Siirry sisältöön
Luulotautinen

Olen nyt 17-vuotias. Aloin juomaan viinaa satunnaisesti 15-vuotiaana ja ensimmäinen 3pv putki oli uutenavuotena 2021. 16-vuotiaana juominen alko menee huolestuttavaan suuntaan ja ku päästiin peruskoulusta niin sen kesäkuun join viinaa melkein joka päivä. Sitte ku alko amk niin join joskus jopa 2-3krt viikossa, koska oli vapaa-aikaa aika paljon. Sitten tuli kuvioihin kannabis, ja ku muutin omilleni vähä ennen uuttavuotta 2022 nii siinä tammi/helmikuussa aloin käyttämään kannabista joka päivä iltasin. Viinaa en juonu ollenkaan enää siinä vaiheessa, mut kaljaa epäsäännöllisesti. Kokeilin pari kertaa myös lsd:tä ja psilosybiinisieniä käytin jokusen kerran. Kun ammattikoulun ensimmäinen kesäloma alko niin kokeilin ekstaasia kerran. Kesäkuussa kulu kaljaa jonki verran ja kannabista. Heinäkuun puoles välissä lopetin kannabiksen mut join viel pari kertaa. Sit elokuun alussa aloin olee kokonaa selvinpäin ja lopetin nikotiininki kokonaa. Kerkesin olee selvänä n. Kuukauden, kunnes poltin kannabista taas jonku verran ja join viinaa kerran. Jatkoin sen jälkee terveellisii elämäntapoja mut sit tuli kreikanmatka ja koko sen viikon join kaljaa jonku verran joka päivä, poltin tupakkaa ja yhen jointin, joka ei ollu päihdyttävää laatua. Ostin pullon rommia ja ku pääsin kotii niin join puolet siitä ja kaadoin lavuaarii seuraavana päivänä. Siit on nyt viikko ja oon ollu selvinpäin ja tarkotus on olla kokonaan ilman jatkossa. Huolestuttaa vaan, onko toi kaikki voinu aiheuttaa mulle jonku sydänsairauden tai haimasairauden? Syke oli 120 kun tein ruokaa. Se voi johtua stressistä, ku oon seurannu älykellon avul mun sykettä neuroottisesti pari päivää. Syke tuntuu välillä myös rinnassa jos siihen keskittyy ja näkyyki rinnan liikkeenä. Kävin lääkärissä enne lomamatkaa ja maksa-arvot, hemoglobiini, verensokeri jne oli kunnossa, mitä nyt verenpaine oli koholla vähän, mutta huolestuttaa voiko mulla olla joku sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, läppävika tai joku rytmihäiriö. Oireita ei kyllä oo ollu mutta silti.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi!

Kiitos viestistäsi! Hienoa, että kirjoitit tänne, etkä ole jäänyt yksin pohtimaan asiaa.

Ihan ensimmäisenä haluan sanoa, että on ihan mahtava juttu, että olet ollut selvinpäin ja haluatkin olla ilman päihteitä jatkossa. Voit olla ylpeä itsestäsi! Muutenkin tosi hienoa, että rohkeasti kerroit avoimesti päihteiden käytöstäsi. Oli ikävä kuulla, että juominen oli lähtenyt huonoon suuntaan ja myös muut päihteet ovat tulleet kuvioihin. Hienoa kuitenkin, että sinulla on halua pysyä erossa päihteistä!

Kirjoitit, että sinua huolestuttaa, onko päihteiden käytöstä voinut tulla sinulle jotakin terveyshaittaa. Valitettavasti en osaa tähän kommentoida, mutta kannustaisin sinua kertomaan huolestasi lääkärille. Lääkäri osaa tarvittaessa tehdä tarkempia tutkimuksia ja voisi tuoda samalla sinulle myös mielenrauhaa asian suhteen. Lääkärille on tärkeää myös kertoa rehellisesti päihteiden käytöstä.

Myös päihteistä eroon pääsemiseen on hyvä hakea apua. Esimerkiksi lääkäri osaa tarvittaessa ohjata tässä asiassa eteenpäin tai apua voi itsekin pyytää terveysasemalta. Jos olet koulussa, niin asiasta voi mennä juttelemaan myös kouluterveydenhoitajan kanssa. Täältä voit lukea tästä aiheesta vielä lisää: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/paihteet/miten-paihteista-paasee-eroon/

Meillä on myös Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111), jos haluat jutella tästä aiheesta tai jostakin muusta nimettömästi ja luottamuksellisesti. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Mukavaa syksyn jatkoa!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Päihteiden vaikutus terveyteen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top