Siirry sisältöön
Entiiä

Joo Elikkäs kysymyshän onkin tos jo noi ja mul kaikki oireet täsmää siihe, porukatkin iha 100% varmoi et mul o se…

Imhinen

Miksi haluat juuri kyseisen diagnoosin? Harhaluuloisuushäiriö on vakava mielen sairaus, joka luokitellaan psykoosisairauksien joukkoon. Virheellinen tai hätiköity diagnoosi kyseisestä sairaudesta voi valitettavasti vaikeuttaa elämääsi monin tavoin myöhemmin. En ole terveydenhuollon ammattilainen mutta vähän kärjistetysti väittäisin, että jos pärjäät arjessa, pystyt käymään koulua normaalisti, ja todellisuudentajusi on niin hyvä että saat tästä viestistä selvää, sinulla tuskin on psykoottista häiriötä.

Mikäli sinulla on mielenterveysongelmia tai -oireita, kannattaa hakeutua juttelemaan esimerkiksi koulussa terveydenhoitajan, lääkärin, kuraattorin tai psykologin kanssa. Myös yksityisen terveydenhuollon kautta voi lähteä etenemään mikäli vanhemmillasi on valmiutta maksaa siitä. Terveydenhoidon ammattilainen voi sitten arvioida tilanteesi ja ohjata sinut eteenpäin, mikäli näkee siihen tarvetta. Itse ei itseään kannata lähteä diagnosoimaan eikä antaa myöskään läheisten sellaista tehdä. Saattaa olla, että tilanne meneekin ohi tai helpottaa ihan vain muutamalla käynnillä esimerkiksi terkkarin luona.

Verkkari

Heippa!

On todella hienoa, että tulit rohkeasti kysymään täältä neuvoa tilanteeseesi. Kerroit, että sinulla on oireita, jotka sopivat mahdollisesti harhaluuloisuushäiriöön. Kerroit, että myös perheesi ajattelee, että sinulla on mahdollisesti harhaluuloisuushäiriö. Pohditkin, miten harhaluuloisuushäiriöön saa diagnoosin.

Olet ollut todella rohkea ja toiminut viisaasti, kun olet jakanut tilanteesi perheesi kanssa. Kun olet kertonut turvallisille aikuisille tilanteestasi, sinun ei tarvitse enää kannatella asiaa yksin ja saat tarvitsemaasi apua. Oletteko jutelleet esimerkiksi vanhempiesi kanssa, miten asiassa olisi hyvä edetä? Ehkä he ovat esimerkiksi ajatelleet varata sinulle ajan lääkäriin, jossa tilannettasi ja mahdollista diagnoosia saataisiin selviteltyä tarkemmin.

Harhaluuloisuushäiriö on psykoottinen häiriö, joka vaatii erikoislääkärin eli psykiatrin arvioinnin. Kannattaakin siis kääntyä lääkärin puoleen, jotta ammattilaiset voivat lähteä selvittämään oireitasi ja antaa sinulle oikeanlaista apua tilanteeseen. Voisitko jutella esimerkiksi vanhempiesi kanssa, jos he varaisivat sinulle ajan yleislääkärille tai psykiatrille, jotta saisit mahdollisimman pian tukea? Voit myös aina hakeutua itse esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai -kuraattorille, jotka ammattilaisina osaavat auttaa sinua ja ohjata eteenpäin oikeanlaisen tuen piiriin. Tärkeintä on, että saat tukea ja apua tilanteeseesi.

Meidän ilmaiseen Lasten ja Nuorten puhelimeen (puh. 116 111) voi aina soittaa, jos haluat jutella tilanteestasi tai mistä tahansa asiasta luottamuksellisesti ja anonyymisti. Voit myös kirjoitella chatin tai nettikirjeen välityksellä, jos se tuntuu sinulle luontevammalta vaihtoehdolta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

Lisäksi on olemassa ilmainen MIELI ry:n Kriisipuhelin (puh. 09 2525 0111), joka päivystää ympärivuorokauden mielenterveyden kriiseissä ja sinne soittaminen on aina anonyymia sekä luottamuksellista. On myös tärkeää muistaa, että jos tarvitset akuutisti apua mielenterveyden kanssa, niin ole rohkeasti yhteydessä oman terveysasemasi päivystykseen tai sen ollessa suljettuna, voit soittaa päivystysapuun (puh. 116 117). Jos tarvitset apua henkeä uhkaavaan tilanteeseen tai muuhun hätätilanteeseen, ole aina yhteydessä hätänumeroon (puh. 112).

Toivon sinulle kovasti kaikkea hyvää ja lämpöä loppukevääseen. Muista, että olet tärkeä ja arvokas sekä apua on aina saatavilla <3

Vastaa aiheeseen: Miten mä saisin diagnoosin harhaluulohäiriöön

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top