Siirry sisältöön
Koulutus…?

Okei eli haluisin tietää, että mitä yläkouluissa niinkun yleensäkkään opetetaan. Itse menen kahdeksannelle luokalle syksyllä ja mietin vähän, että opetetaanko näitä tärkeäksi katsomiani asioita missään vaiheessa kouluissa?

1. Opetetaanko kouluissa Suomen lakeja tai edes niistä tärkeimpiä?

2. Opetetaanko nuorille ensiavun antoa?

3. Entäs meidän kaikkia ihmisoikeuksiamme?

4. Opetetaanko esim. 9. lk sitä miten olla hyvä vanhempi? Koska aina syytetään miten lapsien vanhemmat eivät ole osanneet kasvattaa lasta kunnolla, jos tulee vaikka käytösongelmia.

5. Tullaanko minulle opettamaan myöskään miten auttaa mielenterveysongelmaista läheistä ihmistä? Tai miten tunnistaa masentunut olotila toisessa tai miten tunnistaa itsetuhoiset ajatukset toisella?

6. Opetetaanko meille peruskouluissa myös miten maksaa veroja tai miten raha toimii ja mistä se tulee?

jkl567

Hyvä kysymys. En osaa vastata mitä koulussa nykyään opetetaan, kun omista yläasteajoista alkaa olla jo 7 vuotta, mutta hämmästyksekseni huomasin että juurikaan mitään noista hyödyllisistä tietotaidoista ei opetettu peruskoulussa.. tosin olen oppinut melkein kaikki myöhemmin elämässä.

Tärkein noista, eli ensiapua tulisi mielestäni ehdottomasti opettaa viimeistään yläasteen aikana.. tähän liittyen mielenterveysongelmista opettaminen saatetaan monessa koulussa kokea valitettavasti liian hankalaksi ja monimutkaiseksi käsitellä, eikä syyttä. Itse voi parhaiten auttaa mahdollisesti mielenterveysongelmaista kertomalla akuiselle tai kuraattorille.

Rahankäsittelytaidot, Suomen lait, jokamiehenoikeudet ja ihmisoikeudet olisi kyllä hyvä sisällyttää esim. matikan ja historian tunneille havainnollistaen että jää mieleenkin.

Tervetuloa näin olet hyvä vanhempi 15 vuotiaana -kurssille. Kukaan ei oikeastaan voi sanoa, että millainen on hyvä vanhempi, koska mielipiteet ja kasvatusmetodit eriävät niin paljon perheiden ja ikäluokkien välillä.

En tosiaan tiedä opetetaanko noita nykyään koulussa mutta osaa tosiaan pitäisi. On myös totta, että kasvatus ei ole pelkästään peruskoulun vastuulla, vaan kotonakin tulisi opettaa monia taitoja.

Yritän auttaa :)

Ihan aluks mun täytyy sanoa ett sulla on tosi hyviä aatuksia siitä, mitä olis hyödyllistä opettaa :) Yhteiskuntaoppi taitaa kiinnostaa sua, kunhan pääset sitä opiskelemaan ysillä!

1. Jotain ihan yleisiä lakiasioita, esim. joka miehen oikeudet, käydään kyllä. Varmasti joka koululla poliisikin käy säännöllisesti kertomassa mopoilusta ja päihteistä..? Tähän voin kyllä sanoa, ett lakitekstit on vähän hankalaa luettavaa. Lukiossa yhteiskuntaopin kolmonen käsittelee lakitietoutta, eikä mun kavereista monikaan ole tätä kurssia kehunut juuri tuon ymmärtämisen vaikeuden takia.

2. Ensiapua me harjoiteltiin terveystiedon tunnilla. Jos on aikaa, kannattaa käydä EA-kurssi (EA 1 ja 2) jos kiinnostaa! Tulee varmasti hyötyä, esim. työnhaussa. Tässä on ainakin yksi linkki Suomen punaires ristin sivuille tähän liittyen:
https://www.punainenristi.fi/opi-ensiapua

3. Mulle ihmisoikeidet (ainakin YK:n ihmisoikeusjulistus) tuli vastaan lukiossa uskonnon kolmoskurssilla. En todellakaan muista, käytiinkö näitä jo aiemmin! Tuskinpa…?

4. Useimmille yläkoululaisille vanhemmuus ei taida olla ihan ajankohtainen asia… Kyllä sitten kun sen aika tulee, saa tukea neuvoloista ja muualta. Kyllä tätäkin käydään _vähän_ läpi, esim. uskonnossa etiikkaan liittyy perhearvot. Ja taas yhteiskuntaopissa muistaakseni oli jotain perheestä ja vanhempien vastuusta…

5. Mielenterveys on tosi merkittävä osa kansanterveyttä, varsinkin burn out ja masennus. Kyllä tätä käydään läpi, muistaakseni terveystiedossa, mutta mielenterveys on todellakin aika monimutkainen aihe. Mielenterveysongelmille on vaikea kirjoittaa ”lääkärikirjaa” koska oireet ilmenee tosi yksilöllisesti. Ja näiden asioiden läpi käyminen voi todellakin aiheuttaa ahdistusta yläkouluikäisessä… (Lukiossa terveystieto 1 kattaa nää asiat aika pinnallisesti mutt kattavasti.)

