Siirry sisältöön
määvaan

Eli oon 20 vuotias iha muute perusterve ukko. Ongelmana vaa on pakkomielteet. Mun on esim pakko koskea joka tavaralla nokkaan, ranteeseen ja napaan. Jos kosken oikealla käjellä johonki, pitää koskea myös vasemmalla. Kotoa lähtiessä pitää tarkastaa monta kertaa että kaikki hellat ja kahvinkeittimet ja saunat on kiinni. Jääkaapin ovea pitää myös painella paljon. Asunnossa minulla on parvekkeessa kaksi ovea, ja molemmissa kahvat on eri asennossa(toinen pystyssä ja toinen poikittain) sillon ku ne ovat kiinni, ja mua häirittee se aivan hulluna ku on pakkomielteen mukaan ne pitäs olla samassa asennossa, eli joudun pitämään ulommaista ovea auki. Liekkös nämä sitten jotakin pakkoliikkeitä, tai tic liikkeitä mistä joku on joskus jotaki puhunu. Minulla on pakko painella silmiä kiinni supistaa huulia ja hieroa ylähuulta nokkaa vasten. Kättä pitää jäykistellä ja suoristaa. Päätä pitää jäykistää silleen että käännän päätä vasemmalle ja pidän suuta auki. Myös silmiä pitää painella ja räpytellä ja puhumiseen keskittyminen on välillä vaikeaa kun pitää keskittyä siihen räpyttelyn tahtiin. Sitten on tämmösiä erillaisia sarjoja, että esim ensin pitää nuolasta leukaa, sitten hierasta ylähuulta nokkaa vasten ja sen jälkeen vielä painella silmiä. Ja vielä uutena on tullut huulien supistelun yhteydessä semmosta hmh ja tuhina ääntä. Osaisko siis kukkaan kertoa että mikähän mulla on? :D

MLL Ylläpito

Hei,

kuvaamasi pakkoliikkeet ja ajatukset kuulostavat oireilta, joita ilmenee OCD:ssa ja/tai Touretten syndroomassa. En tiedä, oletko koskaan jutellut kenenkään ammattilaisen kanssa oireistasi, mutta suosittelen lämpimästi sinua varaamaan ajan vaikka oman terveyskeskuksesi lääkärille. Oireisiin on saatavissa apua ja varmasti arkeasi helpottaisi huomattavasti, jos oireet vähenisivät ja saisit ne paremmin hallintaan. Lääkäri on myös ainut, joka voi antaa todellisen diagnoosin.

Ocd ja Tourette ovat yleisiä, joten et todellakaan ole yksin asian kanssa. En tiedä missä päin Suomea asut, mutta ainakin pääkaupunkiseudulla on saatavilla myös vertaistukea.

Tsemppiä ja hae ihmeessä apua, niin arkesi helpottuu!

Perustyttö

Eli oon ihan normaali ja perusterve 14v tyttö ja ensimmäisen 4luokalla alkoi pakkomiele ajatella lausetta ”n-y-t nyt, hep!”. Siitä pääsin kuitenkin eroon parin viikon jälkeen mutta 7luokan lopulla aloin tekemään kai korvan lihaksilla niin että kuulin huminaa ja nielaisin samaan aikaan ja sitä oli noin pari kuukautta. Ja nyt viimeisin ja pitkäaikasin pakkoliike alkoi hieman ennen kesälomaa 2019, loppui pariksi kuukaudeksi ja tuli 8lk alussa takaisin, ja se on kulmakarvojen nostelu ja korvien liikuttaminen joko eri aikaan tai samaan aikaan. Sitä on ollut jo aikalailla syksystä asti paljon enkä enää itse edes huomaa jos sitä teen mutta kaverit siitä usein huomauttelee että ”hei sä teit taas sen kulmakarvajutun”. Miksi mulla on tällasia?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Pahoittelut, että olet joutunut odottamaan vastausta!

