Siirry sisältöön
anonyymi

Olen 18 vuotias autisminkirjolla, ja en ole oppinut edelleenkään syömään ns. ”oikein”
En osaa löytää tietoa kunnolla netistä ja peruskoulussa minulla oli oppimisvaikeuksia. Katselin vähän aikaa sitten nuoremman sisareni kotitalouden kirjaa joka meilläkin oli koulussa, ja en saanut siitä mitään irti, koska se oli itselleni liian sekava ja hankalasti ymmärrettävä.

En itse ole koskaan kiinnittänyt omaan syömiseen oikeastaan huomiota, (syön sitä mitä on tarjolla, ja se on yleensä sitä samaa, aika yksipuolista? Pasta, kastike, peruna jne.) Mutta minua on viimeaikoina alkanut kiinnostaa urheilu/kehonrakennus koska liikun erittäin vähän, ja oman ymmärryksen mukaan syöminen on melko tärkeä osa sitä?
Mitä ihmisen pitää syödä ja kuinka paljon päivässä jos ottaa myös urheilun huomioon?
Mitä ne ruoka-aineet sisältää ja mihin ja miten ne auttaa?

Jostain syystä minulle on kaikki nuo ruokaympyrät ynnä muut ollut vaikeaa oppia ja ymmärtää. Mistään en ole saanut sellaista oikeasti huolellisen perusteellista ja tarkkaa vastausta jota osaisin hahmottaa. Löytyykö jostain esim. selkosuomella jotain hyödyllistä ohjetta?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Tervehdys!

Kiitos viestistäsi! Olet oikeassa, säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on tärkeä osa terveellistä elämää ja on hienoa, että tämä asia sinua kiinnostaa! On varmasti vaikea löytää selkeitä ja yksinkertaisia ohjeita asiaan, kun saatavilla on niin valtavasti tietoa ympäri nettiä. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää kuitenkin sitä, että ihmisen tulisi syödä 4–5 kertaa päivässä noin 3 tunnin välein. Lämpimällä ruoalla eli lounaalla ja päivällisellä puolet annoksesta tulisi sisältää salaattia ja eri värisiä kasviksia, yksi kourallinen esimerkiksi pastaa, perunaa tai riisiä sekä toinen kourallinen esimerkiksi lohta, lihaa tai kasvisproteiinia. Tarkempaa tietoa ja neuvoja löydät esimerkiksi täältä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/hyvinvointi/miten-syoda-terveellisesti/

On hienoa, että olet kiinnostunut liikkumisesta sekä terveellisestä ja monipuolisesta ruokailusta! Ohjeiden ja neuvojen viidakossa voi tuntua hankalalta löytää etsimäänsä ja siksi onkin hienoa ja tärkeää pyytää siihen apua. Voisikohan oppilaitoksesi tai työpaikkasi terveydenhoitaja auttaa tässä asiassa? Hän on alan ammattilainen ja varmasti pystyy neuvomaan tarkemmin sekä tarjoamaan hyviä sivuja, joilta löytää asiasta tietoa. Lisäksi kun lähdet kokeilemaan pikkuhiljaa niin opit tunnistamaan mikä määrä liikuntaa ja ruokaa tekee sinulle hyvää ja tarjoaa energisen ja hyvän olon! Tsemppiä kevääseen!

Aurinkoisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mitä ihmisen pitää syödä?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top