Siirry sisältöön
surullinen

En tiedä kuuluuko tää tähän aiheeseen mutta siis mun rakas perheenjäsen kuoli. En saa nukuttua ja koko ajan kyyneleet silmissä. Miten pääsee yli? Miten pääsee takaisin nukkumaan? [Osa viestistä poistettu]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Lämmin kiitos viestistäsi. Todella hienoa, että lähdit purkamaan näinkin painavaa mielentaakkaa.

Olen pahoillani perheenjäsenesi kuolemasta, se on varmasti ollut sinulle todella kova paikka. Uskon, että sinulla on ollut vaikea nukahtaa, olethan menettänyt elämästäsi tärkeän henkilön ja se jos mikä järkyttää, aiheuttaa tunteiden pyörremyrskyä ja synnyttää paljon ajatuksia.

Ainoa keino kuitenkin päästä yli läheisen kuolemasta on suremalla. Surematon suru ja peitetyt tunteet purkautuvat aina jossain vaiheessa. Silloin tunteet voivat surun sijaan purkautua kiukkuna, tai vihaisuutena tai johtaa välillä jopa ahdistuneisuuteen tai masentuneeseen mielialaan. Joten surulle kannattaa antaa aikansa.

Surra voi monella tavalla eikä ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa sitä tehdä. Jos sinua itkettää, kannattaa itkeä, se helpottaa. Joskus voi myös tuntua siltä, että suru ei ikinä lähde pois. Mutta kyllä se lähtee, tai ainakin muuttaa muotoaan. Kannattaa hyväksyä se, että suru ei ihan hetkessä poistu, ja että jokaisella on oikeus surra juuri niin kauan, kun siltä tuntuu.

Surra voi myös yhdessä. Puhuminen ja iloisten muistojen muisteleminen yhdessä muiden läheistesi kanssa voi myös olla avuksi. Sinä olet yhdessä perheesi kanssa joutunut luopumaan teille tärkeästä henkilöstä, joten te kaikki koette saman surun samaan aikaan. Vertaistuki on korvaamaton apu. Olisiko sinun mahdollista jutella ja surra ja tukeutua johonkin perheenjäseneen? Myös joku läheinen ystäväsi olisi varmasti valmis kuuntelemaan ja ottamaan vastaan sinun tunteesi. Jos puhuminen tuntuu tässä vaiheessa vaikealta, voi myös kirjeen kirjoittaminen kuolleelle perheenjäsenelle auttaa. Kirjeessä voit kirjoittaa asioita, joita koet jääneen sanomatta ja muita tunteitasi ja mietteitäsi. Kirjeen voi säilyttää itsellään, tai jopa viedä haudalle jos haluaa.

Kannattaa muistaa, että vaikka suru on kova, on sinulla myös oikeus iloita, nauraa ja pitää hauskaa. Se ei tarkoita, ettetkö surisi perheenjäsentäsi. Hän todennäköisesti toivookin, että pystyt jatkamaan elämääsi iloisena ja rohkeana kohti uusia asioita.

Voit käydä lukemassa nuortennetin sivuilla olevan artikkelin kuolemasta perheessä https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/perheen-huolia/kuolema-perheessa/

Toivon sinulle kaikkea hyvää ja että suru löytää oman sopivan muotonsa uudessa arjessasi. Pidä huolta itsestäsi.

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Peheenjäsenen poismeno :(

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top