Siirry sisältöön
Kohta 15 v. tyttö

Moi! Oon siis kohta 15 v. tyttö. Mulla on paljon asiaa tänään.
Elikkäs aloitetaan ihan alusta. Mua on kiusattu ykkösluokasta seiskaluokan alkuun asti. Osa kiusaajista on samassa koulussa edelleen. Monesti mun ulkonäköä haukuttiin, muuten vaa pilkattiin, lavastettiin syylliseks johonki mitä en ollut tehnyt tai jotain vastaavaa. Näitä valheita usein leviteltiin, jonka takia mun kanssa ei haluttu olla. Näitä asioita selviteltiin sitten koulussa mutta silti se kiusaaminen vaan jatku.
Kiusaaminen jätti muhun pahat henkiset arvet, jotka on osittain parantunu. Silti nää kiusaamiskokemukset aiheutti mulle paljon asioita. Ensinnäkin, sain isot ulkonäköpaineet, jotka vaikuttaa mun jokapäiväiseen elämään. Mä myös oon ylipainoinen ja haluisin laihtua:( Kerran mulle meinas tulla syömishäiriö, mutta mun kaverit autto mua ja en sit saanu sitä. Oon tänä vuonna nyt oikeesti yrittäny alkaa syömään terveellisemmin ja liikkumaan enemmän, mutta tuntuu et mikään ei auta.
Oon myös varovaisempi ihmisten kanssa. Mun kaverit yrittää joka päivä sanoa että oon hyvä tälläsena mutta en pääse yli mun ulkonäköpaineista.

Mä oon myös nyt alkanu tutustua mun ihastukseen. Se on aivan ihana. Mutta ongelmana on se että en uskalla olla sen kaa koulussa, koska sen yks kaveri on mun entinen kiusaaja, joka on monesti haukkunu mua.

Mul on myöskin nykyään hieman etäiset suhteet vanhempiin. En juuri puhu niitten kaa mistään murrosikään tai mihinkään vähän henkilökohtaisempaan asiaan liittyvästä. Pelkään, että ne ei ymmärrä mua(+ei olla ikinä muutenkaan puhuttu). Mun ainoa tuki on siis mun ystävät. Onneks mulla on ihanat ystävät tukemassa mua>3

Kaikista viimeisimpänä mul on koulu. Mul ei sinänsä oo ongelmia koulun kanssa(oon 9-10 oppilas), mutta stressaan siitä tosi paljon. Se vaan tulee, kun pyrin täydellisyyteen. Siitä seuraa monesti pääkipua. Se on inhottavaa. Mun on vaan aina pakko pyrkiä parhaaseen.

Kiitos lukemisesta!
Mietin, että pitäisikö minun kertoa nämä asiat esim. kuraattorille? Hän ehkä voisi vielä auttaa paremmin.
Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei kohta 15 v. tyttö,

Kiitos viestistäsi! Hienoa, että kirjoitit tänne kokemuksistasi!

Onpa ikävä kuulla, että olet joutunut kokemaan kiusaamista. Muista kuitenkin, että olet hyvä juuri tuollaisena, eikä se ole sinun vikasi, että olet joutunut kiusaamisen uhriksi. Kiusaaminen kertoo aina siitä, että kiusaajilla on itsellään todella huono olla. Harmillista kuulla, että selvittelyistä huolimatta kiusaaminen jatkui.

Kiusaaminen jättää aina henkisiä arpia ja niihin arpiin on tärkeä saada apua. Kerroit, että arpesi ovat osittain parantuneet, mutta kiusaamiskokemukset vaikuttavat edelleen suuresti elämässäsi. Se on jo todella iso ja hieno asia, että tunnistat sen, että kiusaaminen on aiheuttanut sinulle ulkonäköpaineita ja varovaisuutta ihmisten kanssa.