Kyselit, että miksi sinulla on ollut erilaisia pakkoliikkeitä. Me emme täällä ole terveydenhoitoalan ammattilaisia eli emme osaa tarkkaa vastausta antaa. Joillakin ihmisillä on tälläisiä niin sanottuja pakkoliikkeitä eli kehossa tapahtuu liikkeitä omasta tahdosta riippumatta. Ne eivät ole vaarallisia, mutt ymmärrän hyvin, että ne voivat tuntua ikäviltä. Ehkäpä voisit käydä juttelemassa asiasta koulusi terveydenhoitajan kanssa, hän osaa varmasti tarkemmin kertoa sinulle näistä pakkoliikkeistä ja siitä onko niitä mahdollista oppia hallitsemaan, jos ne haittaavat sinun arkeasi.

Outo hytkyilijä

Moi oon 16v tyttö perusterve jos polvivikoja ei lasketa. Tajusin jossainvaiheessa että mulle tulee jotai pakkoliikkeitä esim, käsien läpsäytys keskellä tuntia tai random sätkyilyä. Niitä tuli jo 7 luokalla ennen sitä en huomannut, ammattikoulussa paheni, alussa kun jännitti niin paljon niin niitä ei tullut mutta parin pvn jälkeen niitä tuli enemmän, saatan esim läimäyttää pöytää tai heittää puhelimen ilman syytä, miksi näitä tulee?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”Outo hytkyilijä”.

Kiitos viestistäsi. Mietit pakkoliikkeittesi syitä. Hyvin ymmärrettävää, että nämä liikkeet hämmentävät. Monella ihmisellä voi kuitenkin olla vaarattomia, tahdosta riippumattomia kehollisia liikkeitä. Syitä näihin liikkeisiin en osaa sanoa, sillä en ole terveydenhoitoalan ammattilainen. Jos asia sinua kuitenkin vaivaa, voit siitä kysyä esimerkiksi terveydenhoitajalta koulussa tai terveysasemalla. He osaavat varmasti kertoa sinulle enemmän mistä on kyse.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

hamsteri

Moi! Oon 13-v (täytän tänä vuonna 14) tyttö. Mulla on siis astmaa, vitiligo, krooninen korvatulehdus ja joku toinen ihosairaus. Mulla on siis nyt tänä vuonna alkanu tulee sellasii ns pakkoliikkeitä. Joskus saatan vain heilutella käsiä todella kovaa, hytkähtää, sanoa jonkun pienen sanan esim ”moi” ja heilutella samalla käsiäni. Näitä oireita ei tapahdu tietyin väliajoin. Yleensä kerran päivässä. Joskus useammin, joskus harvemmin. Minun on myös jatkuvasti pakko ojentaa käsivarsiani ja jalkoja. Silmien pyörittelykin on suht useaa. Mistä voisi olla kyse?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki hamsteri.

Kiitos viestistäsi.

Kerroit, erilaisista kehosi liikehdinnöistä ja ymmärsin, että ne tulevat aika automaattisesti tai että sinulla on tarve tehdä jokin tietty liike kehollasi ja mietit nyt mistä voisi olla kyse.

Ihmisillä on usein tapoja tai liikehdintöjä, joita teemme enemmän tai vähemmän tietoisesti. Jotkut liikehdinnät voi olla pelkkä opittu tapa, kun taas jotkin ovat kehon omia automaattisia liikehdintöjä, joihin emme voi aina vaikuttaa. En valitettavasti osaa sanoa mistä sinun liikehdintäsi voisivat johtua mutta jos itse koet, että niistä on vaivaa on syy hyvä selvittää. Voit olla yhteydessä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajaan tai kuntasi terveyskeskukseen. He osaavat varmasti yhdessä kanssasi miettiä mikä on liikehdintöjen syy sekä jos on olemassa keinoja hallita tai hillitä näitä impulsseja.

Toivottavasti löydät ratkaisun tilanteeseesi.

Aurinkoisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Ihminen:)

Heippa! Olen 12v tyttö, mulla ei oo todettu mitään vakavaa sairautta. Mulla on nyt 3-4kk ollut pakkomielle naksautella sormia, se sattuu vähän, mutta tuntuu silti jotenkin hyvältä. Yleensä naksauttelen kun oon ahdistunut tai on tylsää(erityisesti koulussa)Lisäksi mulla on tullu pakkoliikkeitä mihin kuuluu: olkien kohauttelu, käsien kouristaminen ja suoristaminen, kädellä huitominen, käsillä lyönti päähän tai jalkaan/reiteen sekä oon sanonu näiden pakkoliikkeiden kanssa jotain sanoja (esim. ikkuna). Pakkomielteitä on mulla esim.”jos en saa sitä punasta karkkia sieltä pussista, nii mun äiti kuolee”. Viittaako nämä oireet Touretteen, tai johonkin muuhun sairauteen?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ” Ihminen:)”,

kiitos viestistäsi. Hyvä, kun kirjoitit tänne meille mieltäsi askarruttavasta asiasta etkä jäänyt yksin ajatustesi kanssa.

Kerroit pakkomielteestäsi naksutella sormia, pakkoliikkeistä ja pakkoajatuksista. Pohdit voivatko ne viitata johonkin sairauteen. On ihan normaalia, että ihmisillä on lieviä ja ajoittain ilmeneviä pakkoajatuksia ja toimintoja eikä ne useinkaan ole merkki häiriöstä tai sairaudesta. Jotkut tällaiset ajatukset ja toimet voivat olla opittuja tapoja ja niistä voi myös oppia pois tai ainakin vähentämään niitä. Esimerkiksi sormien naksuttaminen voi juurikin tuntua hyvältä ja siksi sitä tulee tehtyä. Jos pakkoajatukset ja toiminnot kuitenkin vievät päivässä paljon aikaa ja haittaavat jokapäiväistä elämää ja ihmissuhteita niin silloin niihin on hyvä kiinnittää huomiota. Jos asia sinua huolettaa niin kerro ihmeessä ajatuksistasi ja tuntemuksistasi jollekin luotettavalle aikuiselle. Tällainen luotettava aikuinen voi olla esimerkiksi vanhempasi, koulun opettaja, terveydenhoitaja tai vaikkapa koulupsykologi. Usein jo se, että juttelee asioistaan jonkun kanssa helpottaa omaa oloa, kun saa jakaa asiansa eikä jää sen kanssa yksin.

Jäin miettimään, kuinka toimit silloin, kun sinulla on jotakin pakkoliikkeitä tai -ajatuksia. Pakkoajatuksista ja -toiminnasta (kuten esimerkiksi siitä sormien naksuttelusta) voi ohjata tietoisesti ajatuksia muualle tekemällä jotakin itselleen mieleistä, kuten esimerkiksi katsomalla sarjoja tai elokuvia, lukea kirjaa tai kirjoittaa päiväkirjaa tai vaikka käydä lenkillä musiikkia tai äänikirjaa kuunnellen. Myös pakkoajatusten tunnustaminen ja toteaminen, että ”tämä ajatus nyt vain on tämmöinen ajatus ja se menee ohi” voi olla hyödyllistä. Ehkä pakkoajatukset ja -toiminta helpottaisi sinullakin jonkin mielekkään tekemisen myötä. Muistathan, että olet hyvä, arvokas ja tärkeä juuri tuollaisena kuin olet!

Voit jutella asioistasi myös nimettömästi ja luottamuksellisesti Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 111 116) ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20, chatissa ma-su klo 17-20 tai kirjoittaa vaikka nettikirjeen. Nyt joulun ajan 23.-31.12. Lasten ja nuorten puhelin ja chat on auki klo 14-17. Siellä päivystäjät ovat juuri teitä lapsia ja nuoria varten ja haluavat mielellään kuulla, mitä sinulle kuuluu.

Mukavaa joulunaikaa ja valon pilkahduksia viikkoosi!

