Siirry sisältöön
ahdistunut

moi mulla on jatkuvasti paha olla yritän olla ilonen vaikka sitä en ole..mua kiusataan koulussa mua syrjitään yms eikä mul oo mun luokal ketää sellast kaverii joka ois munkaa ja tukis mua ku mul on vaikeet sit mua ahistaa ku oon pari kertaa purkanu mun oloo [osa tekstistä poistettu] …mun ope huomas ne jäljet tänää ja soitti siit kotii…mä en vaan tiiä mulla on tosi paha olla en tiiä. mitä mun pitäis tehä mä itken joka ilta/yö ja kaikki surkee pyörii mielessä… auttakaa mitä mun pitää tehä [osa tekstistä poistettu] …

MLL Ylläpito

Hei,

hyvä, että kirjoitit tänne! Toivon, että saat muilta nuorilta vertaistukea ja kannustusta.

Kiusaaminen ja syrjiminen koulussa on väärin ja se ei ole millään tavalla sinun syysi. Kiusaaminen musertaa kenen tahansa mieltä ja tekee pahan olon. Ehdottomasti sinun tulee saada purkaa pahaa mieltäsi ulos/johonkin, mutta se ei saa olla jotain sellaista, mikä vahingoittaa sinua. Itsensä satuttamisesta tulee loppujen lopuksi vaan pahempi olo eikä mahdollinen hetkittäinen helpotus kanna sen pidemmälle. Nyt tulisikin löytää jokin toinen keino, jolla saisit pahaa oloasi purettua.

Voisitko ensin aloittaa siitä, että kertoisit jollekin aikuiselle – kotona tai koulussa – kiusaamisesta? Koulussa siihen tulisi puuttua välittömästi. Sen lisäksi saisit jakaa pahan olosi jonkun kanssa. Voisitko myös kertoa, miten olet tähän asti purkanut kiusaamisesta aiheutuvan ahdistuksen? Aikuisten tulee ottaa, ja uskonkin, että he ottavat, asiasi vakavasti. On hyvä, että opettaja jo reagoi näkemäänsä!

Se jälkeen voisit miettiä (tai miettiä jonkun kaverin/vanhemman/muun aikuisen) kanssa, mitä tekisit silloin, kun paha olo iskee lujasti päälle ja tekisi mieli purkaa oloa vahingollisella tavalla. Voisiko se olla, että hakeudut sen aikuisen juttusille tai soitat kaverille? Tai kirjoitat, kuinka sinua ottaa päähän/ahdistaa/tekisi mieli huutaa…mitä vaan tunteita sinulla onkaan. Mikä tahansa muu ei-vahingoittava keino.

Muista, että syy ei ole sinussa, vaan kiusaajissa!

Tsemppiä!!

antskub

Kirjoita vaik tekstiviesti sun vanhemmalle tosta jutusta ja kerro siin et sul on paha olla. Se voi olla helpompaa ku puhuminen…

:)

Hei, ihan ekaks mä haluaisin halata sua tiukasti ja kuiskata sun korvaas, että kaikki on hyvin <3
Koita kestää. Mä tiedän tasan tarkkaan ton tunteen, kun kukaan ei tue ja joutuu olemaan yksin… Siitä tulee tosi paha olo eikä oikeen sit pysty tekemään asialle mitään… Mutta hyvä kun kirjotit tänne!

Eli, sun kannattais ettiä sun koulusta joku muu, joka on yksin (?), ei haittaa vaikka olis vuosi tai parikin ikäeroa. Meet vaan juttelee, se piristää varmasti vaikka ei tuntiskaan toista. Sit voit puhua sille tyypille sun huolista, kun ootte tutustunu, ja sit helpottaa. Ja tunne on Varmasti molemminpuolinen :)

Illalla kannattaa rentoutuu, laita vaikka ruokaa tai leivo tai siivoa, ja kuuntele musiikkia. Se rentouttaa ja voit vaikka tanssia :D Kyl se siitä, sä oot vahva etkä anna kenenkää estää jos haluut tehdä jotain, oo ihan oma ittes!

:)

Hei, ihan ekaks mä haluaisin halata sua tiukasti ja kuiskata sun korvaas, että kaikki on hyvin <3
Koita kestää. Mä tiedän tasan tarkkaan ton tunteen, kun kukaan ei tue ja joutuu olemaan yksin... Siitä tulee tosi paha olo eikä oikeen sit pysty tekemään asialle mitään... Mutta hyvä kun kirjotit tänne!

