Siirry sisältöön

Miten kertoa läheisille ettei jaksaisi enää olla lestadiolainen?

ninna

Hei! Oon siis 16v tyttö ja oon jo pari vuotta kattonu kaikkia ohjelmia ku jäin koukkuun tv-sarjoihin ja sit nyt kesän mittaan oon alkanu kuunteleen musiikkia, sellaista mikä ei lestadiolaisille sovi. Välillä tulee sellanen olo et en mä haluu mennä seuroihin, ku omatunto kolkuttaa ku on tehny syntiä ja kaikenlisäks se synti ei tunnu pahalta. Se tuntuu pahalta et ku menee seuroihin, nii tulee paha olo, ku valehtelee itelle ja läheisille et on uskomassa vaik ite on jo tehny päätöksen ettei oo. En uskalla kertoo vanhemmille, etenkään parhaille ystäville jotka todella uskoo niin voimakkaasti jumalaan. Ja yhden kaverin sisko on kieltäny uskon ja se otti sen niin raskaasti et pelkään et se ei haluis enää olla mun ystävä ja se murtuis jos kertosin sille etten halua enää uskoa. Koska voin itekki sanoa ettei musta uskois, kaikki pitää mua niin uskovaisena ja kilttinä, mut oon vähän niinku ulkoisesti ”uskovainen” mut sydämessäni en. Seki on hassua et tavallaan uskon jumalaan, mut en sillä tavalla ja mietin kokoajan et entä jos taivas onki olemassa ja joudun kuoltuani helvettiin, mutta sitte oon aatellu et sitte joudun helvettiin jos jumala haluaa ihmisiä sillä rangaista. Myös sitä oon aatellu et jos jumala on niin se on paha henki koska se antaa ihmisten kuolla, kitua, kärsiä nälkää yms. Mikä jumala se sellanen on? Ei se oo oikein! Mutta niin, jos joku osais auttaa, miten uskaltaa puhua vaik ystävien kaa asiasta ekaks nii kertokaa ihmeessä!(:

Minä

Minäki oon ollu lesta:) ite on kyllä vieläkään uskalla sanoa sitä vanhemmille. Kaverit tietää jo eikä haittaa vaikka kaikki sais tietää…yritä olla rohkea,kerro asia mahollisimman nätisti kaverilles.ei hyvä kaveri voi noinvain jättää

HotChocolate

Heippa! :)

Ekaksi, Jumala ei todellakaan halua ”rankaista” tai kiduttaa ihmisiä tai keitään muitakaan eliöitä täällä maanpäällä vaan nyt esimerkkinä se helvetti on kristinuskossakin siksi että sinne joutuu jos ei Jeesus olisi kuollut meidän puolestamme ja jos emme olisi/ole pyytäneet häntä elämäämme.
Kärsimys ja köyhyys maailmassa on omaa syytämme, sen kaiken aiheuttaa synti ja meidän itsekkyytemme ja pahuutemme. Eihän ihmiset toki ole mitään 100% pahoja, mutta että olisi vaikeaa kuvitella Jumala joka on itse antanut Jeesuksen meille (Jeesus on olemassa että saisimme syntimme anteeksi mitä me ei itse voida hyvittää koskaan täydellisesti, Jumala vähän niinkuin kyllästyi meidän toilailuihin ja päätti että auttaa meitä kun ei itse oikein osattu), haluaisi sitten että me kärsittäisiin.
Tähän maailmaan kuuluu munkin uskoni mukaan toki kärsimys, mutta Jumala suo siihen myös iloa ja kaikkea hyvää.
Joskus jossain oli sellainen sitaatti kuin että ihminen kysyi Jumalalta miksei tämä tee mitään köyhyyden ja kärsimyksen estämiseksi ja Jumala vastasi että ”minähän yritän, mutta ette toimi niinkuin neuvon”.
Jumala siis neuvoo kyllä rakastamaan toisiamme (auttaa, kannustaa ja olla tukena) ja tosiaan pitää toisistamme, koko luomakunnasta huolta, mutta ei aina tehdä niinkuin olisi hyvä ja oikein.
Jeesus onneksi pitää meistä ongelmissakin huolta joten Jumala ei hylkää vaikka ollaankin vähän tämmösiä itse kukin.

Sitten, lestadiolaisuudesta luopuminen ei tarvitse tarkoittaa kristinuskosta ja Jeesuksesta luopumista jos niin haluat. Mulle on uskoni vaikeissa ajoissa sanottu että usko ei ole uskoa ilman epäuskoa, kuuluu ihmisyyteen ja uskoon välillä epäillä sitä kaikkea ja monesti se antaa lopulta vaan varmuutta siitä että jotakin suurempaa on olemassa.
Kehotan sua lämpimästi juttelemaan vaikka netissä tai lähimmällä seurakunnalla papille tai seurakunnantyöntekijälle, heiltä monesti saa hyviä neuvoja uskossa elämiseen jos tuntisit että sitä tarvitset.
Jumala kuitenkin Raamatunkin mukaan itse synnyttää ja antaa meille sen uskon, se ei ole jotain mitä voimme itse luoda tai hallita vaan uskokin on lahja minkä me saamme kyllä kun pyydämme, vaikka ihan lyhyellä rukouksella ”Jeesus, kuule mua ja tule mun sydämeeni, ota mua kädestä ja kulje mun kanssani, aamen”.
Jeesus nimittäin kuulee pienimmänkin huokauksen sydämessämme ja tulee hätiin kun apua tarvitaan.