Lämpöisin terveisin,
Lasten ja nuortennetin päivystäjä

AN64

Moi, oon 14v kohta 8-luokalle menevä skidi. oon kai aika terve ihminen vaikka en mikäön liikunnallinen ookkaan. mulla on joku pakkomielle tärisyttää mun päätä. se ei tunnu kovin kivalta koska usein se aiheuttaa päänsäryn tai jotai. pystyn hetken hillittemään sitä, mutta jossain kohti on iha pakko tehä niin. mulla on myös saunassa joku pakkomielle hieroa mun kämmeniä toisiinsa ja laittaa kädet ristiin ja sit puristella. tuntuu oudolta. tuntuu pahalta olla tunnilla ja istua toisten edes ku tulee tuo pakkomielle nii mitä jos ne huomaa sen?? enkä mä tykkää puhua kenellekään tästä ainakaan kasvotusten. oon varmaan vaan vammanen tai jotain? ai nii, ja mulla kans on sellasta et jos laitan vaikka pöydästä pois aamupala värkkiä esim maidon, murot jne ja sit ku oon menos mun huoneeseen, nii vaikka olisin varma, nii silti on pakko käydä jostain syystä tarkistaas ettei pöydällä ole mitään. sit viel se, et joskus ei kovin kauaa sit jos laitoin vaikka huoneen oven kiinni, niin oli pakko käydä vetämäs sitä kiinni päin vaikka se ei ees oo ollu auki ja sit se et jos kosken johonki vaikka kahvaan ovee laittaes kiinni tai auki, nii välillä on ihan pakko käydä koskettaas sitä jollain kohtaa mun käsis. esim ranteella. sori jos on liian pitkä, mut melkein unohin mainita et mulla on pakkomielle tehä sellasia pieniä äänähdyksiä esim joku pieni piipahdus tai muu vastaava. mut mulla ei oo mitään pakkomiellettä esim lyödä itteeni tai hakata pöytää jne. joskus tosin on pakkomielle laittaa pikkurilli ja nimetön ristiin kummassaki kädessä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”AN64”,

Kiitos, kun jaoit omia kokemuksiasi tähän viestiketjuun! Vaikutat fiksulta nuorelta ja osasit taitavasti kuvailla, mitä sinulla oli mielenpäällä.

Kerroit, millaisia erilaisia pakkomielteitä sinulla on ja kuinka esimerkiksi pään tärisyttely aiheuttaa sinulla päänsärkyä. Mainitsit myös, että tunnilla tuntuu pahalta olla, koska mietit mahtavatko muut huomata. Edellinen päivystäjä onkin hyvin kirjoittanut siitä, kuinka on ihan normaalia, että joskus voi olla ajoittain ilmeneviä pakkoliikkeitä, joita on mahdollisesti vain tottunut tekemään. Päivystäjä kuitenkin mainitsi tärkeän asian, että jos pakkoliikkeet tuntuvat haittaavan elämää tai ihmissuhteita, niin niihin on syytä kiinnittää huomiota.

Kirjoitit, että et oikein tykkäisi puhua tästä kenellekään ainakaan kasvotusten. Ymmärrän tämän hyvin, sillä jotkut aiheet voivat olla sellaisia, joista ei ole helppo puhua. Kuitenkin, jos vaikeasta asiasta uskaltaakin kertoa jollekin tutulle ja turvalliselle aikuiselle, niin voikin huomata, että oma mieli kevenee jo siitä. Kertominen mahdollistaa myös sen, että silloin aikuinen osaa auttaa tilanteessa, eikä sen kanssa tarvitse jäädä yksin. Puhuminen siis usein kannattaa! Jos kasvotusten puhuminen tuntuu hankalalta, niin asian voi kertoa vaikka kirjoittamalla esimerkiksi kirjeen tai viestin. Miltä tämä sinusta tuntuisi?

Jos haluat anonyymisti ja luottamuksellisesti jutella aikuisen kanssa, niin meille voi soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Kaikki palvelumme ovat täysin ilmaisia. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Mukavaa loppukesää!

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Pakkomielteet ja pakkoliikkeet

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top