Eli, sun kannattais ettiä sun koulusta joku muu, joka on yksin (?), ei haittaa vaikka olis vuosi tai parikin ikäeroa. Meet vaan juttelee, se piristää varmasti vaikka ei tuntiskaan toista. Sit voit puhua sille tyypille sun huolista, kun ootte tutustunu, ja sit helpottaa. Ja tunne on Varmasti molemminpuolinen :)

Illalla kannattaa rentoutuu, laita vaikka ruokaa tai leivo tai siivoa, ja kuuntele musiikkia. Se rentouttaa ja voit vaikka tanssia :D Kyl se siitä, sä oot vahva etkä anna kenenkää estää jos haluut tehdä jotain, oo ihan oma ittes!

MLL Ylläpito

Hei,

viestistäsi saa kyllä hyvin kuvan siitä, miten paljon murhetta kannat mielessäsi. Ensinnäkin tuo kiusaaminen, jota olet joutunut kokemaan, on tosi tosi ikävää ja väärin sinua kohtaan. Kiusaaminen voi vaikuttaa itsetuntoon ja minäkuvaan kovin pitkän aikaa, mutta niistä kokemuksista ja kaikesta kiusaamisen tuomasta pahasta mielestä voi selviytyä ja moni on selvinnytkin. Tärkeää on, että pidät mielessä sen, että kiusaaminen ei ole ollut sinun syysi. Se on ollut paha asia, mitä sinuun on kohdistettu jostain sellaisesta syystä, mikä ei liity millään tavalla sinuun, vaan kiusaajiin.

Olet myös joutunut miettimään aikuisten asioita ja pitämään ikävää salaisuutta. Ehkä ero oli jollain tavalla kuitenkin helpotus, kun ei enää tarvinnut sinunkaan salailla ja pettäminen loppui? Vanhempien ero on silti satuttava asia, vaikka ymmärtäisikin sen olevan ainut oikea ratkaisu. Sitä saa surra ja se saa tuntua pahalta.

Mietin, että ymmärtääköhän isäsi, että haluaisit viettää hänen kanssaan aikaa ja kaipaisit hänen huomiota? Kirjoitin juuri toiselle nuorelle saman asian tiimoilta, että joskus asiat ja tunteet pitää sanoa suoraan, koska me aikuiset saatamme olla niin ”sokeita” ilmiselvillekin asioille. Eli tässä tapauksessa sille, että sinä kaipaisit isääsi ja sitä, että hän olisi sinuun yhteydessä ja kiinnostunut sinusta. Mitä jos hän ajattelee, ettet tarvitse/kaipaa häntä? Voi toki olla, että vaikka sanoisit ajatuksesi hänelle suoraan, muutosta ei tapahtuisi, mutta silloin tietäisit itse ainakin tehneesi asian selväksi. Toisen ihmisen käytöstä ei voi muuttaa, jos hän ei sitä halua muuttaa. Entäpä jos haluaakin, muttei tällä hetkellä vaan ymmärrä siinä olevan vikaa ja että siihen toivottaisiin muutosta?

Ei ole mitään liian pientä ongelmaa, etteikö voisi pyytää apua ja tukea. Jos mieltä painaa jokin asia ja on paha olla, on se sitten mikä tahansa asia, niin siihen saa pyytää apua. Sinulla on isoja murheita mielessäsi ja todellakin ansaitset saada niihin apua! Käytkö tällä hetkellä koulua? Jos käyt, niin kannustaisin sinua lähestymään koulunne kuraattoria tai terveydenhoitajaa ja kertomaan avoimesti näistä asioista, mistä kirjoitit. Jos on vaikea kertoa ja nimetä asioita/tunteita, voit valmiiksi kirjoittaa niitä paperille ja joko antaa sen aikuiselle tai pitää sitä itselläsi muistilappuna. Tai sitten voit vain sanoa, että ”mulla on ollut paha olla jo x aikaa..” ja kertoa vaikka konkreettisesti noista itkukohtauksista. Loppu viimeksi kannattaa olla niin avoin ja rehellinen, kuin vain pystyt olemaan, jotta aikuinen tajuaa sinun tarvitsevan nyt oikeasti tukea. Älä yhtään vähättele, koska sinä ansaitset saada apua ja sitä on saatavilla!

