Siirry sisältöön

Miten päihteistä pääsee eroon?

Nuorille päihderiippuvuus kehittyy herkemmin kuin aikuisille ja se heikentää terveyttä merkittävästi. Esimerkiksi alle 14-vuotiaana alkoholinkäytön aloittaneista 40 %:lla on ongelmia alkoholin kanssa aikuisiällä. Nuorena aloitettu tupakointi lyhentää elinikäennustetta eikä nuoren keho kestä samalla tavoin päihteiden vaikutusta kuin aikuisella. Suurin riski päihteiden käytössä liittyy aivojen kehitykseen sekä tapaturma-alttiuden kasvuun. Vaikka olisi jo ehtinyt käyttää päihteitä, lopettaminen on aina terveydelle hyväksi.

Nuoren, joka haluaa lopettaa päihteidenkäytön, kannattaa pyytää ammattilaisilta apua. Neuvoja ja ohjeita saa esimerkiksi kouluterveydenhuollosta sekä oman paikkakunnan nuorisoasemat, nuorten terveysneuvonnasta ja A-klinikoilta. Yhteystiedot löytyvät oman kunnan nettisivuilta tai soittamalla kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen vaihteeseen.

Apua hakiessasi muista, että et ole ainoa. Moni on tarvinnut apua päihteidenkäytön lopettamiseen ja moni on myös onnistunut siinä.

Mielenterveysseuran Nuortenlinkistä löydät Nuorten päihdemittari -testin:

Nuorten päihdemittari -testi


Auttavia puhelimia

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin p. 116 111

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin

Irti Huumeista ry:n auttava puhelin p. 0800 98 066

Irti Huumeista ry:n auttava puhelin

Mielenterveysseuran Kriisipuhelin p. 358 10195202

Mielenterveysseuran Kriisipuhelin

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top