunu tän tilanteen takia eikä oikee jaksa tehä mitää kyl se mulle ja mun siskolle ruuan tekee mut ei se ite pysty syömään joka mua vähän ”huolestuttaa” . Oon jotenki tosi loppu ja ahistaa kokoajan mut kai se johtuu siit et noi kaikki ongelmat tuli kerralla päälle. Mua ei kovin iltasin enää väsytä enkä pysty nukahtaa. Mulla on ollu tota nyt varmaa kohta 2vko nukun yössä 1-5h minkä huomaa esim päänsärkynä jaksan kyl käyä koulus ku ei mua väsytä vaikka oisinki nukkunu noin vähän? Käyn koulus normaalisti mut heti koulun jälkee tuun kotii makaamaa sänkyy koska mihinkää muuhun ei oo jaksamista en nää mun kavereitakaan muutaku koulussa koska en vaan jaksa. Jotenki koen et mun elämäst on tullu tosi tylsä sen jälkeen ku mun poikaystävä muutti pois. Mikä avuksi?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei 💕,

Kiitos rohkeudestasi kirjoittaa tänne huolistasi. On todella tärkeä hakea itselleen apua ja tukea, kun oma jaksaminen ja hyvinvointi aiheuttaa huolta. Kerrot olevasi huolissasi laihtumisestasi, jaksamisestasi sekä ruokahaluttomuudestasi. Lisäksi kerrot kohdanneesi syksyn aikana useamman raskaan asian, kuten poikakaverisi muuton sekä vanhempiesi tulevan eron. Toivon, että pystytte silti olemaan yhteydessä poikakaverisi kanssa ja saisit häneltä tukea mieltä painaviin asioihin.

Olet joutunut kohtaamaan lyhyen ajan sisällä monia haasteita, joiden lisäksi sinua huolettaa vanhempiesi jaksaminen ja hyvinvointi. Ero aiheuttaa monenlaisia tunteita myös aikuisissa, kuten surua, ahdistusta ja pettymystä. Oman vanhemman näkeminen surullisena ja ahdistuneena voi tuntua lapsesta pahalta, mutta tärkeä on muistaa, että ero on vanhempiesi päätös eikä mitenkään sinun vikasi. Vanhempiesi olo helpottuu ja kevenee ajan myötä, kun he saavat asiat yhdessä sovittua ja järjestykseen.

Tärkeintä tässä tilanteessa on pitää itsestäsi huolta ja vanhempasi myös varmasti toivovat sitä. Mikä asia elämässäsi tuottaa sinulle iloa tällä hetkellä? Näin lomalla ulkoilu, elokuvien katselu, hyvän kirjan lukeminen, musiikin kuuntelu ja kavereiden näkeminen ovat kaikki hyviä keinoja saada ajatukset hetkeksi muualle irti kotona olevista huolista. Sinulla on oikeus tehdä iloisia ja mukavia asioita, jotka saavat sinut voimaan ja jaksamaan paremmin, vaikka kotona tapahtuvat asiat sinua huolettaakin.

On tärkeä kuulla, että olet jaksanut käydä koulussa ja että pystytte puhumaan asioista avoimesti äitisi kanssa. Oletko pystynyt puhumaan hänelle omasta voinnistasi ja huolistasi? Vaikka äitisi onkin nyt surullinen tulevan eron takia, haluaa vanhempasi kuitenkin parastasi ja olla tukenasi, että voisit paremmin. Jos sinusta tuntuu, että vanhemmille on nyt hankala kertoa heidän omien murheidensa takia, voit hyvin ottaa huolesi puheeksi koulun terkkarin tai kuraattorin kanssa. Heiltä saat tukea niin syömiseen ja laihtumiseen liittyvien haasteiden kuin oman pahan mielen ja huolienkin kanssa.

Myös me Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa( https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/ )olemme tukenasi. Meille voit soittaa nimettömästi ja puhua mistä tahansa asiasta luottamuksella. Voit halutessasi kirjoittaa meille myös nettikirjeen.

Muista, ettei sinun tarvitse jäädä huoliesi kanssa yksin <3

Valoisaa ja toiveikasta Uutta Vuotta sinulle toivotellen,

Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Astma

Apuaaa siis mulla on myt mieli ja kaikki sekasin! Mua masemtaa ja ahdistaa [Osa tekstistä poistettu] ja mulla on vielä astma siihen päälle! Mä joka ilta joudun ottaan lääkkeet ja ku on hirveet allergiatki ja mulla on hirveenä kaikkia ahdistus kohtauksia ja tuntuu kokoajan siltä että hukkuisin läksyihinki sillon ku on koulua eikä mulla oo kavereita. Musta tuntuu että mul ei oo kavereit ku oon lesbian eli tykkään tytöistä sillä silmällä ja oon itekki tyttö. Ja mul on menkat myöhäs vaikka siis kyl mul on tullu paljon valkovuotoo jo melkein puolvuotta…. saanko apua mun mielenterveydelleni ja muulle paskalle jota koen.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki Astma,

Kiitos viestistäsi! Silloin, kun masentaa ja ahdistaa sekä asiat painavat mieltä, on hyvä, että ajatuksiaan voi purkaa jonnekin. Onkin siis todella hienoa ja rohkeaa, että kirjoitit ajatuksistasi tänne ja pyydät apua.

Kerroit, että olet voinut huonosti ja kuinka sen lisäksi elät astman ja allergioiden kanssa. Oli huolestuttavaa myös kuulla, kuinka olet satuttanut itseäsi. Kuvailit myös, kuinka hukut läksyihin ja oli ikävä kuulla, että sinulla ei ole koulussa kavereita. Vaikka sinulla on nyt vaikeaa, niin olet silti todella arvokas nuori ja hyvä juuri tuollaisena kuin olet. Toivon, että löydät ympärillesi ihmisiä, jotka hyväksyvät sinut juuri sellaisena kuin olet. Todelliselle ystävälle toisen seksuaalisella suuntautumisella ei ole väliä.

Pahan olon kanssa ei pidä koskaan jäädä yksin ja mielenterveyden haasteisiin on saatavilla apua. Apua voi hakea esimerkiksi koulun terveydenhoitajalta, kuraattorilta tai psykologilta. He osaavat auttaa muun muassa juuri mielenterveyteen liittyvissä haasteissa. Heidän kanssaan voit jutella myös siitä, kuinka sinusta tuntuu, että hukut läksyihin, eikä koulussa ole kavereita. Toivon, että voisit kertoa voinnistasi myös jollekin omalle läheiselle aikuiselle. On tärkeää, että sinun ei tarvitse olla yksin ajatustesi kanssa.

Mainitsit viestissäsi myös siitä, kuinka kuukautisesi ovat myöhässä. On täysin normaalia, että alussa kuukautiset voivat olla epäsäännölliset ja olla välillä reilustikin myöhässä. Ei siis hätää sen suhteen! Jos kuukautiset mietityttävät, niin omista pohdinnoista voi kertoa myös terveydenhoitajalle – hän osaa vastata monenlaisiin murrosikään liittyviin kysymyksiin.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Hyvää alkanutta vuotta!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mieli ja elämä ihan sekaisin

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top