määvaan

Eli oon 20 vuotias iha muute perusterve ukko. Ongelmana vaa on pakkomielteet. Mun on esim pakko koskea joka tavaralla nokkaan, ranteeseen ja napaan. Jos kosken oikealla käjellä johonki, pitää koskea myös vasemmalla. Kotoa lähtiessä pitää tarkastaa monta kertaa että kaikki hellat ja kahvinkeittimet ja saunat on kiinni. Jääkaapin ovea pitää myös painella paljon. Asunnossa minulla on parvekkeessa kaksi ovea, ja molemmissa kahvat on eri asennossa(toinen pystyssä ja toinen poikittain) sillon ku ne ovat kiinni, ja mua häirittee se aivan hulluna ku on pakkomielteen mukaan ne pitäs olla samassa asennossa, eli joudun pitämään ulommaista ovea auki. Liekkös nämä sitten jotakin pakkoliikkeitä, tai tic liikkeitä mistä joku on joskus jotaki puhunu. Minulla on pakko painella silmiä kiinni supistaa huulia ja hieroa ylähuulta nokkaa vasten. Kättä pitää jäykistellä ja suoristaa. Päätä pitää jäykistää silleen että käännän päätä vasemmalle ja pidän suuta auki. Myös silmiä pitää painella ja räpytellä ja puhumiseen keskittyminen on välillä vaikeaa kun pitää keskittyä siihen räpyttelyn tahtiin. Sitten on tämmösiä erillaisia sarjoja, että esim ensin pitää nuolasta leukaa, sitten hierasta ylähuulta nokkaa vasten ja sen jälkeen vielä painella silmiä. Ja vielä uutena on tullut huulien supistelun yhteydessä semmosta hmh ja tuhina ääntä. Osaisko siis kukkaan kertoa että mikähän mulla on? :D

MLL Ylläpito

Hei,

kuvaamasi pakkoliikkeet ja ajatukset kuulostavat oireilta, joita ilmenee OCD:ssa ja/tai Touretten syndroomassa. En tiedä, oletko koskaan jutellut kenenkään ammattilaisen kanssa oireistasi, mutta suosittelen lämpimästi sinua varaamaan ajan vaikka oman terveyskeskuksesi lääkärille. Oireisiin on saatavissa apua ja varmasti arkeasi helpottaisi huomattavasti, jos oireet vähenisivät ja saisit ne paremmin hallintaan. Lääkäri on myös ainut, joka voi antaa todellisen diagnoosin.

Ocd ja Tourette ovat yleisiä, joten et todellakaan ole yksin asian kanssa. En tiedä missä päin Suomea asut, mutta ainakin pääkaupunkiseudulla on saatavilla myös vertaistukea.

Tsemppiä ja hae ihmeessä apua, niin arkesi helpottuu!

Perustyttö

Eli oon ihan normaali ja perusterve 14v tyttö ja ensimmäisen 4luokalla alkoi pakkomiele ajatella lausetta ”n-y-t nyt, hep!”. Siitä pääsin kuitenkin eroon parin viikon jälkeen mutta 7luokan lopulla aloin tekemään kai korvan lihaksilla niin että kuulin huminaa ja nielaisin samaan aikaan ja sitä oli noin pari kuukautta. Ja nyt viimeisin ja pitkäaikasin pakkoliike alkoi hieman ennen kesälomaa 2019, loppui pariksi kuukaudeksi ja tuli 8lk alussa takaisin, ja se on kulmakarvojen nostelu ja korvien liikuttaminen joko eri aikaan tai samaan aikaan. Sitä on ollut jo aikalailla syksystä asti paljon enkä enää itse edes huomaa jos sitä teen mutta kaverit siitä usein huomauttelee että ”hei sä teit taas sen kulmakarvajutun”. Miksi mulla on tällasia?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Pahoittelut, että olet joutunut odottamaan vastausta!