6. Veroista puhutaan yhteiskuntaopissa. Progressiivista verotusta muistaakseni myös opeteltiin laskemaan ysiluokalla?

Kyllä näitä juttuja siis sivutaan yläkoulussa, mutt itse voin sanoa, ett oon oppinu enemmän yläkoulun jälkeen. Mä tosiaan olen käynyt nyt lukion, joten yläkoulun sisällöt on vähän hakusessa. Monet näistä, esim toi verotus, on kyll asioita, jotka tulee elämässä vastaan. Kyllä ne oppii sitten ihan käytännössä paremmin kuin kirjasta lukemalla!

ope ja rehtori

Hei. Hyvä että sinulla on kiinnostuksen kohteita. Kohdat 1, 3, 4 ja 6 liittyvät oppiaineista suoraan ainakin yhteiskuntaoppiin, ja myös terveystiedossa on niitä käsitteleviä asioita. Terveystiedossa tulee myös asiaa ensiavusta ja mielenterveydestä, ja saattaapa tulla muuallakin. Lakiasioita tulee esille monissa oppiaineissa, lait kuitenkin säätelevät jotakuinkin kaikkia elämänaloja, mutta eri opettajat varmaankin käsittelevät asioita vähän eri tavoilla. Toisilla lainsäädäntö näkyy selvemmin. Monissa yläkouluissa on myös valinnainen lakitiedon kurssi. Olen samaa mieltä että lakiasiat ovat tärkeitä. Mielellään kauhistellaan, jos nuoriso ei tiedä laeista tai rikkoo niitä. Miten niistä voi tietää, jos niitä ei missään opeteta? Onnea ja menestystä aloittajalle yläkouluun.

Nimetön

Meillä opetettiin yhteiskuntaopissa pääpiirteittäin laki asioita, jotta jonkinlainen kuvan sai miten Suomessa asiat hoidetaan, sekä rahaan ja veroihin liittyviä hommia käytiin, mutta ei varsinaisesti sitä miten veroja maksetaan. Terveystiedossa käytiin läpi perus ensiapu asioita ja mielenterveyteen liittyviä seikkoja ja huomioita, tämä on varmaan osittain opettaja kohtaista kuinka tarkasti asioita käydään. Uskonnon kautta esille nostettiin etiikan asioita eli juuri näitä ihmissoikeuksia ym. Tuohon kohtaan neljä liittyen en ainkaan itse muista että 9lk. olisi opetettu vanhemmutta, mutta toisaalta se asia ei ole tuon ikäisenä vielä kovin monelle suomalaiselle ajankohtainen ja toisaalta vanhemmutta ei oikein voi koulussa opettaa, koska jokainen lapsi ja ihminen on erilainen.

Amislainen

Heips! hyviä kysymyksiä. Itse olen just viime kesänä päässyt yläkoulusta ja nyt kun on aikaa,niin voin helpottaa pohtimistasi vastaamalla kysymyksiisi:

1. Opetetaanko kouluissa Suomen lakeja tai edes niistä tärkeimpiä?

9lk meillä ei muistaakseni ollut mitään, että kaikki suomenlait pitäisi opetella, ehkä opettaja saattoi sanoa opettaessaan jotain mutta yläasteella ei pahemmin käsitellä lakeja. Ainakan meillä ei ollut mitään Suomen lakeja, eli tuskin.

2. Opetetaanko nuorille ensiavun antoa?

Joo, sitä on terveystiedon tunneilla. Opettaja käskee oppilaiden elvyttää elvytysnukkea, voi joutua parin kanssa sitomaan toisen raajaa (kättä tai jalkaa) ja voi oll, että katsotte jotain ensiapuun littyviä opetusvideoita.

3. Entäs meidän kaikkia ihmisoikeuksiamme?

Ihmisoikeuksia käsitellään yhteiskuntaopissa ja maatiedossa, eli 9lk asiaa.

4. Opetetaanko esim. 9. lk sitä miten olla hyvä vanhempi? Koska aina syytetään miten lapsien vanhemmat eivät ole osanneet kasvattaa lasta kunnolla, jos tulee vaikka käytösongelmia.

Riippuu koulusta, meillä ei ainakaan puhuttu, mutta ehkäisystä puhutaan.

5. Tullaanko minulle opettamaan myöskään miten auttaa mielenterveysongelmaista läheistä ihmistä? Tai miten tunnistaa masentunut olotila toisessa tai miten tunnistaa itsetuhoiset ajatukset toisella?

Kyllä, mutta tuskin hirveästi. Enemmänkin perusasioita:
– Kuunteleminen
-Keskustelu (kysyt, mikä painaa hänen mieltään? Miksi hän on allapäin? Jos henkilöstä näkyy viiltelyn jälkiä. Kehotetaan menemään puhumaan aikuiselle (opettaja, terkkari, psykiatri)

6. Opetetaanko meille peruskouluissa myös miten maksaa veroja tai miten raha toimii ja mistä se tulee?

Tuskin. Luulen, että aiheesta puhutaan enemmän toisen asteen koulutuksessa. Ainakaan minun peruskouluaikanani ei puhuttu raha-asioista paljoakaan, en ainakaan enään muista mitään. Amikseen,kun menin alettiin vasta puhumaan niistä asioista.

Toivottavasti hyödyit vastauksista!
Hyviä koulupäiviä! :)

Vastaa aiheeseen: Mitä teille opetettiin yläkoulussa??

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top