Kerroit, että olet ollut lähellä saada syömishäiriön. Ihana kuulla, että kaverisi ovat auttaneet sinua! Syömiseen ja liikkumiseen liittyvistä ajatuksista on hyvä keskustella esimerkiksi koulun terveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja osaa antaa vinkkejä terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon sekä hänelle kannattaa kertoa, jos syömiseen liittyy ahdistavia tunteita. Muista kuitenkin, että olet hyvä ja arvokas juuri tuollaisenakin!

Kuulostaa siltä, että sinulla on ihania ja kannustavia ystäviä, jotka ovat tukenasi! Ihana kuulla myös, että olet alkanut tutustumaan ihastukseesi. Ymmärrän, että se mietityttää, että ihastuksen kaverina on entinen kiusaajasi. Pystytkö juttelemaan ihastukselle jossakin muualla kuin koulussa?

Kerroit, että vanhempiisi sinulla on etäiset välit, ettekä ole pahemmin puhuneet henkilökohtaisista asioista muutenkaan. Se on todella ymmärrettävää, että puheeksi ottaminen voi tuntua hankalalta, jos siihen ei ole heidän kanssaan tottunutkaan. Voisitko kokeilla kirjoittavasi vanhemmillesi kirjeen, jossa kertoisit mieltä painavista asioista? Kirjoitat todella taitavasti ja kirjoittaminen saattaa monille muutenkin olla helpompi tapa nostaa asioita esille.

Koulu voi tosiaankin olla stressaavaa, varsinkin jos haluaa aina pyrkiä täydellisyyteen. Hienoa kuulla, että saat noin hyviä arvosanoja koulussa! Ikävä kuulla, että kärsit stressin seurauksena myös fyysisistä oireista. Pystyisitkö olemaan armollisempi itsellesi koulun suhteen? On hienoa, että yrittää parhaansa, mutta joskus varmasti riittää vähempikin. Armollisuutta itseään kohtaan voi harjoitella, mutta se ei aina ole helppoa, jos on tottunut täydellisyyden tavoitteluun. Olisi tärkeää, että keskustelisit näistä ajatuksista jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Tästä päästiinkin kysymykseesi, eli kannattaako näistä asioista kertoa esimerkiksi koulukuraattorille. Vastaus: ehdottomasti kannattaa! Todella hienoa kuulla, että olet miettinyt kuraattorille kertomisista. Kuraattori on koululla sinua varten ja juuri tämän kaltaisista asioista voit hänelle kertoa. Kuraattorille kannattaa mainita myös syömiseen liittyvistä ajatuksista.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Kohta 15 v. tyttö

Hei! Kiitos paljon vastauksesta. Ehkä mun tosiaankin pitäis just kuraattorille puhua. Se vaan jännittää mua paljon, kun en tiiä yhtään minkälaista se on. Oon just tottunu puhumaan kavereille, joten aikuselle, joka ei tiedä musta vielä mitään, puhuminen jännittää. Onko yhtään vinkkejä?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

On todella luonnollista, että se jännittää, jos ei ole tottunut puhumaan asioistaan kuraattorille tai kenellekään muulle aikuiselle. Hyvä, kun kysyt vinkkejä!

Onko sinulla kuraattorin puhelinnumeroa tai onko hänelle mahdollista laittaa Wilma-viestiä? Kirjoitat todella taitavasti, joten voisikohan viestin kirjoittaminen olla hyvä tapa aloittaa? Voisit kirjoittaa kuraattorille esimerkiksi, että sinulla on mielen päällä asioita ja toivoisit, että voisitte varata ajan.

Voisit vaikka kirjoittaa ylös paperille niitä asioita, joista haluaisit puhua kuraattorille. Teksti voi olla sinulle itsellesi tueksi tai voit näyttää sen kuraattorille, kun tapaat hänet. Nuortennetissä on myös Huoli puheeksi! -lomake ( https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/huoli-puheeksi-lomake/ ), jota voi hyödyntää myös.

Kuraattori on tottunut kohtaamaan monenlaisia asioita ja osaa tarvittaessa myös kysellä sinulta lisäkysymyksiä.

Paljon tsemppiä tulevaan! Kirjoitathan tänne kuulumisiasi!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Pitäisikö puhua kuraattorille?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top