Siirry sisältöön
14v tyttö

Äitini huutaa minulle kaikesta. Kyse ei ole vain siitä että riitelisimme paljon, vaan äitini haukkuu minua esim. Läskiksi. Joka päivä kun tulen kotiin, äitini on ovella vastassa. Tänään sattui taas yksi tapaus. Saavuin kotiin teatteriharjoituksista, äitillä oli asiaa. Asia ei ollut mitenkään erikoinen. Olin unohtanut siivota huoneeni ennen kouluun lähtöä. Äiti alkoi heti huutamaan minulle, haukkumaan laiskaksi, läskiksi ja alkoi pian syyttää minua esim. isäni ja hänen erosta. Pian tilanne oli se, että hän äänittää minusta puhelimellaan äänitystä, jossa huutoitken olohuoneen sohvalla. [Osa tekstistä poistettu] Hän tallensi tämän äänityksen puhelimelleen ja kutsui sitä todistusaineistoksi. Kysyin mistä. Äiti vastasi että se on todiste agressiivisuudestani ja siitä että minut on vietävä laitokseen. Hän uhkasi lähettää sen lastensuojeluviranomaisille, jotka veisivät minut laitokseen, koska ”päässäni on jotain vikaa”. Tuntuu että äiti purkaa omaa väsymystään ja vihaansa minuun. Minulla on kaksi siskoa. Heille äiti ei koskaan sano tai tee mitään tällaista. Äitini sanontoihin kuuluu myös, että ”pilaan tämän perheen” ja että olen pettymys. Onko tämä normaalia äidin käytöstä vai olisiko syytä kertoa jollekin?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi!

Moderoin tekstistäsi kohdan, jossa olit kuvaillut fyysistä väkivaltaa, koska se saattaisi järkyttää muita lukijoita. Olen kuitenkin lukenut tekstisi kokonaan.

Oli todella ikävä lukea, millä tavoin äitisi on kohdellut sinua. Äitisi on käyttäytynyt sinua kohtaan väärin. Voi olla, että olet oikeassa siinä, että äitisi mahdollisesti purkaa sinuun omaa väsymystään ja vihaansa, mutta se ei missään nimessä oikeuta tuollaiseen käytökseen. Aikuisena hänen tulisi pysytä käsittelemään vaikeita tunteita muilla tavoin.

Toivon todella, että et usko niitä asioita, mistä äitisi on sinua nimitellyt ja syytellyt. Et ole tehnyt mitään väärää. Sinä olet hyvä ja arvokas juuri tuollaisena. Ikinä ei ole myöskään lapsen syy, jos esimerkiksi vanhemmat ovat eronneet tai perheessä on vaikea tilanne – nämä asiat ovat aina aikuisten vastuulla.

Kuvailemasi asiat, kuten nimittely, syyttely ja uhkailu ovat henkistä väkivaltaa. Kuvailit myös, kuinka äitisi oli käyttänyt fyysistä väkivaltaa riitatilanteessa. Fyysinen väkivalta ja kurittaminen ovat laissa kielletty. Kaikenlainen väkivalta on aina väärin ja sinulla on oikeus kokea olosi turvalliseksi.

Näin vakavasta asiasta on ehdottoman tärkeää kertoa jollekin, eikä sinun tule jäädä asian kanssa yksin. Vastauksena siis kysymykseesi: tuo käytös ei ole normaalia äidin tai aikuisen käytöstä ja on syytä kertoa jollekin!

Mainitsit viestistäsi, että äitisi on uhkaillut sinua lastensuojeluviranomaisilla. Itseasiassa lastensuojeluviranomaiset osaisivat varmasti auttaa sinua tässä asiassa. He ovat sinun puolellasi ja heidän tehtävänään on huolehtia, että sinulla on turvallista olla. Laitokseen meneminen on yleensä se viimeinen vaihtoehto, jos lastensuojelu ei pysty auttamaan muilla keinoilla. Oman paikkakunnan lastensuojeluun voi olla yhteydessä itse ja täältä linkistä voit lukea ohjeet, miten yhteyttä voi ottaa: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/apua-lastensuojelusta/

Yksi tapa saada apua, on kertoa asiasta jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle, joka voi olla yhteydessä lastensuojeluun puolestasi. Esimerkiksi opettajalla, koulukuraattorilla, kouluterveydenhoitajalla tai nuorisotyöntekijällä on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Jos sinulla on omassa lähipiirissäsi turvallisen tuntuinen aikuinen, kuten vaikka sukulainen tai kaverin vanhempi, niin voit kertoa avun tarpeestasi heille myös. Oli aikuinen kuka tahansa, niin tärkeää, että kerrot asiasta jollekin, etkä jää yksin.

Jos haluat jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti, niin voit soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Voit tulla myös chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. Vapaaehtoiset päivystäjämme voivat pohtia kanssasi, miten voit toimia tilanteessa. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Olet todella rohkea, kun kirjoitit tämän viestin ja kannustan sinua hakemaan lisää tukea itsellesi. Sinulla on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön. Olet tärkeä ja arvokas! <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

[Nimi poistettu]

Minäkin koen kovasti sellaista ))):
Isosisko haukkuu minua papanaksi

Tyttö 12

No siis ei toi kyl oo mitään normaalii äiti. Kyllä munkin äiti huutaa mulle ja sillee, mutta oletan et se johtuu masennuksesta ja siitä, että sen työpäivät on niin tyhmät. Mut äiti on sellainen tyyppi johon pitäs voida luottaa, ja joka ei ainakaa haukuu omaa lastaan.

Kantsii puhuu jollekki koulun aikuselle tai terkkari ainaki meillä ottaa kaiken tosi tosissaa ja kiinnniittää niin paljon huomiota.

Vastaa aiheeseen: Normaali äiti?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top