Muista myös Lasten ja nuorten puhelin ja nettipalvelut (chat ja nettikirjepalvelu). Niissä voi ilmaiseksi, nimettömänä ja luottamuksella puhua aikuisen kanssa.

Lämmin halaus, rohkeutta ja voimia!!

tyttö 15v

Olet tosi rohkea kun uskalsit kirjoittaa tuon tekstin
toivottavasti tulet pärjäämään Onnea!<3

HotChocolate

Tiedän ton tunteen todella hyvin, noin nimittäin kävi mullekin suurinpiirtein.
Oot todella taistelija, jaksoit taistella vaikka sua kiusattiin ja ymmärrän että siitä kyllä jää hitaasti paranevat arvet, joten ei ole välttämättä edes ihme jos et uskalla puhua jossain tilanteissa jne, mutta siihen saa apua! :)
Olisi tosi tärkeää, että puhuisit tästä jollekin, ihan kelle vaan! Oli se paras kaveri, vanhemmat, koulukuraattori/psykologi, opettaja… niin heiltä saat apua!
Kaverin kanssa voitte mennä kertomaan opelle, tai vanhemmat voi soittaa koululle ja kertoa siitä tarkemmin, eikä sun tartte välttämättä ees puhua, voit kirjoittaa tunteistasi paperille ja antaa sen heille?

On tosi inhottavaa että olet joutunut kokemaan kiusaamista, ja kamalaa että kiusaajiakin löytyy.
Et kuitenkaan ole yksin ja opettajilla sekä muulla koulun henkilökunnalla on velvollisuus auttaa, ja vanhempasikin varmasti osaavat neuvoa mitä tehdä tilanteessasi.

Siunausta ja tsemppiä sinne! Oot arvokas, ihana ihminen! :)

toinen tytttö 15w

hyvä ku joku muuki on tälläses samas tilantees..muo masentaa lähes koka päivä ja kaikki tuntuu turhalta ja alkaa joskus melkeen itkettää..plus sain viime kesänä kahet lemput kahelt pojalt..se vasta vihlas! ja vaivaa ne edelleenki..ja mä oon ottanu tavotteeks puoli maratonin ja juoksentelenki melkeen joka viikko 10km yks lenkki ja sit pienempii 3-6km lenkkei ja tuntuu et nekään ei riitä..ja jalat on pascana siit..mut mul ei oo ees paljoo vapaa-aikaakaan ku soitan myös poikkihuiluu ja siin on treenit pari-kolme kertaa viikos plus teoriat..ja tää ysi luokka ois kyl tärkeetä nyt hoitaa kunnol et pääsiski sinne lukioon..MUT MÄ EN VAAN JAKSA! oon yleensä kyl kans tosi ilonen ja positiivinen mut usein on huono olla..mut voimia ja jaksamista sinulle! toivottavasti asiasi järjestyvät!

Soulsister

hei ”minä’ mä tiedän miltä susta tuntuu. Mulla on itsellä just tällä hetkellä sama kuin siulla, tosin pahempikin mut anyway.. Ite oon ykköne ja toi koulusta stressaamine on nii tuttua. Mua itseänikin helpotti kun poikaystäväni astui kuvioihin, eikö sulla ole ketään kelle voit kertoa? Ei mitään ystävää tai ketään? Jos ei oo, niin mä suosittelen menemään kuraattorin puheille! Ne yleensä osaa auttaa ja on tosi mukavia:) Se on kamalaa jos kotona menee huonosti.. Mullakin menee kotona tosi huonosti.. Joten tiiän täsmälleen miltä susta tuntuu kun ei voi kotonakaan oikeen mitää jutella/kertoa. Koulusta sen verran että turhaan stressaat, stressaaminen ei auta asiaa. Ja muista pitää lepoa ja tehä myös semmost mistä tykkäät! Lukioon pääsee yleensä ihan 8 ja alle 8 keskiarvolla, joten älä stressaa niistä numeroista! Kyl sä lukioon pääset, ellet aatelllu ressuun tms mis se keskiarvo pitää olla ihan hirveen hyvä. Mä oikeesti suosittelen kuraattorilla käymistä:)

ihasurkeena

Oon kans 15.w tyttö ja mullon iha sama tilanne ku teillä. mun mielenkiinto kaikkee tavallistaki kohtaan on iha lopahtanu,enkä jaksa oikein mitään. tunnen oleani ruma,läski ja täysn epäonnistunu ihmisenä.Mut päätin etten anna mun pahanmielen pilata mun nuoruus vuosia. Mä tuen teitä täältä ainaki ajatuksissani. Koitetaan yhes tsemppaa tää vuosi!