Kavereiden kanssa kannattaa keskustella rakentavasti ja kertoa omista mielipiteistään ja kokemuksistaan missä tahansa tilanteessa niin, että huomioi itsensä sekä muut.
Se voi toisesta tuntua samanlailla vaikealta mutta molemminpuolinen ymmärrys ja aika varmasti auttaa :)
Mulla ei ole mitään hyviä neuvoja tähän, mutta MLLn ja koulun palvelut sekä tosiaan seurakunta (myös netissä kirkkojen ja seurakuntien sivut) voisivat antaa tukea ja vinkkejä.

Paljon siunausta ja tsemppiä! Rukoilen sun puolestasi ja pyydän anteeksi jos koit että tuputan tätä kristinuskoa sulle, kiihdyn vaan kun on enemmän sanottavaa kun ehdin kirjoittaa :-)
Raamattua kannattaa lueskella ja pohtia sillä Jumala kyllä rakastaa ja pitää huolta eikä hän sieltä mihinkään katoa vaikka usko haparoisikin välillä pimeässä.
Kiitos viestistäsi ja kaikkea hyvää!

Jari

Kannattaa olla kiltisti

Entinen

Hei! Olen ollut lestadiolainen ennen, kielsi uskon yli vuosi sitten. Kaverini ovat yhä samat ja suurin osa siis lestadiolaisia. Myös he ovat monesti miettineet kieltääkö usko vai ei ja miten läheiset ottavat asian.

Vastaan kaikille samalla tavalla: ole varma päätöksestä, on-off lestadiolaisia on jo liikaa. Välillä tuntuu että haluaa olla ja välillä ei halua. Sun tilanne kuulostaa vielä siltä että et ole ihan varoilla vesillä. Itselläni meni noin kaksi vuotta ennen kuin tein lopullisen päätöksen. Eli vasta sitten kun oikeasti et enää muuta mieti ja alkaa tuntua todella ahdistavalta kun joudut esittää uskovaista kun et todellakaan tunne olevasi enää sellainen.

Toinen: kaverisi ovat perseestä jos eivät ymmärrä. Itse en menettänyt ainuttakaan. Jos he eivät ymmärrä että olet onnellisempi kun ei tarvitse esittää muuta kuin on niin he eivät ole todellisia ystäviä, et tarvitse heitä mihinkään jos et kelpaa sellaisena kuin olet.

Kolmas: äitini kanssa välit olivat hetken ajan huonommat mutta aika harvoin tätäkään tapahtuu, rohkeasti suu vain auki sitten kun oikeasti tuntuu siltä. Ei siihen kuole.

Fiksuja päätöksiä sulle ja tsemppiä!

Anna 222

Lestadiolaisuus on lähinnä hengellistä väkivaltaa; älyttömine sääntöineen. Jumala kehoittaa syömään kasviksia vanhassa testamentissa, mutta silti lessut vetävät lihaa. Meikata ei kyllä saa eikä katsoa tv tä. Voi hyvää päivää.

Uuden edessä rohkeasti

Hei . Luovuin noin 2 kk sitten lestadiolaisuudesta . Vanhempani eivät koskaan ole olleet lestadiolaisia . Sain koko ajan kun olin uskomassa niin kuulla kuinka minun pitäisi auttaa vanhempiani saamaan parannuksen armo. Kun kerroin kavereille etten ole enään uskomassa niin heistä en ole kuullut sen jälkeen mitään. Mutta syy voi minun kohdalla olla myös se että olen kehitysvammainen ja kaverini eivät olleet. Olet aloittaja rohkea kun haluat ajatella asioita itse . Kerta vain rohkeasti asiasta . Tukea on saatavana jostain uskontojen uhreista , muilta ei lestadiolaista….
Voimia aloittajalle . Itse uskon kyllä Jumalaan mutta en erottele ihmisiä kuten lestadiolaiset tekevät . Itse olen iältäni 14-20 v tasolla .
Myös evl kirkosta voi kysyä apua .

