Siirry sisältöön
12-vuotias tyttö

Moi oon siis aika nuori viel vain 12-vuotias mut aloitetaan. Eli en tiedä mikä mul on vikana! Kaikki on mennyt alamäkeä eikä se näytä loppuvan. Koulussa on alkanut tulla huonompia arvosanoja tai siis vuosi aiemmin mun huonoin koe numero ikinä oli 8 mut nyt se on 6?! Mä oon ollut väsyneempi, äreämpi, kiinnostus sosiaalisiin asioihin on laskenut, huono itsetunto, ulkonäkö huolia, alakuloisuutta suurimman osan ajasta, en osaa nauttia asioista samalla tavalla kuin ennen, vaikeaa keskittyä esim koulussa ja tuntuu että ois vaan parempi jos kuolisin, kiinnostus lähes kaikkeen on lähtenyt. En tiedä oonko masentunut tai jotain mutta siltä alkaa vaikuttaa ja oon tehnyt netissä masennus testejä ja kaikki on näyttänyt et mul ois masennus mut onko ne luotettavia? En uskalla puhua tästä kenellekään. Mitä jos tää onkin vaan joku vaihe? Oon epätoivoinen.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Olipa hyvä, että päätit kirjoittaa tänne!

Kirjoitit, että sinulla on kaikki mennyt alamäkeä ja se ei tunnu loppuvan. Olet huomannut, että arvosanasi ovat laskeneet ja koulussa on vaikea keskittyä. Tämän lisäksi kuvailit, kuinka tämä on vaikuttanut muun muassa mielialaasi ja kiinnostukseesi asioita kohtaan. Kerroit myös, että itsetuntosi on huonontunut ja on ollut ulkonäköhuolia. Oli myös surullista ja huolestuttavaa kuulla, kun kirjoitit, että kokisit olevan parempi, jos kuolisit.

Kysyit myös, että ovatko netin masennustestit luotettavia. Pohdit, voisitko olla masentunut ja olet tehnyt netissä masennustestejä, jotka ovat näyttäneet, että sinulla voisi olla masennus. Masennustestit voivat antaa suuntaa, mutta pelkästään niiden avulla ei pysty tekemään diagnoosia. Jos masennustestien tulokset kertovat sinulle, että sinulla voisi olla masennus ja olet itsekin pohtinut tätä samaa asiaa, niin silloin olisi ehdottomasti hyvä mennä juttelemaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Mietit myös, että voiko kyseessä olla vain jokin vaihe. Kurjan olon kanssa ei kannata koskaan jäädä yksin, vaikka mielialojen vaihtelu erityisesti murrosiässä on tavallista. Erityisesti silloin, jos kurjaa oloa jatkuu pitkään tai sitä on usein, kannattaa hakea itselleen tukea ja apua. Ymmärrän hyvin, että vaikeista asioista ei aina uskalla puhua, mutta kannustaisin sinua kuitenkin juttelemaan jonkun luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa. Aikuisten tehtävänä on olla tukenasi ja huolehtia siitä, että sinun olisi mahdollisimman hyvä olla. Joskus asiasta kertominen jollekin voikin keventää omaa mieltä, vaikka kertominen aluksi jännittäisikin.

Miltä sinusta siis tuntuisi ottaa asia puheeksi jonkun aikuisen kanssa, jonka koet luotettavaksi? Tällainen aikuinen voi esimerkiksi olla oman lähipiirin aikuinen. Koululla on myös ammattilaisia, kuten terveydenhoitaja ja kuraattori, joiden tehtävänä olla oppilaiden tukena kaikenlaisissa haasteissa. Terveydenhoitajalla ja kuraattorilla on vaitiolovelvollisuus ja he ovat myös tottuneet kohtaamaan monenlaisia haasteita, kuten lasten ja nuorten masentuneisuutta.

Joskus voi olla vaikea sanoa ääneen vaikeita asioita, mutta voit kokeilla hyödyntää esimerkiksi tätä Nuortennetin ”Huoli puheeksi” -lomaketta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/huoli-puheeksi-lomake/
Riittää, että rastitat lomakkeesta kohdat, jotka sopivat sinuun ja näytät lomakkeen haluamallesi aikuiselle.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Älä jää yksin! <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mikä mua vaivaa?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top