Kyselit, että miksi sinulla on ollut erilaisia pakkoliikkeitä. Me emme täällä ole terveydenhoitoalan ammattilaisia eli emme osaa tarkkaa vastausta antaa. Joillakin ihmisillä on tälläisiä niin sanottuja pakkoliikkeitä eli kehossa tapahtuu liikkeitä omasta tahdosta riippumatta. Ne eivät ole vaarallisia, mutt ymmärrän hyvin, että ne voivat tuntua ikäviltä. Ehkäpä voisit käydä juttelemassa asiasta koulusi terveydenhoitajan kanssa, hän osaa varmasti tarkemmin kertoa sinulle näistä pakkoliikkeistä ja siitä onko niitä mahdollista oppia hallitsemaan, jos ne haittaavat sinun arkeasi.

Outo hytkyilijä

Moi oon 16v tyttö perusterve jos polvivikoja ei lasketa. Tajusin jossainvaiheessa että mulle tulee jotai pakkoliikkeitä esim, käsien läpsäytys keskellä tuntia tai random sätkyilyä. Niitä tuli jo 7 luokalla ennen sitä en huomannut, ammattikoulussa paheni, alussa kun jännitti niin paljon niin niitä ei tullut mutta parin pvn jälkeen niitä tuli enemmän, saatan esim läimäyttää pöytää tai heittää puhelimen ilman syytä, miksi näitä tulee?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”Outo hytkyilijä”.

Kiitos viestistäsi. Mietit pakkoliikkeittesi syitä. Hyvin ymmärrettävää, että nämä liikkeet hämmentävät. Monella ihmisellä voi kuitenkin olla vaarattomia, tahdosta riippumattomia kehollisia liikkeitä. Syitä näihin liikkeisiin en osaa sanoa, sillä en ole terveydenhoitoalan ammattilainen. Jos asia sinua kuitenkin vaivaa, voit siitä kysyä esimerkiksi terveydenhoitajalta koulussa tai terveysasemalla. He osaavat varmasti kertoa sinulle enemmän mistä on kyse.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

hamsteri

Moi! Oon 13-v (täytän tänä vuonna 14) tyttö. Mulla on siis astmaa, vitiligo, krooninen korvatulehdus ja joku toinen ihosairaus. Mulla on siis nyt tänä vuonna alkanu tulee sellasii ns pakkoliikkeitä. Joskus saatan vain heilutella käsiä todella kovaa, hytkähtää, sanoa jonkun pienen sanan esim ”moi” ja heilutella samalla käsiäni. Näitä oireita ei tapahdu tietyin väliajoin. Yleensä kerran päivässä. Joskus useammin, joskus harvemmin. Minun on myös jatkuvasti pakko ojentaa käsivarsiani ja jalkoja. Silmien pyörittelykin on suht useaa. Mistä voisi olla kyse?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki hamsteri.

Kiitos viestistäsi.

Kerroit, erilaisista kehosi liikehdinnöistä ja ymmärsin, että ne tulevat aika automaattisesti tai että sinulla on tarve tehdä jokin tietty liike kehollasi ja mietit nyt mistä voisi olla kyse.

Ihmisillä on usein tapoja tai liikehdintöjä, joita teemme enemmän tai vähemmän tietoisesti. Jotkut liikehdinnät voi olla pelkkä opittu tapa, kun taas jotkin ovat kehon omia automaattisia liikehdintöjä, joihin emme voi aina vaikuttaa. En valitettavasti osaa sanoa mistä sinun liikehdintäsi voisivat johtua mutta jos itse koet, että niistä on vaivaa on syy hyvä selvittää. Voit olla yhteydessä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajaan tai kuntasi terveyskeskukseen. He osaavat varmasti yhdessä kanssasi miettiä mikä on liikehdintöjen syy sekä jos on olemassa keinoja hallita tai hillitä näitä impulsseja.

Toivottavasti löydät ratkaisun tilanteeseesi.

Aurinkoisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Pakkomielteet ja pakkoliikkeet

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.