Siirry sisältöön
TahdonPois

Onko teillä koskaan tää sama fiilis? Et maailma ja elämä muuttuu liian monimutkaseks ja vaikeeks. Tulee semmonen olo et tahtoo vaan pakoon ja pois. Onks teil vinkkei miten päästä omaan tilaan, pois maailmasta vähäks aikaa? En jaksa olla täällä kokoajan. Enkä nyt tarkota et ois mitää itsetuhosii ajatuksii tai mitää, mut siis tahtoisin yk vaa kadota hetkeks. Mennä jonnekkin tilaan missä ongelmat ei seurais kaikkialle. Enkä rupee nyt avautuu omista ongelmistani, mutta sanotaan vaan että mun pää ei vaan yksinkertasesti kestä enää ajattelua. Tiiätteks mitä voisin tehä et voisin unohtaa elämän hetkeks?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Jos ongelmat alkavat kasaantumaan, ajatukset voivat alkaa käymään jatkuvasti ylikierroksilla. Silloin onkin hyvä miettiä keinoja, jotka saisivat mielen sisäisen maailman rauhoittumaan ja oman olon kevyemmäksi. Hienoa siis, että päätit kirjoittaa tänne Nuortennettiin!

Keinoja mielen rauhoittamiseen on monia ja on yksilöllistä, mitkä keinot toimivat kenelläkin. Jollakin se voi olla esimerkiksi musiikin kuuntelu tai uppoutuminen toiseen maailmaan kirjan kautta. Joku saattaa saada taas saada ajatuksiaan muualle esimerkiksi liikunnan tai piirtämisen kautta. Mitkä ovat sinulle niitä asioita, jotka tuovat sinulle iloa?

Muista kuitenkin, että sinulla on lupa tuntea ihan kaikenlaisia tunteita, eikä vaikeita tunteita kannata padota. Oletko koskaan kuullut huolihetkestä? Se tarkoittaa sitä, että pitää tiettynä aikana päivästä tai viikosta pienen ajastetun hetken (esimerkiksi puoli tuntia), jolloin antaa itselleen luvan miettiä huoliaan. Huolet voi vaikka kirjoittaa ylös paperille. Huolihetken pitäminen voi joskus auttaa siinä, että mieli tuntuisi vähän kevyemmältä.

Aina on myös tärkeää jutella vaikeista tunteista ja ajatuksista jonkun turvallisen ja luotettavan aikuisen kanssa. Muista, että yksin ei tarvitse, eikä pidä jäädä, jos on vaikeaa. Joskus jo pelkkä puhuminen voi tuoda helpotusta ja keventää omaa mieltä. Puhuminen mahdollistaa myös sen, että aikuinen osaisi olla tukenasi. Kuka olisi sinulle sellainen läheinen aikuinen, kenelle voisit jutella?

Jos on vaikeita ajatuksia ja tunteita, niin myös koulun oppilashuollosta on mahdollista saada keskustelutukea. Huolistaan voi kertoa esimerkiksi opettajalle, terveydenhoitajalle, kuraattorille tai kenelle tahansa työntekijälle, kenelle tuntuu hyvältä puhua. Jos ei ole koulussa, niin keskustelutukea on mahdollista saada myös oman paikkakunnan terveyskeskuksen kautta.

Meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi myös soittaa, jos haluaa jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti. Vaihtoehtoisesti voit tulla myös chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Toivottavasti löydät keinoja parempaan oloon. Muista, että yksin ei tarvitse jäädä, vaan aina kannattaa myös jutella jonkun kanssa!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Pakoon todellisuutta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top