Miten päihteistä pääsee eroon?
Nuorille päihderiippuvuus kehittyy herkemmin kuin aikuisille ja se heikentää terveyttä merkittävästi. Esimerkiksi alle 14-vuotiaana alkoholinkäytön aloittaneista 40 %:lla on ongelmia alkoholin kanssa aikuisiällä. Nuorena aloitettu tupakointi lyhentää elinikäennustetta eikä nuoren keho kestä samalla tavoin päihteiden vaikutusta kuin aikuisella. Suurin riski päihteiden käytössä liittyy aivojen kehitykseen sekä tapaturma-alttiuden kasvuun. Vaikka olisi jo ehtinyt käyttää päihteitä, lopettaminen on aina terveydelle hyväksi.
Nuoren, joka haluaa lopettaa päihteidenkäytön, kannattaa pyytää ammattilaisilta apua. Neuvoja ja ohjeita saa esimerkiksi kouluterveydenhuollosta sekä oman paikkakunnan nuorisoasemat, nuorten terveysneuvonnasta ja A-klinikoilta. Yhteystiedot löytyvät oman kunnan nettisivuilta tai soittamalla kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen vaihteeseen.
Apua hakiessasi muista, että et ole ainoa. Moni on tarvinnut apua päihteidenkäytön lopettamiseen ja moni on myös onnistunut siinä.
Mielenterveysseuran Nuortenlinkistä löydät Nuorten päihdemittari -testin:
Auttavia puhelimia
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin p. 116 111
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin
Irti Huumeista ry:n auttava puhelin p. 0800 98 066
Irti Huumeista ry:n auttava puhelin
Mielenterveysseuran Kriisipuhelin p. 358 10195202
Mielenterveysseuran Kriisipuhelin
Aiheeseen liittyvät
- Päihteet
- Päihteisiin liittyvät lait ja ikärajat
- Päihteidenkäyttöön liittyvät riskit
- Jos perheenjäsenen päihteidenkäyttö huolestuttaa
- Jos kaverin päihteidenkäyttö huolestuttaa
- Mielen hyvinvointi
- Elämäniloa