tyttö08

mulla on paha olla kotona asun äidin ja isä puolen kanssa. käyn isälläni usein mutta musta tuntuu että äiti ei halaisi että kävisin isällä. mä en ikinä puhu äidille koska pelkään sitä että se alkaa huutaa se huutaa mulle todella usein. haluaisin asua isälläni. isälle uskallan puhua enemmän kun se ei mullu huuda . äitini on varmasti väsynyt töistä mutta se ei minusta silti oikeuta lapselle huutamiseen. [Osa tekstistä poistettu] mulla on pelko miehiä kohtaan. eli pelkään joitain meidän koulun mies opettajia ja pelkään myös isä puoltani vaikka minulle ei olla tehty mitään. ja vielä mun kaveri muuttaa pois. ja se oli mun paras kaveri pojista . [Osa tekstistä poistettu] ja mä vaan haluaisin eroon hetkeksi mun äidistä. en tiedä mitä tekisin. sanoin äidille yksi päivä että haluaisin muuttaa isälle mutta äiti kieltäytyä ja sanoi ” miten miten minä pärjäisin ilman sinua ja sun kaverit on täällä tää on vaam joku vaihe ” mä oon halunnu muuttaa noin 3 vuotta niin tuskin on vaihe.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”tyttö08”,

Kiitos viestistäsi!

Ikävä kuulla, että sinulla on kotona paha olla. Hienoa kuitenkin, että rohkeasti kirjoitit olostasi tänne Nuortennetin keskustelupalstalle.

Kerroit, että käyt isälläsi usein ja haluaisit asua hänen luonaan. Sinusta tuntuu, että äitisi ei haluaisi sinun käyvän isälläsi. Pelkäät myös puhua äidillesi, sillä pelkäät hänen alkavan huutamaan. Tunnistat hyvin, että äitisi saattaa olla töistä väsynyt ja olet siinä oikeassa, että väsymys ei oikeuta huutamiseen. Hienoa kuulla, että uskallat kuitenkin puhua isällesi! Olet myös rohkeasti kertonut muuttotoiveestasi äidillesi! Ikävä kuitenkin kuulla, että äitisi vähätteli kokemustasi sanomalla tämän ajatuksen olevan vain vaihe.

Kerroit myös, että pelkäät miehiä. Joskus pelolle ei voi mitään, vaikka mitään ei olisi tapahtunutkaan. Oletko koskaan kertonut tästä pelostasi kenellekään? Usein omien pelkojen käsitteleminen jonkun luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa voi helpottaa ajan myötä.

Kurja kuulla, että kaverisi on muuttamassa pois. Jos on jonkun kanssa ollut läheinen ja paljon tekemisissä, niin se on iso muutos elämässä, jos tämä henkilö esimerkiksi muuttaa kauemmaksi. Se voi ja saakin herättää vaikeita tunteita. Onko sinulla mahdollisuutta pitää häneen yhteyttä?

Kerroit rohkeasti myös itsesi satuttamisesta ja itsetuhoisista ajatuksista. Nämä herättävät minussa ison huolen – itsensä satuttaminen ja itsetuhoiset ajatukset ovat aina sellaisia, joihin tarvitsee saada apua. Sinun ei tarvitse olla vaikeiden ajatusten kanssa yksin, vaan sinulla on oikeus saada apua itsellesi.

Kannustaisin sinua tapaamaan koulusi kuraattoria tai terveydenhoitajaa. He ovat tottuneet työssään kohtaamaan monenlaisia vaikeita asioita ja heidän tehtävänään on olla tukenasi. Heille voit kertoa niin kotitilanteestasi kuin myös itsetuhoisista ajatuksistasi. He varmasti tekevät parhaansa, että pystyvät auttamaan sinua tilanteessasi.

Omille vanhemmilleen on usein hyvä olla myös avoin omista tunteistaan. Kerroit, että isällesi sinun on helpompi puhua. Voisitko ajatella, että kertoisit hänelle samat asiat, jotka olet kirjoittanut tänne? Jos äidillesi tuntuu hankalemmalta puhua, niin voisitko ajatella kirjoittavasi hänelle esimerkiksi kirjeen? Joskus tekstin välityksellä on helpompi tuoda omia ajatuksiaan esille.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Muista, että olet tärkeä ja arvokas! <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: paha olla

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top