Siirry sisältöön
ei kukaan tärkee

mun kaveria siis lyödään kotona enkä tiedä miten voin auttaa edes henkisesti kaveriani??

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi ja olipa hyvä, että kirjoitit tänne! On tosi ikävää ja huolestuttavaa kuulla kaverisi tilanteesta. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan väkivaltaa tai edes sen uhkaa! Lyöminen on myös ihan laissa kiellettyä.

Olet tosi upea kaveri, kun pohdit, miten voisit olla edes henkisesti tukena kaverillesi. Olet samalla saanut myös itsellesi ison huolen harteillesi kannettavaksi. Aihe on vakava ja toivoisinkin, että voisit kertoa kaverisi tilanteesta jollekin turvalliselle aikuiselle. Kertominen voi mahdollistaa sen, että kaverisi perhe voisi saada apua ja samalla toivottavasti sinä saisit hieman kevennystä omaan huoleesi, kun et kantaisi sitä yksin. Kertominen aikuiselle on myös ihan konkreettinen apu, mitä voit kaverisi puolesta tehdä.

Tuleeko sinulla itsellesi mieleen lähipiiristäsi sellaista läheistä aikuista, kenelle voisit kertoa kaverisi tilanteesta (esim. oma huoltaja tai muu aikuinen)? Asiasta voi aivan hyvin mennä kertomaan esimerkiksi myös jollekin koulun oppilashuollon työntekijälle, vaikka opettajalle tai kuraattorille.

Jos on huoli alaikäisestä kaverista, niin silloin voi myös itse olla yhteydessä kaverin kotipaikkakunnan lastensuojeluun. Lastensuojelu pystyy auttamaan perheitä monilla erilaisilla keinoilla. Jos kerrot kaverisi tilanteesta jollekin lähellä olevalla aikuisellesi, niin tämä aikuinen voisi olla puolestasi tai yhdessä kanssasi yhteydessä lastensuojeluun. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä nimettömästi myös ihan itse. Lastensuojelun yhteystiedot löytyvät usein, kun laittaa hakukoneeseen hakusanoiksi ”paikkakunta lastensuojelu”. Täältä voit lukea lisää lastensuojelun avusta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/apua-lastensuojelusta/

Jos haluat jutella tästä aiheesta tai ihan jostakin muustakin nimettömästi ja luottamuksellisesti, niin voit soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111, ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20), tulla chattiin juttelemaan (joka ilta klo 17-20) tai kirjoittaa nettikirjeen. Myös Nuorten Tukilinja päivystää joka arki-ilta klo 20-24 samassa numerossa (p. 116 111). Voit vinkata näistä myös kaverillesi!

Pohdit myös, miten voisit ihan henkisesti tarjota tukea kaverillesi. Uskoisin, että sekin voi olla jo tosi tärkeää, että ihan vain olet hänen kanssaan tekemässä mielekkäitä juttuja ja vaihtamassa kuulumisia. Kaverille voi myös sanoa ihan suoraankin, että hän tarvitsee apua ja kannustaa häntä kertomaan turvalliselle aikuiselle. Jos ajatus tuntuu sinusta hyvältä, niin voit vaikka tarjoutua mukaan henkiseksi tueksi, jos kaverisi uskaltautuisi menemään esim. koulukuraattorin puheille.

Paljon voimia kevääseen!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: pelkään kaverin puolesta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top