Ex lestadiolainen

Hei . Luovuin noin 2 kk sitten lestadiolaisuudesta . Vanhempani eivät koskaan ole olleet lestadiolaisia . Sain koko ajan kun olin uskomassa niin kuulla kuinka minun pitäisi auttaa vanhempiani saamaan parannuksen armo. Kun kerroin kavereille etten ole enään uskomassa niin heistä en ole kuullut sen jälkeen mitään. Mutta syy voi minun kohdalla olla myös se että olen kehitysvammainen ja kaverini eivät olleet. Olet aloittaja rohkea kun haluat ajatella asioita itse . Kerta vain rohkeasti asiasta . Tukea on saatavana jostain uskontojen uhreista , muilta ei lestadiolaista….
Voimia aloittajalle . Itse uskon kyllä Jumalaan mutta en erottele ihmisiä kuten lestadiolaiset tekevät . Itse olen iältäni 14-20 v tasolla .
Myös evl kirkosta voi kysyä apua .

moi

mitä kuuluu

nössö

moi! itellä ollu jo kauan sellanen fiilis, että en jaksais enään olla lesta. ajatukset on kokoajan sitä luokkaa, että haluan erota tästä, ja elää ”vapaammin”. oon jo kauan haaveillut korvakoruista, ja nyt oon jo monta viikkoa selaillut netistä paikkoja, missä ottaa korvikset. äiti löytää kokoajan mun pöydiltä kynsilakkoja, meikkejä ja klipsikorviksia: on varmasti huomannut, että tytär ei oo enään kovin vahvoilla vesillä lestadiolaisuuden suhteen. en vaan jotenkin saa sanotuksi sitä: alotettua sitä keskustelua vanhempien kanssa, ja oltua se perheen ”musta lammas”, kun muut ovat lestadiolaisia ja menneet naimisiinkin. mutta ei tämä tunnu musta hyvältä, tiiän että olisin onnellisempi ilman lestadiolaisuutta.

oot ihana

Moi.
Mun mielestä sun vaan vaikka kannattaa olla su äitille ja iskälle sillee ku ne kerkeää ja pystyy niin pyydät ne vaikka johonkin sun huoneeseen esim ja alat keskustelemaan niiden kanssa asiasta että miten ite ajattelet ja ne ei tee sulle mitään. Tosiaan se saattaa olla niille vaikeaa ja saattaa niitä harmittaakin, mutta jos itse koet että et koe itseäsi enään lestadiolaiseksi niin se on oma päätös. ET joudu helvettiin.

Kavereiden pitäis ymmärtää sut ja ei ne saa alkaa väheksymäään tai sen tapaista.
Sanot vain niillekin että en koe enään että olen lesta.

I am very dumb 😌

Hmm, en tiedä kannattaako uskoa mua, koska en tosiaan oo lestadiolainen… mutta mitä jos vaan sanoisit ihan suoraan, että uskot edelleen, mutta tää kyseinen yhteisö ja uskonto rajoittaa sua liikaa? Sä saat uskoa just sillä tavalla, mikä susta tuntuu oikealta, eikä sun tarvitse olla lestadiolainen, jotta voit uskoa Jumalaan. Raamatussa tai missään muuallakaan ei sanota, että ihmisen pitäis laillisesti kuulua johonkin uskonnolliseen ryhmään ollakseen uskovainen. Sano asiat niin kuin ne on. Ei kaunistellen, mutta mahdollisimman ystävällisesti. Toivottavasti tästä oli jotain suuntaa antavaa apua! ❤️

Tyyppä

Moi! Oon 12-14 vuotias tyttö ja en haluu enää olla lestaadiolainen. Oon kertonu täst jo vanhemmille mutta ne sano et en voi sua pakottaa olemaa lestaadiolainen mut silti ne sano et oon liian nuori tekemää tämmösen päätöksen. Oon jo täs yli puol vuotta miettiny et pitäskö erota tost. Ja nyt oon noitten suviseurojenkin jälkeen päättäny varmasti että en enää haluu olla lestaadiolainen. Se ei vaa oo mun juttu ja oon kuunnellu musiikkiski jo täs puolisen vuotta ja rakastan sitä. Unelmoin korviksist ja meikeistä ja muista jutuista jo pitkää. Mun kaks parasta kaverii (ei lestaadiolaisia) rohkasee mua vaan ottaa asian uudellee puheeks (ne ei todellakaa pakota mua eroomaa tost)
Usko ei enää oo tärkee mun elämäs ja haluun vaa elää vapaammi.
Auttakaa pliis kertomaa miten otan asia puheeks uudellee!🙏

Katsoin vähän Raamattua

”Jeesus huusi kovalla äänellä: Joka uskoo minuun, ei usko minuun, vaan lähettäjääni. Joka näkee minut, näkee lähettäjäni. Minä olen valo ja olen tullut maailmaan siksi, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen. Jos joku ei noudata minun sanojani, vaikka on ne kuullut, en minä häntä tuomitse. En ole tullut tuomitsemaan maailmaa, vaan pelastamaan sen. Jos joku torjuu minut eikä ota sanojani vastaan, hänellä on kyllä tuomarinsa: se sana, jonka olen puhunut, tuomitsee hänet viimeisenä päivänä.” (Joh 12:44-48)

Vastaa aiheeseen: Miten kertoa läheisille ettei jaksaisi enää olla lestadiolainen?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top