Siirry sisältöön
kiillehäiriö

Mun isä lyö, tonii, repii, tukistaa ja ”heittelee” mua. Sen lisäks se ei kato peiliin että mitä se on tehny vaan syyttelee mua kaikesta. Äsken se taas ”heitteli” ja repi mua, vaikka huusin et älä koske muhun ja lopeta. Koulussa saan selittää miks mul on mustelmii täynnä kädet tai et miks mun silmät on punaset ja turvonnu itkemistä.
Mitä mun pitäis tehä?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi. Kirjoitit vakavasta ja tärkeästä aiheesta. Lapsen satuttaminen ei ole ikinä oikein, niin kuin varmasti tiedätkin. Olen pahoillani siitä, että isäsi kohtelee sinua kuvailemallasi tavalla.

Viestistäsi ei selvinnyt, tietääkö joku aikuinen jo tilanteesta. Olisi tärkeää, että satuttaminen loppuisi, ja siksi olisi hyvä, että joku luotettava aikuinen saisi tietää siitä. Jos sinulla on esimerkiksi äiti, isovanhempi, kummi tai muu sukulainen, jolle voisit asiasta kertoa, niin suosittelen sitä lämpimästi.

Joskus vaikeasta asiasta voi olla helpompaa kertoa ensin jollekin perheen tai suvun ulkopuoliselle aikuiselle. Esimerkiksi koulussa tällaisia luotettavia aikuisia ovat opettajat, terveydenhoitaja ja kuraattori. He tietävät, miten asiassa pitää edetä, sillä se kuuluu heidän työhönsä. Jos sinusta tuntuu hankalalta ottaa asia suoraan puheeksi, voit täyttää tällaisen Huoli puheeksi –lomakkeen, johon voit rastittaa aiheen tai aiheet, joista haluat puhua: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/huoli-puheeksi-lomake/.

Jos haluat keskustella asiasta tarkemmin meidän kanssamme, voit soittaa meidän Lasten ja nuorten puhelimeen, kirjoittaa kirjeen tai tulla chattailemaan. Puhelimen numero on 116 111 ja se on auki arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20. Chat on osoitteessa https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/ ja se on auki maanantaista keskiviikkoon klo 17-20. Kirjeen voit puolestaan kirjoittaa täällä: https://www.lastenjanuortennetti.net/.

Muistathan, että lapsen satuttaminen ei ole koskaan lapsen oma syy. Isäsi ei saisi koskaan satuttaa sinua, vaan siinä hän tekee väärin. Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen kodin, jossa ei tarvitse pelätä. Siksi toivon, että haet asiaan apua. Olet toiminut todella rohkeasti, kun otit yhteyttä tänne.

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mitä mun pitäis tehä!?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top